Nebrangus būdas suvaldyti pelėsį

Jei reikia nudažyti vietas, kurios yra drėgnos, linkusios pelyti, pavyzdžiui, vonios kambarys – rekomenduojama nesvarstant naudoti tik priešpelėsinius dažus. Jie atrodo lygiai taip pat, kaip bet kokie kiti dažai, skirti vidaus apdailai, bet yra atsparūs pelėsiui.

Kodėl – būtent priešpelėsiniai dažai?

Paprastai tariant, pelėsiniai dažai neleidžia atsirasti pelėsiui. Pelėsiai ne tik negražiai atrodo, jie yra ir labai kenksmingi – jie minta įvairiomis medžiagomis – mediena, popieriumi, gipsu. Nenaikinamas pelėsis pridarys daug bėdos, užgoš pamažu visus namus. Pelėsis sukelia ir daug sveikatos problemų - lėtines sinusų, kvėpavimo infekcijas, astmą, bronchitą, plaučių uždegimą, kraujavimą iš plaučių, gerklės, galvos skausmą, migreną, alergines reakcijas, pasunkėjusį kvėpavimą, kosulį, švokštimą, bėrimą, išsekimą, depresiją ir sąnarių skausmą. Naudojant pelėsiams atsparius dažus, apsaugosite save ir savo šeimą.

Kur naudojami priešpelėsiniai dažai?

Naudokite pelėsiams atsparius dažų srityse, kurioms kaupiasi drėgmė, pavyzdžiui, virtuvėje (kur maisto ruošimo metu garuoja, tad gali sąlygoti pelėsių augimą) ir vonios kambaryje (kur garas iš dušo gali sąlygoti pelėsių augimą). Galite naudoti šiuos dažus rūsiuose, taip pat, nes paprastai rūsiuose irgi būna šiek tiek drėgna.

Turėkite omenyje, kad dažomi turėtų būti tik švarūs, sausi, be pelėsių, paviršiai. Naudojant pelėsiams atsparius dažus tose srityse, kur anksčiau bujoj pelėsiai, įsitikinkite, kad pašalinti visi pelėsių pėdsakai ir paviršius visiškai išdžiuvęs. Niekada nedažykite ant pelėsių. Pelėsiams atsparūs dažai nesustabdys jau augančio pelėsio, tad bus tik blogiau. Kartais pašalinti pelėsį yra labai sunku, pavyzdžiui, nuo gipso kartono, todėl apipelijusias medžiagas gali tekti pašalinti ir pakeisti.

Taip pat reikia nepamiršti, kad priešpelėsiniai dažai, nors ir stabdo pelėsio atsiradimą, tačiau negarantuoja, kad pelėsis niekada ten neatsiras. Pavojus didėja, jei siena bus aplieta ar kaip kitaip sudrėks.

Daugiau apie kitus pelėsio naikinimo būdus galite sužinoti ČIA

Kokius dažus rinktis?

Pelėsiui atspariuose dažuose yra antimikrobinių medžiagų, kurios padeda išvengti pelėsių augimo. Pasirinkimas tikrai nemažas, tiek įvairių firmų, tiek įvairių spalvų bei atspalvių – tad drąsiai rinkitės, ir atitaikysite tinkamiausią pagal jūsų vidaus apdailą. Dažykite juos lygiai taip pat, kaip ir bet kokius kitus dažus.

Nuvalyti – ir uždažyti

Prieš pradedant bet kokį darbą, o taip pat ir valant pelėsius, visuomet pravartu pasitarti su specialistu. Dažnai patyręs specialistas gali ateiti, įvertinti bei patarti. Arba prašykite patarimo parduotuvėje, nepirkite aklai. Konsultantai žinos, kokie dažai labiau tiks virtuvei, kurie – vonios kambariui, o su kuriais rankoje drąsiai galite žygiuoti į rūsį.

Prisiminkite!

Pelėsis jūsų namuose atsirado ne todėl, kad pirmąkart naudojote paprastus dažus. Priešpelėsiniai dažai - tik vienas žingsnis į namus be pelėsio. Kad pelėsis nesiveistų toliau, būtina patalpose užtikrinti tinkamą vėdinimą ir suvaldyti drėgmės perteklių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis