Namų SPA: kaip pasirinkti masažinę vonią

Dar neseniai masažinės vonios asocijavosi su prabanga ir jas galėdavo sau leisti ne kiekvienas. Dabar jos tapo alternatyva pabodusiai įprastai voniai ar dušo kabinai, o jų galimybės leidžia susikurti namie SPA kampelį.

Vandens masažo sistemos pradžia galime laikyti 1956-uosius metus, kai Amerikoje ją išrado broliai išeiviai iš Italijos Jacuzzi. Principas, kai vanduo maišomas su oru ir burbulai masažuoja kūną, buvo tikra naujovė. O kai burbuliuojančiu vandeniu vienas iš brolių išsigydė reumatinį artritą, ši sistema buvo sėkmingai pritaikyta buitinėms vonioms ir pateikta rinkai.


Gali pagerinti sveikatą


UAB „UTVT“, prekiaujančios masažinėmis voniomis, direktorius Laisvūnas Zavackas pasakoja, kad šios vonios nuo paprastų skiriasi tuo, kad jose yra papildoma sistema, kurią sudaro vandens siurblys, oro kompresorius bei vamzdynas. Vandens purkštukai į tam tikrus kūno taškus purškia suspaustą vandenį, o vonios dugne įrengti oro purkštukai kuria oro burbuliukų sroves, kylančias į viršų. Sujungus abu variantus, gaunamas vadinamasis „turbo“ efektas. Galima pasirinkti srovės stiprumą, srovės dažnį ir masažo būdą. Visa tai valdoma pultu arba mechanine valdymo sistema. Beje, nuo masažinių purkštukų skaičiaus tiesiogiai praklauso gaminio kaina.


Maudynės vonioje ne tik atpalaiduoja ir teikia malonumą, bet yra ir naudingos sveikatai. 20 minučių mirkimas šiltoje vonioje gali padėti atsinaujinti kūno ląstelėms, pagreitinti medžiagų ir kraujo apytaką, atsikratyti šlakų ir taip išvalyti organizmą. Vonios kambarys daugelio namuose po truputį tampa nedideliais ir jaukiais namų SPA.


„Turėdamas masažinę vonią, žmogus gali daug veiksmingiau išnaudoti gydomąsias vandens savybes, pasilepinti, atsipalaiduoti“, – sako L. Zavackas.


Masažinių vonių tipai


Pasak Hidromasazas.lt atstovo, masažinės vonios gali būti kelių tipų: terapinės masažinės, asmeniniam naudojimui skirtos masažinės vonios (populiariausios) ir masažiniai baseinai.


Terapinės masažinės vonios naudojamos gydyklose, kartu su specialisto priežiūra, pagal gydytojo nurodymus. Vienas svarbiausių šių vonių skirtumų – jos turi atskirą vandens masažo purkštuką, prijungtą prie lanksčios žarnos. Juo prižiūrintis specialistas masažuoja reikiamus paciento kūno taškus (vietas).


Masažiniai baseinai gali būti lauko ir vidaus. Esminiai skirtumai – filtracijos sistema. Gali būti naudojami smėlio arba kasetiniai filtrai, taip pat gali būti automatinis dezinfektantų dozavimas. Patys paprasčiausi (dažniausiai tai – masažiniai lauko baseinai) gaminiai turi tik vandens masažo sistemą.


Asmeniniam naudojimui skirtos masažinės vonios dažniausiai skirstomos pagal formą: kampinės, asimetrinės, stačiakampės ir laisvai statomos. Kartais jos gali būti komplektuojamos kartu su visiškai ar iš dalies uždara dušo ar garo kabina. Šių vonių pasiūla labai didelė, gamintojai gali pasiūlyti asortimentą, varijuojantį nuo kelių dešimčių iki daugiau nei šimto modelių. Vonios gali būti paprasčiausio minimalistinio dizaino, klasikinių formų, joms naudojama įvairi apdaila (medžio, akmens ir pan.). Esminis ir svarbiausias asmeninio naudojimo vonių skirtumas – masažo sistema.


Kaip išsirinkti tinkamiausią?


Kalbintų specialistų teigimu, svarbiausias dalykas renkantis masažinę vonią yra gamintojo patikimumas. Įsigytas gaminys ne tik turi turėti visas reikiamas garantijas, nepriekaištingai veikti, bet ir, atsiradus problemai, turi būti galimybė kreiptis į serviso tarnybą.


Vonių modeliai ir jų medžiagos lemia kainą: kuo daugiau įrangos ir funkcijų, tuo vonia brangesnė. Masažinė vonia gali būti gaminama iš akrilo, skaidraus akrilo, emaliuoto plieno. Indo matmenys turėtų būti suderinti su patalpos dydžiu, atitikti poreikius. Prieš perkant hidromasažinę vonią, svarbu žinoti, kokiu būdu ji bus valdoma: vonios pultu, nuotolinio valdymo pultu ar mechaniškai. Hidromasažinės vonios variklio galingumas turėtų būti ne mažesnis nei 800 W – silpnesni varikliai tarnauja trumpiau, nes patiria didelę apkrovą.


Beje, masažinė vonia su įranga ir vandeniu sveria gana daug, todėl į tai ypač turėtų atkreipti dėmesį savininkai, kurių namo perdangos medinės.


L. Zavackas akcentuoja masažo sistemą. „Jei pažiūrėsite bet kurio vonių gamintojo kainyną, pamatysite, kad būtent masažo sistema sudaro vonios kainos pagrindinę dalį: skirtingi modeliai su ta pačia masažo sistema skiriasi labai nežymiai. Masažo sistemų gamintojai siūlo iš tiesų labai daug galimybių. Jų esmė – vandens masažas ir oro masažas, jų variacijos ir papildomos funkcijos“, – aiškino pašnekovas.


Vandens masažui reikalingas siurblys: vanduo siurbiamas iš vonios ir per jos šonuose įrengtus purkštukus grąžinamas į vonią. Kad srovė būtų kuo stipresnė, „pakeliui“ ji prisotinama oru. Šioje sistemoje svarbiausia, kaip ir kokie purkštukai sumontuoti vonioje. Patyrę gamintojai konkrečiam vonios modeliui dažniausiai yra numatę optimalų (fiksuotą) purkštukų skaičių ir pirkėjui jų rinktis nebereikia. Patartina rinktis vonias su rotaciniais vandens masažo purkštukais pėdų ir nugaros masažui. Šie ne tik malonesni žmogui, bet ir terapiškai efektyvesni, nes vienu metu masažuoja kelis taškus.


Oro masažui orapūtė į vonią pučia orą per jos dugne esančius purkštukus. Kai kurie gamintojai siūlo vonias su „dvigubo dugno“ sistema; ši pranašesnė tuo, kad vonioje patogiau gulėti, o masažo srovė paskirstoma kur kas tolygiau (purkštukų vonioje dažniausiai būna 12, o esant dvigubam dugnui – apie 120 skylučių).

Vandens ir oro masažo sistemos labai skirtingos, tačiau jos viena kitą papildo, todėl optimalu rinktis vonią su šiom abiem funkcijom.


Kai kurie gamintojai siūlo papildomų funkcijų, pavyzdžiui, „turbo“ masažą ar specialius vandens masažo purkštukus, turinčius papildomą džiovinimo funkciją. Išrankesni ar įnoringesni pirkėjai gali rinktis iš chromoterapinių, aromaterapinių vonių, vonią su muzikos terapija.


Ar hidromasažas kokybiškas, galima spręsti pagal kelis parametrus: vandens siurblių skaičių ir jų galingumą, vandens srovių reguliatorius, purkštukų įvairovę. Kadangi masažinių vonių pasirinkimas iš tiesų labai didelis, išsirinkti gaminį galima bet kurio dydžio vonios kambariui. Europoje gaminamų masažinių vonių kainos prasideda nuo 1 300 EUR ir gali siekti 8 000 eurų. Populiariausi modeliai kainuoja 2300–3500 eurų.


Pagrindinė masažinių vonių įranga (funkcijos):

nustatytos vandens temperatūros palaikymas (šildytuvas) – mėgstantiems maudytis ilgiau. Kad ir kiek laiko mirksite vonioje, vandens temperatūra liks nepakitusi;

sinusoidinis masažas – funkcija, kai vandens ar oro masažas veikia kintamu intensyvumu (pradeda nuo silpniausio, tolygiai stiprėja, pasiekęs maksimalų, vėl silpnėja). Ši funkcija terapiškai efektyvesnė, nes masažui ilgesnį laiką veikiant tuo pačiu intensyvumu, jo veiksmingumas mažėja (žmogaus kūnas prisitaiko); sinusodiniu režimu veikiantis vandens ar oro masažas išlieka efektyvus visą laiką;

vonios automatinio dezinfekavimo funkcija – padeda sutaupyti laiko ir kokybiškai atlikti vonios dezinfekciją;

povandeninio apšvietimo ar chromoterapijos apšvietimo sistemos ne tik sukuria ypatingą aplinką vonioje, bet ir gydo;

aromaterapijos sistema;

masažo funkcijoms valdyti įrengti nuotolinio valdymo pultai.


Kas galima ir kas negalima


Masažinė vonia yra prijungiama prie elektros įtampos, todėl jos montavimo darbus turi atlikti kvalifikuoti specialistai. Būtini tinkamo galingumo saugikliai, kurie priklauso nuo masažinės vonios galios. Taip pat būtina įrengti elektros nuotėkio relę (30 mA). Jokiu būdu negalima vonios jungti į elektros lizdą! Perkant vonią iš kvalifikuotų pardavėjų, visą šią (pagal konkretų modelį) informaciją pardavėjas pateikia dar prieš užsakant gaminį.


Kartais teigiama, kad masažinėje vonioje tuo pat metu negalima ir praustis, ir masažuotis, esą nešvarus vanduo gali sistemą užkimšti. Tačiau masažine vonia galima naudotis lygiai taip, kaip ir paprasta – sistema negali užsikimšti, nes vamzdžiai ir purkštukai yra labai dideli. Skirtumas tas, kad maudantis masažinėje vonioje negalima naudoti putų, šampūnų ar panašiai, nes, kaip juokauja L. Zavackas, tokiu atveju visame name bus putų vakarėlis. Taip pat nerekomenduojama naudoti pigių burbulų riebalų pagrindu, nes nuo jų glitumo apsineša masažo siurblio rotoriai, juose vėliau renkasi plaukai ir siurblys eksploatuojamas trumpiau.


Apskritai masažinėje vonioje galima naudoti įvairius eterinius aliejus, druskas, tik jas reikėtų iš anksto ištirpinti, kad nebūtų subraižytas vonios dugnas. Jeigu masažinė vonia naudojama praustis po dušu (žmogus neturi dušo kabinos), po prausimosi reikia įjungti oro masažą, kad vonios dugne išdžiūtų oro masažo sistema.


Priežiūra – būtina


Įsigijus vonią, reikia nepamiršti ja rūpintis. Tinkamai prižiūrima vonia ne tik ilgai atrodys kaip nauja, bet ir visada bus higieniška bei užtikrins puikų masažo sistemos veikimą. Lyginant tokią vonią su tradicine akriline, skirtumas tik vienas – masažinę reikia dezinfekuoti. Taip yra todėl, kad, išleidus vandenį, sistemos vamzdžiuose lieka šiek tiek vandens. Kad čia nesikauptų bakterijos, atliekama dezinfekcija.


Kokybiškiausiai tai galima padaryti voniose su automatinės dezinfekcijos funkcija – tereikės specialios priemonės įpilti į specialų skyrių ir nuspausti mygtuką. Voniose be šios funkcijos tam reikės skirti 15–20 minučių (reikės būti prie vonios ir įjunginėti / išjunginėti masažo funkciją). Jei maudantis vonioje nebuvo naudojamas šampūnas ar putos, dezinfekavimui galima naudoti tą patį vandenį. Vonią dezinfekuoti reikia bent kartą per mėnesį, geriausiai – kartą per tris savaites, taip pat ilgai ja nesinaudojus.


Nedezinfekuojant ilgainiui iš vonios ims sklisti nemalonūs kvapai, kuriuos bus sunku panaikinti. Tokiu atveju standartinės priemonės nebepadės ir reikės kreiptis į specialistus, kad indas su įranga būtų išvalytas. Mėgstamiausia mikrobų vieta – oro masažo purkštukai, įrengti vonios dugne. Masažinės vonios naudojimo trukmė – 10 metų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis