Namų įrankių dėžė – kokie įrankiai pravers kiekvienuose namuose? I dalis

Įsivaizduokime, kad namuose prireikė kažką sutvarkyti ir šiam darbui reikia atitinkamų įrankių. Kiekvienas turime savo nusistatymų, tačiau variantas juos pasiskolinti arba nuvažiuoti ir nusipirkti ne visada yra geriausias sprendimas. Pažiūrėjus iš kitos pusės, argi ne smagu jaustis užtikrintam, kad nereikės pasikliauti kaimyno geranoriškumu ar nardyti tarp statybinių medžiagų centro lentynų – reikiamą įrankį turite savo įrankių dėžėje. Ką daryti, jei šiandien neturite net tokios? Pateikiame pagrindinių įrankių sąrašą, kuriuos reikėtų turėti kiekvienuose namuose.

Plaktukas. Plaktukas yra elementarus įrankis, ko gero, greičiausiai ateinantis mintin, kai galvojame apie taisymo ar tvirtinimo darbus. Vis dėlto, toks paprastas įrankis kaip plaktukas taip pat gali būti keleto rūšių.

Klasikiniai tradicinės formos plaktukai galinėje galvos pusėje gali turėti lenktą viniatraukį. Tokio tipo plaktukai iš esmės bus pakankamai universalūs daugeliui paprastų buities darbų atlikti. Tokiems darbams puikiai tiks ir mūrininko plaktukas, kuris taip pat panašus į klasikinį, tik jo galinė dalis yra tiesi ir aštresnė – taip patogiau trupinti medžiagas. Egzistuoja ir specifinių formų plaktukų konkretiems darbams – skardos lankstymui, trinkelių klojimui ar netgi smulkus juvelyrinis plaktukas. Plaktuko kotai dažniausiai yra gaminami iš medienos, plastiko arba metalo, padengto guma.

Kainos: priklausomai nuo gamintojo, naudotų medžiagų ir panaudojimo rūšies kainos smarkiai svyruoja. Paprastus plaktukus galima įsigyti ir už pora eurų, itin modernių iš keleto medžiagų pagamintų plaktukų su vinies laikikliais kaina gali siekti net 40 eurų ir daugiau.

Pjūklas. Pjūklų yra įvairių rūšių – jie skirstomi pagal darbus, kuriuos galite su jais atlikti. Gamintojai yra tiek ištobulinę šį įrankį, kad šiais laikais yra specialūs pjūklai žaliai medienai, greitam pjovimui, gipso kartonui, skersiniam pjovimui ir panašiai. Norėdami turėti pjūklą visiems gyvenimo atvejams, geriausia rinkitės universalų, skirtą medienai, taip pat galbūt metalo pjūklą ir siaurapjūklį. Mėgstantys sodininkauti gali apžiūrėti ir specialius išgaubtus pjūklus, tvirtinamus prie specialių rankenų, skirtus medžių šakoms pjauti.

Universalūs rankiniai pjūklai dar gali būti paprasto, dvigubo arba trigubo galandinimo. Pirmąjį galandinimo atvejį galite aptikti senuose, jau greičiausiai tik dirbtuvėse ar garažuose dulkančiuose pjūkluose, labai smulkiuose pjūkluose ir itin pigiuose gaminiuose. Dvigubo galandinimo principas – pjūklo dantukas yra aštrus tiek priekyje, tiek gale, ir tai lemia, kad pjūklas pjauna tiek stumiant, tiek traukiant. Trigubas galandinimas yra pats efektyviausias, nes leidžia išnaudoti visą pjovėjo jėgą, pjūklas mažiau stringa ir ilgiau išlieka aštrus. Dantukai taip pat gali būti grūdinti ir negrūdinti – pastarieji laiko kur kas trumpiau, tačiau juos nesunku pasigaląsti patiems. Daug lemia ir pjūklo plieno kokybė – per kieto plieno pjūklai labiau linksta, per minkšto – atbunka.

Lemia ir pjūklo ilgis. Ilgesniais pjūklais galite pjauti didesnius gaminius, reikia mažiau judesių ranka. Tačiau taip pat pjūklo ilgis lemia jo lankstumą – kuo pjūklas ilgesnis, tuo labiau jis lankstosi. Lietuvoje populiaresni 400-450 mm ilgio pjūklai, tačiau neretai darbininkai, padirbėję užsienyje, įpranta prie ten dažnai naudojamų ilgesnių, 500-550 mm ilgio pjūklų.

Kaina. Vidutinė kokybiškų universalių rankinių pjūklų kaina svyruoja maždaug 10-20 eurų ribose, žinoma, gamintojai gali pasiūlyti ir brangesnių variantų.

Replės yra naudingas įrankis, ypač kai reikia ką nors nutraukti, sulenkti ar pašalinti. Standartinės replės pasižymi tuo, kad ties sukandimu turi nedidelę ertmę, kuri leidžia suimti apvalius objektus, pavyzdžiui, sėkmingai traukti vinis. Ilgesnės replių galvutės ir rankenos naudingos, jei reikia dirbti sunkiau pasiekiamose vietose. Specialios replės, vadinamos kandiklėmis, pasižymi specialia konstrukcija, leidžiančia su didele jėga kirpti plastmasę, daug buityje naudojamų metalų (pvz. varinius laidus, šviną) ir daugelį kitų medžiagų.

Kainos: Praktiškai bet kokios rūšies reples galima įsigyti už mažiau nei 10 eurų, pačių paprasčiausių kaina siekia 1-2 eurus.

Liniuotė (ruletė) ir gulščiukas. Vieni reikalingiausių matavimo prietaisų. Galima nusipirkti metalinę liniuotę ar sulankstomą medinę liniuotę – jos pasižymi didesniu kompaktiškumu bei yra ilgesnės. Tačiau kompaktiškiausia yra susisukanti ruletė, kuri yra pati ilgiausia (gali būti net 8 metrų) ir patogi nešiotis. Tačiau pagrindinė bėda gali būti ruletės standumas, todėl perkant patartina ją išmėginti. Svarbu, kad ji per vidurį būtų gamykliškai šiek tiek įlenkta. Planuojant didelius remonto darbus, geriausia įsigyti bent pora skirtingų ilgių (vidutinio ilgio ir ilgą) gulščiukų. Vis dėlto, gulščiukai yra pakankamai nepigūs, todėl reikėtų pagalvoti, ar nevertėtų jų pasiskolinti.

Kainos: dažniausiai matavimo įrankių kainos daug priklauso nuo ilgio,tačiau metalinę liniuotę, medinę sulankstomą liniuotę ar ilgą ruletę tikrai galėsite įsigyti neišleidę 10 eurų.

Atsuktuvai. Atsuktuvų antgalių gali būti labai įvairių rūšių – nuo įprastų plokščiųjų ir kryžminių, iki skirtų šešiakampiams, žvaigždės ar kvadrato formos varžtams. Gera žinia, kad buityje greičiausiai dažniau prireiks klasikinių plokščiųjų ir kryžminių atsuktuvų. Vis dėlto, geriausias variantas įsigyti keičiamų galvučių rinkinį su specialia rankena (pvz, T formos) – taip padidinsite šansus, kad prireikus specialios atsuktuvo galvutės, ją turėsite, be to, taip greičiausiai ir sutaupysite. Problema gali būti ne tik skirtingos antgalių formos, bet ir jų dydžiai. Galima nusipirkti bent keletą dažniausiai pasitaikančių dydžių atsuktuvų arba tiesiog įsigyti komplektą, kuriame paprastai gana racionaliai sudėlioti daugelis reikalingų atsuktuvų. Kai kurių atsuktuvų antgaliai gali būti magnetiniai – tai patogu atsukant nedidelius varžtus, taip jų nepamesite.

Šiuolaikinių atsuktuvų rankenos dažniausiai plastmasinės, kartais padengtos neslidžia guma, taip pat būna ir medinių.

Kainos: Jeigu rimtai nemeistraujate, atsuktuvas greičiausiai taps dažniausiai naudojamu įrankiu. Tokiu atveju, geriau į jį ar į tokių komplektą investuoti daugiau. Pačių pigiausių kainos prasideda nuo nepilno euro, o komplektai – nuo 8 eurų. Neapsirinksite pasirinkę žinomą gamintoją. Įsigiję pigiausius atsuktuvus, pastebėsite, kad minkštas tokio atsuktuvo metalas yra linkęs deformuotis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis