Medžio masyvo ar klijuotos medienos grindys: kurios tinka jums?

Jei galvojate namuose pasikeisti grindis, galbūt jau svajojate apie klasikines medienos grindis. Ne veltui mediena yra viena seniausių pasaulyje grindims naudojamų medžiagų. Medinės grindys yra ilgaamžės, o dėl begalės medienos rūšių – nuo tradicinių ąžuolo, klevo ir vyšnios iki egzotiškų rūšių. Medienos grindų pasirinkimas apima daugiau nei tiesiog medžio rūšies pasirinkimą, nors ir tai yra ganėtinai sudėtinga užduotis. Jūs taip pat turėsite pasirinkti tarp medžio masyvo ir klijuoto daugiasluoksnio parketo grindų.

Prieš pasirinkdami grindis, turite žinoti jų skirtumus. Pirma, svarbu pabrėžti, kad abi rūšys yra padarytos iš medienos, o sudėtos atrodo beveik identiškai. Pagrindinis struktūrinis skirtumas - medžio masyvo grindys susideda iš vientisos medienos lentelių, o klijuotos lentelės yra gaminamos sujungiant plonus pasirinktos medienos sluoksnius. Lentelių pagrindas yra gaminamas klijuojant medienos pluoštus ir daleles (pavyzdžiui, tuopos ir beržo). Tada šie sluoksniai yra statmenai tvirtinami vienas prie kito, kad pluoštai gultų priešingomis kryptimis. Dėl to šios grindys mažiau plečiasi ir traukiasi, kas būdinga medžio masyvo grindims.

Kur bus dedamos naujosios grindys?

Medis yra linkęs plėstis, kai susiduria su karščiu ir drėgme, bei susitraukti, kai išdžiūsta arba kai temperatūra yra žema. Laikui bėgant dėl to gali atsirasti negražūs tarpai tarp medžio masyvo grindų lentų, todėl šios grindys nėra pats geriausias pasirinkimas kambariams, kuriuose gausu drėgmės arba drastiškų temperatūros pasikeitimų, pavyzdžiui, vonioms, rūsiams, skalbykloms ir netgi virtuvėms. Daugiasluoksnė klijuotos medienos grindų struktūra yra stabilesnė nei medžio masyvo grindys, todėl jos geriau tinka aukščiau išvardintiems kambariams.

Be to, dėl skirtingo klijuotos medienos grindų dėjimo proceso jas galima sudėti netgi tose vietose, kur sudėti medžio masyvo grindis bus neįmanoma. Medžio masyvo grindis reikia prikalti prie juodgrindžių, tad jų negalima sudėti ant betono. Klijuotos medienos grindis galima prikalti, priklijuoti arba sudėti "plaukiojančiu" būdu. "Plaukiojančių" klijuotos medienos grindų nereikia prie nieko tvirtinti, jos dedamos tiesiai ant patiesto pakloto. Tokias grindis galima dėti visuose aukštuose (įskaitant ir rūsį) ir ant beveik visų kietų paviršių. Šildomoms grindims taip pat renkamasi klijuota mediena, nes ši sistema apsaugo po ja esančius vamzdelius ar laidus nuo pradūrimo aštriomis vinimis. Klijuota mediena yra plonesnė, todėl ji geriau praleidžia šilumą nei medžio masyvas.

Ar norite, kad jūsų grindys būtų ekologiškos?

Nors tiek medžio masyvo, tiek ir klijuotos medienos grindys yra gaminamos iš natūralios medienos, manoma, kad klijuotos medienos grindys yra ekologiškesnės, nes klijuotos medienos sluoksniai yra gaminami iš medienos likučių, kurie būtų išmesti, tad mažiau medžių yra nukertami, kad šios lentelės būtų pagamintos. Iš retos rūšies medžių yra daromas tik plonas klijuotos medienos grindų sluoksnis, todėl jie yra labiau saugomi.

Galite ieškoti medžio masyvo lentų, kurios yra pagamintos iš perdirbtos medienos arba klijuotos medienos, kuri yra pagaminta su klijais, kuriuose nėra arba yra mažai formaldehido.

Kaip ilgai tikitės naudotis grindimis?

Jei tikitės, kad jūsų proanūkiai vaikščios ant jūsų sudėtų naujų grindų – vienintelis pasirinkimas medžio masyvo grindys, nes jas galima atnaujinti begalę kartų ir jos yra ilgaamžiškos. Klijuotos medienos grindis galima atnaujinti mažiausiai vieną kartą (paprastai du kartus), tačiau ar pavyks tai padaryti dar kartą, priklauso nuo viršutinio sluoksnio storio. Todėl įsitikinkite, kad būtų atlikta profesionali klijuotos medienos grindų apdaila. Klijuotos medienos grindys paprastai tarnauja dešimt-dvidešimt metų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis