Medinių spintelių atnaujinimas

Namuose turite senų medinių spintelių ir norite jas atnaujinti? Patys pagaminote paprastą spintelę ir svarstote – ar ją nudažyti, ar nulakuoti? Sužinokite daugiau apie tipinius spintelių padengimo būdus.

Padengimo priemonės. Pirmiausia reikia nuspręsti, kokiomis priemonėmis medinę spintelę dengsite. Medieną galite dažyti, alyvuoti, lakuoti bei vaškuoti.

Padėti apsispręsti gali šių medžiagų savybės. Lakai ir dažai yra gana atsparios medžiagos, ypač keliakomponenčiai lakai ir dažai. Tiesa, jie taip pat džiūdami skleidžia stiprų kvapą. Galima rinktis vandens pagrindu pagamintus dažus – jie skleidžia silpną kvapą, tačiau yra mažiau atsparūs nei aliejiniai. Dažai baldams suteikia sodrią ryškią spalvą. Jei nuspręsite savo baldus dažyti, atsižvelkite ir į vietą, kuriose baldas stovės. Jei baldai stovės tokiose vietose kaip miegamasis ir virtuvė, geriau rinktis ekologiškus dažus, o erdvėse, kur daugiau drėgmės, reikėtų rinktis drėgmei atsparesnius dažus.

Dvi ekologiškos alternatyvos yra alyva (aliejus) bei vaškas. Alyva skiriasi tiek nuo dažų, tiek nuo lako. Tepant pastaruosius ant medienos, susidaro apsauginis sluoksnis. Jei rinkotės kokybiškus produktus, jis turėtų tarnauti pakankamai ilgai, tačiau eksploatacijos metu šiam sluoksniui gresia atšokti ar atsilupti. Aliejus, skirtingai nei lakas ar dažai, į medieną įsigeria, todėl neatsilupa ir lengvai nenusitrina. Viena problema – alyvavimas nėra pigus padengimo būdas. Taip pat paviršius rekomenduojama pagal poreikį atnaujinti.

Vaškas dažniau tinkamas mažiau naudojamiems mediniams dirbiniams, tačiau pasirinkus tinkamą rūšį, problemų nekils ir su spintelėmis.

Apie medienos vaškavimą daugiau skaitykite čia: Kuo naudingas medienos vaškavimas

Pasiruošimas. Prieš dažant paviršių, svarbu padidinti sukibimą – būtent todėl beveik visuomet rekomenduojama medieną papildomai apdirbti švitriniu popieriumi. Taip dalinai atsikratoma ir ant paviršiaus nusėdusių nešvarumų. Jei baldas jau buvo dažytas, visuomet reikėtų pašalinti dažų ar lako sluoksnį. Viena iš priemonių gali tapti juostinis šlifuoklis.

Daugiau apie šlifuoklius - trijų tipų šlifuokliai medienai

Po šios procedūros reikėtų paviršių pašlifuoti švitriniu popieriumi, kad jis taptų lygus ir glotnus. Medienos gruntavimas prieš lakuojant ar dažant taip pat rekomenduojamas – taip sluoksnis geriau prikibs.

Padengimas. Baldų paviršius neturi būti padengtas per storai. Būkite nusiteikę dažyti ar lakuoti dviem-trimis sluoksniais ir nesusigundykite jų pakeisti vienu storesniu.

Teptukai ir voleliai dažniausiai palieka savo pėdsakus ir nenudažo itin glotniai. Toks metodas labai tinka, jei kuriate gruboko stiliaus interjerą, tačiau modernaus stiliaus atveju toks sprendimas gali pasirodyti tarsi prastai atliktas darbas. Vis dėlto, net ir tokiu atveju verta pasistengti dar prieš dirbant ir pasirinkti tinkamus įrankius. Teptukai su sintetiniais šereliais beveik nesišeria, taip pat bent vidutinės kainos teptukas padės išvengti dažant atsirandančių dryžių.

Volelis gali būti kita, patogesnė išeitis, tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad ir jis palieka savo faktūrą. Norėdami to išvengti ar sumažinti jos matomumą, rinkitės volelį su kuo trumpesniu plaukeliu. Geriausių dažymo rezultatų pasieksite dažydami dažymo pistoletu – pulverizatoriumi. Jis leidžia tolygiai užpurkšti dažų sluoksnį, taip pat nėra tokie brangūs, pigiausi pulverizatoriai kainuoja iki 10 eurų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis