Medinių grindų restauravimo principai

Jei nedideliame grindų plote dėl drėgmės parudo tarpai tarp natūralaus parketo lentų, turite du sprendimus.

Yra du problemos sprendimo variantai:

1.Peršlifuoti ir perlakuoti visą plotą;
2.Išimti sugadintas parketines lentas ir įdėti naujas.

Pasirinkus pirmą variantą, šlifuojamos ir lakuojamos bus ne tik sugadintos, bet ir visoje patalpoje esančios lentos. Todėl kuo didesnė yra patalpa, tuo didesnė bus restauracijos kaina. Renkantis šlifavimą taip pat reikėtų žinoti, kad jei drėgmės šaltinis yra naminio gyvūnėlio šlapimas ir jis į lentas įsigėręs giliai, šlifavimas gali būti ir neefektyvus.

Pasirinkus antrą variantą, sugadintas lentas galima pakeisti naujomis, tačiau senų ir naujai suklotų lentų atspalviai gali skirtis. Laikui bėgant, lentų atspalviai iš dalies arba visiškai susilygintų. Kad tarp naujų ir senų lentų būtų kuo mažesnis skirtumas, naujas lentas visada patartina pirkti iš to pačio gamintojo ir rinktis tokių pačių ar panašių matmenų lentas.

Renkantis restauravimo būdą, visada reikia įvertinti konkrečią situaciją, tačiau dažnai geresni rezultatai pasiekiami pasirinkus antrą variantą.

Lakuotose medinėse grindyse atsiradusių gilių įbrėžimų panaikinimas

Jei bandysite panaikinti įbrėžimus, pažeistose grindyse šlifuodami švitriniu popieriumi ir perlakuosite tuo pačiu laku, tačiau tokiu būdu pakeisite medžio paviršiaus faktūrą - perlakuotos vietos pasidarys lygesnės ir stipriau blizgės. Taisyta vieta smarkiai skirsi nuo likusių grindų.
Norint kokybiškai atnaujinti subraižytas lakuotas medines grindis, vietinis -dalinis remontas nepadės. Būtina šlifuoti visą patalpos plotą. Nušlifavus iki švarios medienos, visą plotą reikia perlakuoti. Kokybiškai atlikus šiuos darbus parketas vėl bus kaip naujas.

Medinių grindų priežiūra ir apsauga

Grindų valymui geriausia naudoti dulkių siurblį ar kitą sausą valymo būdą. Esant reikalui, grindys gali būti valomos drėgnu, bet gerai nugręžtu skuduru. Eksploatuojant medines grindis taip pat rekomenduojama prie įėjimo į patalpas tiesti kilimėlius, kurie surinktų smėlį ir purvą, po kėdėmis su ratukais naudoti specialius nuo braižymo apsaugojančius kilimėlius bei priklijuoti ant baldų kojelių specialias pagalvėles.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis