Medinių grindų atnaujinimo patarimai

Lakuotos medinės grindys puikiai tinka šeimos namams: jos patraukliai atrodo, yra lengvai valomos ir ganėtinai tvirtos. Senesniuose namuose medinės grindys yra populiari alternatyva kilimams. Dažniausiai jas nušlifavus, grindys yra iš karto lakuojamos. Tačiau grindų lentos buvo dedamos tikintis, kad jas dengs sunkus kilimas arba patiesalas, nes laikui bėgant tarp lentų atsiranda negražūs tarpai, jos ima girgždėti.

Aukštakulniai, gyvūnai ir žaislai subraižo minkštos medienos grindis. Kartais medinėms grindims tai suteikia savotiško žavesio, tačiau jei lakas nusilupa, grindys ima atrodyti ganėtinai bjauriai. Tai būna itin akivaizdu, jei nusilupa spalvotas lakas ir atsidengia šviesios pušinės lentos.

Paprasčiausias sprendimas – užtepti naujo lako ant viršaus, tačiau jei šiek tiek pasistengsite, galite padaryti taip, kad jūsų grindų apdaila bus ilgaamžiškesnė. Aprašysime jums visą procedūrą.
Kalbant apie apdailą, paprasčiausiai išplovus grindis, jos blizgės, tačiau trumpai, o jei darysite tai kruopščiai, naudosite specialų valymo skystį bei po to grindis nupoliruosite, jūsų grindys bus labai gražios, ir niekam nekils klausimų, kodėl pasirinkote būtent medines grindis.

Kiek laiko tai užtruks? Priklauso nuo grindų ploto, tačiau jei jūsų kambarys yra apie 16 m², turėtumėte padaryti tai per savaitgalį.

Kiek laiko lakas atlaikys? Tai priklauso nuo judėjimo konkrečiame kambaryje dažnumo. Prieškambaryje lakas atlaikys apie penkis metus, o miegamajame – apie dešimt metų. Galėsite prailginti šį laiką nuolat valydami grindis, nes dulkės ir nešvarumai nutrina laką ir patenka į tarpus.

ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

1. Užpildykite tarpus, nes per juos jaučiate skersvėjį, be to, ten kaupiasi purvas. Būtų geriausia, jei sumaišytumėte juos su medžio beicu, kad tiktų prie lentų spalvos. Modernus sprendimas – tarpų sandariklis. Nukreipkite jį virš tarpo ir sugrūskite kietu plokščiu daiktu, suformuodami tarp lentų V-formos užtvarą.

2. Didesnius tarpus užpildykite nauja mediena. Tinkamo dydžio medienos gabaliuko abi puses patepkite medienos klijais ir įkiškite jį tarp lentų. Kai klijai išdžius, nuobliuokite viršų, kad jis susilygintų su lentomis, po to jį nušlifuokite ir padenkite laku. Tarpus galima užpildyti medienos glaistu, o po to nušlifuoti.

3. Jei kuri nors iš lentų yra  nusidėvėjusi, skilusi, sutrešusi ar kitaip pažeista, geriau būtų išpjauti naują lentos gabalą ir pakeisti susidėvėjusį. Pastebėsite, kad naujojo gabalo spalva skiriasi nuo kitų lentų, tad dažydami pasistenkite priderinti spalvą.

4. Atsikratykite girgždėjimo. Viena iš priežasčių, kodėl grindys pradėjo girgždėti - senos grindų dangos lentas apdaila laikė suveržtas kartu ir slopino skleidžiamus garsus. Tikriausiai prieš šveisdami grindis, jūs įkalėte vinių galvutes į lentas, kad jos neplėšytų švitrinio popieriaus. Tai kartais sumažina vinies laikymo stiprumą, tad lentos atsilaisvina ir ima girgždėti. Sprendimas yra akivaizdus – įkalkite dar porą vinių, kad lenta prisitvirtintų. Dar geriau būtų pragręžti nedidelę skylutę per lentą į perdangą ir prisukti lentą su varžtu. Jei pirmiausia praplatinsite skylutę su didesniu grąžtu, varžto galvutė pasislėps lentoje, kai ją stipriau prisuksite.

5. Pirmiausia nušveiskite plotą su 400 stambumo švitriniu popieriumi, kol grindys pasidarys lygios. Po to nuvalykite nuosėdas bei nuvalykite viską vaitspiritu.

6. Ant pažeisto ploto užtepkite sluoksnį grindų lako, palaipsniui pakeldami teptuką nuo paviršiaus, kai prieisite nepažeistą lentos plotą. Tai padės naujam lakui susilieti su senuoju. Jei naudojate spalvotą laką, palyginkite naujai nulakuotos vietos lako spalvą su likusių grindų spalva, kai jis išdžius. Visada norisi dar kartą nulakuoti, tačiau nepamirškite, kad spalvotas lakas su kiekvienu sluoksniu tamsėja, tad geriau ant viršaus užlakuoti keletą sluoksnių permatomo lako.

7. Sulyginkite iškilusius kraštus. Tikėtina, kad minkštos medienos lentos nėra mačiusios grindų šlifuotuvo, tad lentų viduryje susidaro nedideli įdubimai. Gal tai ir atrodo žavingai, tačiau dėl to labiau dėvisi lentų kraštai. Dažniausiai taip atsitinka tuose plotuose, kur vyksta didžiausias judėjimas. Pasirūpinkite lentomis taip, kaip aprašyta sekančiame žingsnyje.

8. Obliumi arba elektriniu šlifuotuvu (įrankis nepigus, tačiau galima jį išsinuomoti) nušveiskite iškilusius įdubusios lentos kraštus. Kartais tokie kraštai pradeda skilti, tad užsidėkite apsaugines pirštines. Tik keletas judesių ir kraštai susilygins.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis