Medienos rūšys baldams, statiniams ar daiktams gaminti

Žodis "mediena" lietuvių kalboje talpina daug medienos rūšių, kurių kiekviena pasižymi tam tikromis savybėmis. Gaminant medinius baldus, konstrukcijas ir daiktus labai svarbu pasirinkti tinkamą rūšį tam, kad rezultatas atitiktų lūkesčius.

Spygliuočių mediena naudojama daugeliui paprastų statybos darbų. Ji yra sąlyginai nebrangi ir su ja labai paprasta dirbti. 

Spygliuočių medienos galite rasti:

* Supjaustytos ir apdorotos – ji būna ganėtinai šiurkšti, tad naudojama lauke, dažnai naudojama tvoroms. Apdorotos medienos spalva būna rusvo arba žalsvo atspalvio, priklausomai nuo impregnanto spalvos.

* Supjaustyta – ganėtinai grubi, dažnai naudojama tose vietose, kurių nesimato, pavyzdžiui, sienų statramsčiams, kurie bus uždengti tinku.

* Obliuota – gražus, lygus paviršius. Paprastai naudojama preciziškiems stalystės darbams arba ten, kur paviršius bus matomas, pavyzdžiui, grindjuostės, durų staktos.

Kietmedis (pavyzdžiui, bukas, ąžuolas, raudonmedis) yra žymiai brangesnis už spygliuočių medieną ir yra naudojamas kokybiškiems medžio darbams, brangioms grindims. Dažnai naudojama brangiems langų rėmams, nes atrodo gerai ir yra ilgaamžiška. Kietmedžio grindys praktiškai nesusidėvi. Kadangi šį mediena yra kietesnė, su ja dirbti yra sunkiau, tačiau galutinis rezultatas pateisina tiek kainą, tiek lūkesčius jus nudžiugins. Kietoji mediena neskyla taip lengvai kaip pušis. .

MDF (vidutinio tankio medienos plaušo) plokštės šiais laikais yra labai populiarios. Jos gaminamos iš medienos miltelių, kurie yra sumaišomi su klijais ir suspaudžiami, kad suformuotų lakštą. Plokštės plačiai naudojamos interjero projektams, ypatingai spintelėms ir stelažams gaminti.Lakštai yra gana minkšti, todėl su jais lengva dirbti. Jie lengvai pjaunami ir šlifuojami, be to, juos lengva nudažyti.

Jei supjaustysite plokštę siauromis juostomis stelažams, jie nebus ypatingai stiprūs, todėl darydami ilgas stelažų lentynas nepamirškite jų paremti.Šlifuodami plokštes, būtinai dėvėkite kaukę nuo dulkių, nes jų bus tikrai daug. Plokštės nemėgsta drėgmės ir sušlapusios išbrinksta, todėl niekada jų nenaudokite lauke arba sritims, kurios gali sudrėkti. Lentynoms ir spintoms gaminti geriausia rinktis 18 mm storio plokštes.

Daugelis medienos tiekėjų turi pjaustymo įrenginius. Jie naudoja stambius pjūklus, kurie labai tiksliai išpjauna kvadratinius kampus. Lentynoms ir spintelėms gaminti verta įsigyti pagal jūsų išmatavimus jau supjaustytas plokštes. Nereikės kankintis, kovojant su didelėmis plokštėmis, ypatingai jei jūsų erdvė nėra didelė. 

Medienos drožlių plokštė (MDP) yra gaminama kaip ir MDF, tačiau iš tikrų medienos skiedrų. Plačiai naudojama virtuvės baldų gamintojų, kurie ją dar laminuoja. Taip pat plačiai naudojama nebrangioms grindims susidėti. Galite nusipirkti įvairaus dydžio grindims skirtų paketų, kurie jungiami tarpusavyje, prieš juos prisukant varžtais ar prikalant vinimis.
Nors ir labai retai, tačiau kartais šios plokštės naudojamos lentynoms gaminti. Nepamirškite, kad jos yra ganėtinai silpnos, be to, dažai prie jų kimba nelabai gerai, o jos kraštai yra ganėtinai grubūs. Vienintelis tokio metodo privalumas yra nedidelė jos kaina.

Fanera yra gaminama iš plonų medienos sluoksnių, kurie yra suklijuojami tarpusavyje. Kiekvienas sluoksnis klijuojamas stačiu kampu kitam sluoksniui. Fanera yra labai stipri, tačiau ganėtinai lanksti, ypatingai jei pasirinksite plonesnius lakštus. Dėl to ji plačiai naudojama statybose, pakavimui, juodgrindėms ir begalei kitų dalykų. Su ja dirbti yra sunkiau -  pjaunami kampai nudyla, sunkiai limpa dažai.  Geriausia ją naudoti nelabai matomose vietose. 

Laminuota medžio drožlių plokštė. Jų būna įvairiausių spalvų ir apdailų, nėra brangi. Plačiai naudojama virtuvės baldų karkasams gaminti. Gali būti naudojama lentynoms, tačiau jas reikės gerai paremti. .

Medžio kompozito alternatyvos. Tai sąlyginai naujas medienos produktas, atsiradęs pastaraisiais metais. Derinant medieną su plastiku, pagaminamas naujas ir įdomus kombinuotos medienos produktas. Tokia mediena yra ypatingai naudinga lauko erdvėse. Kombinuotos medienos produktai gaminami sumaišant medienos ir polietileno miltelius – taip pagaminamas stiprus ir oro sąlygoms atsparus produktas. Terasos, dangos, tvoros yra gaminamos iš kombinuotos medienos, kurios būna įvairiausių spalvų ir apdailų. Kai kurios net atkartoja tikrą medieną, todėl ir jausmas bus tarsi tikro medžio, o plastikas suteiks produktui stiprumo ir ilgaamžiškumo.Kombinuotos medienos terasos privalumas – mažai priežiūros reikalaujanti alternatyva, kuri sunkiai nusidėvi ir puikiai atrodo. Ekologiški kombinuotos medienos produktai yra gaminami iš perdirbtos medienos bei perdirbto plastiko.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis