Mediena: kuo ją suklijuoti

Klijai žmonijos buityje atsirado netgi anksčiau nei metalinės vinys, tačiau tik moderniais laikais jie sugebėjo jas pakeisti. Šiandien jau ko gero nebėra situacijų, kai klijai nėra bent jau nebūtų vienas iš pasirinkimų. Nors vinys puikios tuo, kad yra nebrangios, lengvai randamos, neskleidžia kvapų, tačiau tuo pačiu jų panaudojimas yra siauresnis, jei norite sutvirtinti praktiškai bet ką kitą nei mediena. Klijų universalumas ir jų panaudojimas yra plati tema, kurią geriau palikti gamintojams ir jų pagyrų pilnoms reklamoms. Tačiau kurie klijai tinka medienai?

PVA dispersiniai klijai

Jei klijuosite medieną, tikriausiai ieškosite produkto, kuris bent iš pavadinimo sakytų, jog tai “medienos klijai”. Jei tokius rasite, didelė tikimybė, kad tai ir bus PVA klijai. Su PVA (polivinilacetato) kijais dauguma pirmą kartą susipažino dar mokykliniame suole. Tai saugūs, netoksiški, lėtai džiūstantys klijai, tad nereikia baimintis, kad detales suklijavote blogai, jas galite pakoreguoti. Šie klijai lengvai nuplaunami vandens pagalba. Perteklinius klijus geriau pašalinti, ypač jei medieną kuo nors padengsite – klijai nesugeria lako ar dažų taip kaip medis, todėl matysis dėmė.

Be visų išvardytų privalumų, šie klijai taip pat yra gana tvirti, tačiau jais klijuojamas detales reikėtų mechaniškai suspausti (kai kurioms kitoms rūšims to daryti nebūtina). Didžiausias jų privalumas yra prieinamumas bei pigumas - netgi mažo buteliuko klijų dažniausiai užtenka ilgam laikui, patys klijai nėra brangūs. Trūkumas – jei klijuojate dvi medines detales, reikia naudotis spaustuvais. Naujas klijų sluoksnis gana prastai limpa prie seno bet kokių klijų sluoksnio. Ne visi PVA klijai atsparūs vandeniui, tačiau gamintojai turi ir tokių variantų, kuriuos galima naudoti lauke.

Poliuretano (PU) klijai

Universalūs klijai, kurios galima panaudoti klijuojant medieną. Poliuretano klijai kietėja reaguodami su drėgme. Jie stipriai ir pakankamai greitai sukietėja, yra atsparus vandeniui, tačiau nevietoje sudžiūvę klijai gali tapti problema, jei paviršių dar ketinate dažyti ar kitaip padengti.

Reikėtų prisiminti, kad šie klijai džiūdami yra linkę kiek plėstis, be to juos labai sunku nuimti, todėl vos tik suspaudus patikrinkite ar kuriose nors vietose neatsirado pertekliaus. Šie klijai yra puikus pasirinkimas jei gaminate lauko baldus, taip pat tose vietose, kur reikia itin stipraus priklijavimo.

Epoksidiniai klijai

Prieš naudojant epoksidinius klijus juos reikia sumaišyti. Juos sudaro dvi dalys – viena dalis yra derva, kita kietiklis. Visa tai gaunate pirkdami klijus. Tai neturėtų gąsdinti, nes prie produkto procesas visuomet nurodomas, todėl užtenka sekti instrukcijas. Sumaišius du skysčius, masė kietėja ir tampa klijais. Ilgai palikti jų nereikėtų, o išnaudoti per kelias minutes.

Nepaisant tokio sudėtingumo, tai puikūs klijai - atsparūs ir stipriai suklijuojantys. Tai, kad dažnai naudojami metalinėms detalėms klijuoti, daug pasako apie jų tvirtumą. Epoksidiniai klijai yra atsparūs drėgmei, UV spinduliams, kaitrai bei dažnai naudojami užpildyti tarpus. Jų trūkumas - jie nėra pigūs.

Shutterstock nuotr.

Cianoakrilato klijai

Rečiau naudojami klijai, tačiau jie taip pat pasižymi išskirtinėmis savybėmis. Cianoakrilato klijų privalumai yra tokie, kad jie sustingsta per labai trumpą laiką, tačiau sukimba labai stipriai. Naudojama suklijuoti įvairioms medžiagoms, tačiau gali būti naudojama ir medienai. Atminkite, kad tai bene greičiausiai kietėjantys klijai, todėl nevertėtų naudoti jų, jei žinote, kad klijuosite sudėtingesnes detales, taip pat naudoti jų stambesnių paviršių klijavimui - jie, žinoma, yra itin efektyvūs, tačiau kartu ir pakankamai brangūs.

Karšti klijai

Patys klijai yra cilindrinės formos lazdelės, kurios yra išlydomos karštų klijų pistolete. Patekę ant paviršiaus klijai atšąla ir sukietėja greitai, jų sluoksnis gali būti pašalinamas mechaniškai arba pašildžius. Norint naudoti šio tipo klijus, tam reikia papildomo įrankio, be to, karštus klijus geriau naudoti nedideliems medienos projektams (tarkime, smulkių detalių klijavime). Šis klijavimo būdas turi savo privalumų, tačiau dažniau jie išryškėja kuriant nedidelius ir daugiau dekoratyvius daiktus, taip pat turėsite papildomo vargo, jei klijai pistolete uždžius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis