MDF plokštės: kaip panaudoti ir ko vengti

MDF plokštės nėra brangios ir pasižymi patvarumu, todėl tai puikus pasirinkimas jūsų projektams.

Vidutinio tankio medienos plaušų plokštės (MDF nuo angl. Medium Density Fibreboard) yra gana universali statybinė medžiaga. Dėl savybių (kaina, patvarumas, lengvas apdirbimas) tokios plokštės naudojamos baldų, lentynų, durų gamyboje. MDF tinka ir remonto bei apdailos darbams, naudojama įrengiant sienas, grindų pagrindą ir panašiai. Lygus tokios plokštės paviršius tinka dažymui ar kitokiam padengimo būdui, o medžio frezavimo įrankiai puikiai apdirba tokią medieną nepalikdami atplaišų. Darbas su MDF praktiškai nesiskiria nuo darbo su mediena ar fanera - jūs naudojate tuos pačius įrankius pjaustymui ir formavimui.

MDF iš esmės sudaro medienos plaušeliai ir rišamosios medžiagos, sulydyti ir supresuoti karštyje. Spalvos varijuoja nuo šviesiai rudos iki šokoladinės rudos. Įprastas storis – nuo 6 mm iki 25 mm. Pasižymi patvarumu ir pakankamu dideliu ilgaamžiškumu. MDF yra pigesnė medžiaga nei tradicinė mediena, o tai leidžia jums įgyvendinti tuos pačius sumanymus, tačiau pigiau. Kai padengsite paviršių gruntu ir dažais, mediena ir MDF atrodys vienodai.

Tiesa, darbas su tokiomis plokštėmis turi ryškų trūkumą – tai smulkios, birios dulkės, kurios nusėda ant jūsų drabužių, tvyro ore ir tvirtai laikosi ant kiekvieno paviršiaus. Jei yra galimybė, geriau pjaustyti ir frezuoti MDF lauke ar atviroje, gerai vėdinamoje patalpoje. Kitu atveju verta pakloti plastikines plėveles ant paviršių, kuriuos vėliau sunku kruopščiai nuvalyti. Atliekant darbus kambaryje, apsaugokite duris, uždarykite orlaides ir stenkitės pabaigę darbą išsiurbti kiekvieną paviršių. Dažnai keiskite siurblio dulkių filtrą – smulkios dulkės greitai juos užkemša. Nepamirškite dėvėti apsauginės kaukės.

MDF plokščių paviršius yra kietesnis nei daugumos medienos rūšių, bet vidus yra minkštas, taigi kraštinės ir kampai yra lengvai pažeidžiami. Tai reiškia, kad jums reikės dirbti atsargiau nei su tikra mediena ar fanera. Taip pat, stenkitės nesubraižyti MDF plokštės. Lengvi įbrėžimai yra itin matomi ant lygaus paviršiaus, todėl turite juos pilnai nušlifuoti ir sulyginti su paviršiumi prieš padengiant gruntu.

MDF plokštės tradiciškai ne itin toleruoja drėgmę. Keli vandens lašai ir paviršiuje atsiras gumbelių, o ilgalaikė drėgmė lems lentos išsipūtimą. Todėl yra rizikinga MDF naudoti vietose, kurios yra arti drėgmės (praustuvas ar vonia). Tiesa, prekyboje galima rasti ir drėgmei atsparių MDF plokščių.

MDF plokštės gali būti naudojamos lentynoms gaminti, nes jos nėra brangios bei yra lygaus paviršiaus. Tačiau MDF įprastai nėra tokios standžios kaip fanera, todėl naudojamos svoriui laikyti, laikui bėgant gali įlinkti. Taigi, jei žinote, kad tokia lentyna iš MDF plokštės turės laikyti didelį svorį, papildomai ją sutvirtinkite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis