MDF plokščių dažymo ypatumai

(1)

Gaminant MDF plokštę (Vidutinio tankio medienos plaušų plokštė) medžio pluoštas yra garinamas, veikiamas aukšta temperatūra ir slėgiu, kol tampa ypač smulkiomis dalelėmis. Rišančios medžiagos suriša šį pluoštą, viskas, naudojant aukštą slėgį, suspaudžiama į plokštes. Jos itin populiarios baldų gamyboje.

Šias plokštes galima dažyti, bet prieš dažant reikia imtis kai kurių atsargumo priemonių. Visų pirma plokštę reikia gruntuoti, tuomet dažyti atitinkamais įrankiais. Dažyti reikia du kartus.

Pasiruošimas dažymui

Jei prieš dažant norite plokštę susipjauti, dėvėkite kaukę ar kitokią veido apsaugą – dulkelės, kuriose yra klijų, gali būti pavojingos įkvėpus. Prieš pradedant dažyti, šiurkščius kampus būtina nušlifuoti.

Gruntavimas

Gruntuoti galima vandeniniu pagrindu pagamintu gruntu – emulsija ar akrilu. Gruntavima reikalingas, kad galėtumėte išgauti tikslesnę viršutinio, tikrojo dažų sluoksnio spalvą. Gruntas taip pat apsaugo nuo galimybės, jog spalva pakis, susiliejusi su plokšte. Taip pat išvengsite paviršiaus nelygumų, užtepus dažus.

Dažymas

Jei dažote didesnius, vientisus plotus, teptukai ir voleliai puikiai tiks. Jei reikia nudažyti mažesnius, siauresnius plotelius, patogiau naudoti dažų purkštuką (pulverizatorių). Purkštuko privalumas – dažai pasiskirstys tolygiai, išvengsite storo dažų sluoksnio.

Antrasis sluoksnis

Visuomet patariama dažyti du kartus, pirmąjį sluoksnį nušlifuojant smulkiu šlifavimo popieriumi. Taip pat atminkite, jog abiejų MDF plokštės pusių dažymas padės išvengti ateityje plokštės išlinkimo.

MDF privalumai

MDF plokštė idealiai tinka daugelio interjero baldų gamybai, nes yra patikima, tvirta ir pigesnė negu kietmedis. Taip pat – pakankamo tankio ir lygi, todėl iš jos pagaminti baldai atrodo patraukliai. Dėl lygaus paviršiaus plokštė yra lengvai apdirbama – pjaunama, gręžiama, dažoma.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis