Marmuriniai stalviršiai: privalumai bei trūkumai

Niekas nenuginčys, kad marmuriniai stalviršiai vizualiai yra be galo estetiški. Marmuras erdvei teikia prabangos jausmą. Jis atrodo itin subtiliai bei elegantiškai. Tačiau prieš renkantis tokį stalviršį, reikia gerai pasverti tiek jo pliusus, tiek minusus. Tad ką verta žinoti prieš įsigyjant marmurinį stalviršį?

* Marmuras yra poringa, daug priežiūros reikalaujanti medžiaga. Jeigu nusprendėte marmuriniu stalviršiu papuošti savo virtuvę, visų pirma reikia suprasti, kad marmuras – poringa medžiaga. Tai reiškia, kad jam pavojų kelia dažančios medžiagos (kava, vynas, sultys ir panašiai), nes jos gali įsigerti giliai į akmenį ir palikti dėmę. Tačiau to galima išvengti – prieš pradedant naudoti tokį stalviršį, jo paviršių būtina yra padengti specialia apsaugine medžiaga (jeigu virtuvė yra intensyviai naudojama, šį žingsnį reikės pakartoti kas 6 mėnesius).

Praktiškas patarimas: jeigu norite išvengti spalvotų žymių ant šviesaus marmurinio paviršiaus, dėmę patariama valyti taip: kelis lašelius amoniako reikia sumaišyti su 1/2 puodelio vandenilio peroksido. Tada šiuo mišiniu reikia sudrėkinti audinį ir juo valyti dėmę, kol ši pranyks.

* Marmuriniai stalviršiai lengvai raižosi. Marmuras, palyginus jį su kitais akmenimis (pavyzdžiui – granitu), yra minkštas, todėl jis lengviau braižosi. Padengus tokį stalviršį apsaugine medžiaga, ji padeda apsaugoti marmurą ne tik nuo dėmių, bet ir nuo įbrėžimų. Tačiau reikia žinoti, kad laikui bėgant rūgštis gali nuvalyti apsauginį sluoksnį, tad rekomenduojama citrinas visada pjaustyti ant pjaustymo lentelės.

Shutterstock

* Marmurinių stalviršių nepriekaištinga estetika. Jeigu nebijote kiek sudėtingesnės priežiūros, marmuriniai stalviršiai gali tapti nuostabiai gražia interjero detale. 2017 metais marmuras buvo viena didžiausių bei ryškiausių interjero tendencijų ir panašu, kad tokį savo populiarumą jis išlaikys dar ilgai. Marmuras toks populiarus yra todėl, kad jis dera su dauguma interjero stilių (moderniu, skandinavišku, minimaliu, klasikiniu). Bet kokiai erdvei jis gali suteikti subtilumo, elegancijos bei prabangos.

* Marmuras yra karščiui atspari medžiaga. Marmuras virtuvėse dažnai yra naudojamas todėl, kad ši medžiaga yra atspari karščiui (žinoma, tai jokiu būdu nereiškia, kad nuo ugnies nuimtą puodą reikia dėti tiesiai ant tokio stalviršio paviršiaus).

* Rinkoje galima rasti ir labai prieinamų, ir itin brangių marmurinių stalviršių. Kalbant apie šių stalviršių kainas, galima pastebėti, kad jos yra gana skirtingos. Kaina priklauso nuo marmuro retumo. Pavyzdžiui, Karara marmuras (išgaunamas Kararos mieste, Italijoje), kuris yra kiek pilkesnis su minkštai atrodančiomis venomis, yra viena pigiausių natūralių stalviršių medžiagų. Kuo retesnis marmuras (pavyzdžiui, baltesnės spalvos Kalakata marmuras), tuo jis brangesnis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis