Lubų apvadai: kada jų reikia ir kaip juos išsirinkti

Lubų apvadai atlieka ne tik dekoratyviąją funkciją – tam tikro tipo lubose jais paslepiamas galimai ne itin dailus sujungimas tarp sienų ir lubų, tarkime, naudojant klijuojamas lubų apdailos plokštes bei kitais atvejais.

Senesnės statybos namuose galima pamatyti ir labai įmantrių, dekoratyvių apvadų. Tiesa, skirtingai nei panašią funkciją atliekančių grindjuosčių, apvadų daug kas ir nesirenka. Jei lubos ir sienos lygios, gražiai nudažytos, tvarkingai užklijuoti tapetai, funkciškai jų dėti kaip ir nėra prasmės. Tada lieka estetinis pasirinkimas - jei norite įmantresnių, prabangiau atrodančių kambario detalių, visa tai galite gauti net ir pasirinkę paprastesnius apvadus.

Apvadai rinkoje dar vadinami karnizais (nepainioti su karnizais užuolaidoms), taip pat bagetėmis, kurios yra pusapvalės formos apvadai, dažnai pagražinti ornamentais (lapais, perlais ir kitais) pavadinti pagal vieną iš daugybės apvadų rūšių pavadinimų.

Kadangi apvadai dažnu atveju yra daugiau dekoratyvinis elementas, gamintojai savo asortimente paprastai turi tikrai nemažai įvairių formų ir ornamentinės puošybos. Šie elementai tinka kuriant provanso ar klasikinius stilius savo kambariuose. Modernesnio interjero gerbėjai taip pat gali rasti griežtesnių, lygių taisyklingos formos apvadų.

Iš ko gaminama. Lietuvoje daugiausia galima rasti lubų apvadų iš poliuretano, putų polistirolo ir gipso. Tiek poliuretano, tiek gipso apvadai nudažyti atrodo beveik identiškai, tiesa, teigiama, gipsinės detalės pasižymi pasižymi didesniu glotnumu. Poliuretano apvadai yra brangesni nei putplasčio apvadai, tačiau pasižymi geresnėmis savybėmis.

Gipso apvadai taip pat pasižymi savo masyvumu – jie yra kur kas sunkesni, taip pat reikia turėti daugiau patirties juos tvirtinant, kai kuriais atvejais ir pagalbininko. Kita vertus, yra žmonių, kurie nemėgsta naudoti „pigių“ medžiagų ir siekia didesnės autentikos. Taip pat teigiama, kad gipsiniai apvadai, nors ir sudėtingiau montuojami, atlaidesni apdirbimo klaidoms ir taisymui – neteisingai supjovus kampą plastikinį apvadą teks trumpinti ar keisti, o nesudėtingus tarpus tarp gipso galima užpildyti, o vėliau nudažyti.

Poliuretano apvadai yra neabejotinai pigesnis ir lengvesnis variantas, taip pat laikomi ilgaamžiškesniais, be to, praktiškai netrupa kaip gipsiniai. Kita vertus, kokiu nors būdu pažeistą lubų apvadą reikės pakeisti, o štai gipse įtrūkimą galima pamėginti užpildyti, arba, jei turite tikrai auksines rankas, netgi atkurti tikslų fragmentą.

Apvadai taip pat gaminami iš medienos (kai kas lubų ir sienų apdailai naudoja ir durims skirtus apvadus) ar MDF (vidutinio tankio medienos plaušų).

Shutterstock nuotr.

Tačiau reikėtų šį produktą rinktis ne tik pagal grožį, tačiau ir pagal praktiškumą. Nors apvadai yra tvirtinami aukštai ir yra kur kas mažiau veikiami nei, tarkime, grindjuostės, vis viena geriau, jei produktas bus atsparus įbrėžimams. Montuojant tokius apvadus vonioje, labai svarbu, kad jie būtų atsparūs drėgmei. Kita vertus, jei specialiai jų nekliudote, jiems nieko neturėtų nutikti, tad renkantis galima didesnį dėmesį skirti klijams, kurie laikys detales ir dažams, kurie suteiks jūsų apvadams norimą išvaizdą. Teigiama, gipsiniams apvadams dėl šios medžiagos ypatybių sunaudojama daugiau dažų.

Perkant apvadus taip pat patartina nusipirkti truputį daugiau detalių, kad prireikus galėtumėte jas pakeisti. Apvadai paprastai yra ilgaamžiai ir būtent dėl to, geriau turėti jų atsargoje – jei prireiks keisti, tiekėjo gali ir nebebūti rinkoje arba gamintojai tokių formų ir sprendimą kokių jums reikia gali ir nebegaminti.

Apvadai prie sienos tvirtinami klijais, dažnai ir patys tiekėjai siūlo specialius klijus. Tarpai tarp detalių ir sienos užpildomi arba tais pačiais klijais arba glaistu. Tuomet arba dažoma dažais arba paliekama taip, kaip yra. Apvadai dažnai dažomi vienu metu kartu su lubomis ar siena.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis