LED lemputės - kodėl vertėtų jas įsigyti

Kylantis susirūpinimas dėl aukštų energijos kainų LED lemputes paverčia jas patrauklia alternatyva kitų rūšių lemputėms. Šiandien LED lemputes galite naudoti stalinėse lempose, šviestuvuose ar net automobilių žibintuose.

LED veikimo principas

Santrumpa LED reiškia šviesos diodas (angl. light emitting diode). Tai puslaidininkis įtaisas, kuris šviečia, kuomet juo teka elektros srovė. Didžiausias LED lempučių privalumas yra našumas. Šviesdamos jos sunaudoja kur kas mažiau energijos nei kaitrinės lemputės, taipogi jos kur kas ilgiau tarnauja. Priklausomai nuo naudojimo, kai kurioms suteikiamos ir metinės garantijos. Taip pat, skirtingai nei kaitrinės lemputės, LED iškarto neužgęsta, kuomet jų tarnavimo laikas baigiasi, jos po truputį blanksta ir pradeda keisti spalvą.

Lemputės turi platų spalvų spektrą, galite įsigyti raudonų, žalių, mėlynų ir t.t. Nepaisant to, LED lemputės nešviečia baltai. Šiai spalvai išgauti gamintojai maišo skirtingas spalvas ar naudoja filtrus ( pavyzdžiui fosforo filtrą). Šio tipo lemputės šviesą meta viena kryptimi, todėl vienintelė LED viso kambario neapšvies taip, kaip kaitrinė lemputė. Dėl šios priežasties gamintojai į LED lemputes įtaiso specialius atšvaitus ir lęšius, kad šviesa pasiskirstytų tolygiai.

Lyginant LED su kitų rūšių lemputėmis

Pagrindinis LED lempučių privalumas lyginant su kitomis lemputėmis yra naudingumo koeficientas. Lemputės matuojamos vatais ir liumenais: vatais – naudojamą elektros energija, o liumenais - kiek lemputė išskiria šviesos. Pavyzdžiui, standartinės kaitrinės lemputės naudoja 60 vatų ir išskiria 800 liumenų šviesos srautą, tuo tarpu LED lemputės naudoja maždaug 9-10 tokiam pačiam liumenų kiekiui išskirti.

Kompaktinės fluorescencinės (dienos šviesos) lemputės yra kita puiki alternatyva tradicinėms kaitrinėms lemputėms. Šios naudoja maždaug 14-15 vatų, kad išskirtų 800 liumenų šviesos srautą. Vis dėl to, kai kuriems šios lemputės gali pasirodyti nepatrauklios dėl jų išskiriamos šviesos, kartais pasitaikančio mirgėjimo ar dėl to, kad paprastai šioms lemputėms reikia 3-4 minučių įsišviesti. Taipogi, šių lempučių tarnavimo laikas trumpėja, jei jas dažnai junginėjate ar laikote įjungę trumpą laiko tarpą.

LED lemputės iš karto šviečia pilnu pajėgumu jas įjungus, be to, skirtingai nuo kompaktinių fluorescencinių lempučių, jose nėra gyvsidabrio. Šviesos kokybė skiriasi, priklausomai nuo gamintojo. Kai kurios LED lemputės išskiria aštrią, beveik melsvą ar žalią šviesą, tuo tarpu kokybiškesnės išskiria malonią bei jaukią šviesą.

LED yra šiek tiek brangesnės už kitų rūšių lemputes.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis