LED lempos – pranašiausia rinkoje apšvietimo rūšis

Prieš dešimtį metų, norint nusipirkti elektros lemputę, nereikėjo sukti galvos – užteko žinoti cokolio tipą ir vatų kiekį. Dabar, kai rinkoje atsirado daugiau lempučių rūšių, renkantis reikia šiek tiek išmanymo.

Kaitrinės lemputės, kurias naudojome daug metų, buvo tikros energijos rijikės. 95 % energijos jos iššvaistydavo šilumai gaminti. Vadinamos taupiosios lemputės yra gerokai efektyvesnės už kaitrines, nes šiluminiams nuostoliams išeikvoja tik 80 % savo suvartojamos energijos. LED lempos šiuo atžvilgiu yra tikros taupaus energijos vartojimo čempionės. Manoma, kad sparčiai vystant LED apšvietimo diegimą pasaulyje iki 2025 metų bus galima sutaupyti net 62 % apšvietimui skirtos elektros.

LED lempos yra vienareikšmiškai pranašiausia apšvietimo rūšis, šiuo metu esanti rinkoje. Jų ilgas
tarnavimo laikas, jos suvartoja mažai elektros energijos, įsižiebia iš karto, yra ekologiškos. Be to, yra galimybė rinktis iš daugybės skirtingų techninių parametrų LED lempų.

LED lempos skleidžia mažiau šilumos

Kaip jau buvo minėta, LED lempos iš visų lempučių išeikvoja mažiausiai energijos šiluminiams nuostoliams. Be to, LED technologijos yra nuolat tobulinamos, tad jos tampa vis efektyvesnėmis. Kadangi jos mažiau įkaista, yra daug saugesnės naudoti tose vietose, kur yra mažų vaikų. Juk jie yra tokie smalsūs ir mėgsta viską tyrinėti.

LED lempos yra saugios

Kompaktinėse fluorescencinėse lemputėse yra gyvsidabrio, todėl šias lemputes rizikinga naudoti vietose, kur jos gali sudužti, nes tuomet gyvsidabris patenka į aplinką. Šis faktas taip pat komplikuoja perdegusių lempučių perdirbimo procesą.
Lyginant su liuminescencinėmis, LED lempos yra gaminamos iš nekenksmingų medžiagų, jose nėra gyvsidabrio.

LED lempos įsižiebia iš karto

Vienas didžiausių ir labiausiai erzinančių kompaktinių fluorescencinių lempučių trūkumų yra tas, kad jos įsižiebia ne iš karto ir pasiekti maksimalų apšvietimo intensyvumą reikia iki kelių minučių. LED lempos šio trūkumo neturi, tad tik paspaudę jungiklį galite džiaugtis reikiamu šviesos srautu.

LED lempos yra taupios ir tarnauja ilgiau

LED lempos neperdega kaip kaitrinės arba kompaktinės fluorescencinės lemputės. Laikui bėgant jos lėtai praranda dalį savo pradinio šviesos srauto. Pagal ES direktyvas lemputė po gamintojo nurodomo laiko negali nusilpti daugiau nei 30 proc. nuo savo bazinių parametrų. LED lempų tarnavimo laikas yra 20-30 kartų ilgesnis už kaitrinių, tai yra maždaug 25 tūkst. valandų. Pavyzdžiui, teoriškai jei lempa būtų naudojama 3 valandas per dieną, t.y. 1000 valandų per metus, ji galėtų būti naudojama apie 25 metus.

„ACME Europe“ kokybės analitiko Justo Tamošiūno teigimu, LED lempos tarnavimo laikas gali priklausyti ne tik nuo jos kokybės, bet ir nuo to, ar namuose yra tvarkinga elektros instaliacija, ar nėra įtampos šuolių bei svyravimų, ar pats šviestuvas tvarkingas. Šie faktoriai gali negrįžtamai pakenkti net ir geriausios kokybės lempoms.
Kodėl vienos brangios, kitos pigios

Lempos kokybė priklauso nuo komponentų kokybės. Kuo prastesnės kokybės komponentai yra naudojami, tuo pati lempa bus mažiau kokybiška ir tarnaus trumpiau.

Silpnos LED lempos ne taip kaista. Stipresnės kaista daug daugiau ir jų korpuso temperatūra pasiekia maždaug nuo 80 iki 100 laipsnių Celsijaus. O lempos temperatūra yra tiesiogiai proporcinga visam lempos gyvavimo laikui. Jeigu šviesos diodų temperatūra bus arti ribinės, tai lempa tarnaus tikrai daug trumpiau.

Anot Justo Tamošiūno, pigesnių lempų korpusai būna pagaminti iš plastiko, o ne iš keramikos arba aliuminio. Plastikas yra prastas šilumos laidininkas, todėl lemputės viduje esantys komponentai perkaitinėja ir lempa tarnauja daug trumpiau.

Pigesnės lempos gali būti ir dėl nekokybiško maitinimo šaltinio. Tokios lempos bus mažiau efektyvios, mirgės, o tai vargins mus.

„Būna, kad lempos mirga. Plika akimi to tikrai nepastebėsime, tačiau tai lengva užfiksuoti filmuojant ar fotografuojant – vaizde matomos mirguliuojančios juostos. Paprastas testavimo būdas yra telefono kamera, kurią nukreipiate tiesiai į lempą, ir jeigu ji mirga, vadinasi, ji yra nekokybiška. Tas mirgėjimas, nors ir atrodo nepastebimas, tačiau vargina mus, o visą dieną dirbant prie tokio apšvietimo skirtumas tikrai yra“, - sako „ACME Europe“ kokybės analitikas Justas Tamošiūnas.

Specialisto teigimu, prekiaujant Europoje gamintojas privalo turėti visus sertifikatus, kiekvienas gaminys testuojamas specializuotose testavimo laboratorijose.

Kiekviena LED lempos pakuotė turi labai griežtus reikalavimus ir ten galime rasti nemažai pagrindinės informacijos. Tačiau perkant LED lempą, pravartu būtų pardavėjui užduoti kelis svarbiausius klausimus, pagal kuriuos galima nuspėti lempos kokybę. Tai ar joje panaudoti diodai atitinka „LM-80“ ir „Energy Star“ standartus, ir ar lempa turi CE sertifikatą.

Lietuvos rinkoje, deja, ne visos parduodamos lempos atitinka šiuos standartus. Jos pigios, todėl vartotojai dažnai susigundo mažesne kaina. Vartotojai dažnai LED lempų nevertina kaip įrenginio su skirtingais komponentais. Palyginus su kaitrine lempute, LED lempa yra daug sudėtingesnis įrenginys, kurio kokybė labai priklauso nuo sudedamųjų komponentų.

Taip pat reikėtų sužinoti garantinį laikotarpį. Nerekomenduotina pirkti lempų, kurioms duodama mažesnė nei 2 metų garantija.

„Visos ACME LED lempos atitinka „LM-80“, „Energy Star“, „ErP“ standartus ir turi CE sertifikatus. Galime garantuoti savo lempų kokybę, kurią lemia trys pagrindiniai elementai: kokybiškas šviesos diodo kristalas, tinkamas aušinimas ir kokybiškas maitinimo šaltinis. Dėl to, kad esame garantuoti savo lempų kokybe, suteikiame joms net trejų metų garantiją. Europos Sąjungos vartotojams, įsigijusiems LED lempą, turėtų būti suteikiama dvejų metų garantija. Taigi mes suteikiame dar vienus papildomus metus“,- sako „ACME Europe“ kokybės analitikas Justas Tamošiūnas.

Užsakymo nr.: PT_69602980

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis