Kurių statinio statybos techninės veiklos vadovų pareigas gali atlikti patys statytojai?

Daugumai statytojų jau ne paslaptis, kad statant naujus, rekonstruojant, griaunant ypatinguosius ir neypatinguosius statinius, atnaujinant (modernizuojant) pastatus ne vėliau kaip prieš vieną darbo dieną iki statybos darbų pradžios privaloma Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai (VTPSI) pateikti pranešimą apie statybos pradžią ir pasamdytus (paskirtus) statinio statybos techninės veiklos pagrindinių sričių vadovus. Tačiau dažnai iškyla dilema, kuriuos statinio statybos techninės veiklos pagrindinių sričių vadovus būtina pasamdyti, o kurių pareigas gali atlikti patys statytojai.

Rangovas. Statytojas turi teisę pasirinkti statybos organizavimo būdą: rangos, ūkio ar mišrų (dalį darbų atliekant rangos, dalį – ūkio būdu), statinio statybos valdymo ar kitus būdus, kurie neprieštarautų Lietuvos Respublikos įstatymams ir kitiems teisės aktams. Išimtis taikoma tik ypatingojo statinio statybos darbams, kuriuo privalo atlikti atestuotas rangovas.

Statinio statybos vadovas. Visais atvejais, išskyrus I grupės nesudėtingųjų statinių statybą, statinio statybos darbams turi vadovauti kompetentingas statinio statybos vadovas. Kai statybos darbus atlieka pasamdytas rangovas, jis ir paskiria šį vadovą. Kitu atveju paskirti (pasamdyti) šį statybos dalyvį yra statytojo pareiga.

Statinio statybos techninės priežiūros vadovas. Statinio statybos techninė priežiūra privaloma, kai statybos darbai turi būti vykdomi vadovaujantis šiais dokumentais: statybos projektu, rekonstravimo projektu, pastato atnaujinimo (modernizavimo) projektu, kapitalinio remonto projektu, griovimo projektu, griovimo aprašu. Teisės aktuose numatytos išimtys, kad, statant ne didesnį kaip 300 kv. m bendrojo ploto nesublokuotą vieno buto gyvenamąjį namą, pagalbinio ūkio paskirties pastatus ir (ar) nesudėtinguosius statinius ūkio būdu statinio statybos techninės priežiūros vadovo galima nesamdyti.

Statinio projekto vykdymo priežiūros vadovas. Statinio projekto vykdymo priežiūros vadovą privaloma paskirti (pasamdyti) statant, rekonstruojant ypatingąjį statinį ar statinį saugomoje teritorijoje, taip pat atliekant saugojamoje teritorijoje esančio statinio kapitalinį remontą. Kitais atvejais šis statybos dalyvis paskiriamas statytojo pageidavimu.

Reikėtų nepamiršti, kad rangovas (statytojas) privalo apdrausti statinio statybos, rekonstravimo, remonto, atnaujinimo (modernizavimo), griovimo ar kultūros paveldo statinio tvarkomuosius statybos darbus ir civilinę atsakomybę, o statinio statybos techninės priežiūros vadovas turi apsidrausti civilinės atsakomybės draudimu.

Kilus klausimų, konsultacijos galima kreiptis į VTPSI specialistus bendruoju konsultacijų telefonu (8 5) 207 3333.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos informacija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis