Kodėl verta įrankių dėžėje turėti skardos žirkles

Skardos žirklės – universalus įrankis, kuris be pramoninio naudojimo gali būti pasitelkiamas įvairiems statybų, remonto ir ūkio darbams atlikti tiek lauke, tiek namuose.

Pagrindinė šio įrankio paskirtis – kirpti metalo (plieno, aliuminio) lakštus, be to, jis naudojamas plastmasei, folijai, vielai, laminuotiems paviršiams ir kitoms medžiagoms karpyti. Pavyzdžiui, skardos žirklės pravers, kai reikės tiesti ar karpyti vielinę tvorą, dengti skardinį stogą, įrengti vėdinimo ar kondicionavimo sistemą ar meistraujant kokį nors dirbinį. Nepamainomos jos ir paprasčiausiuose kasdieniuose darbuose, tarkime, plastiko pakuotėms kirpti.

Buities ir ūkio darbams skirtų rankinių metalo kirpimo žirklių būna įvairių dydžių, rūšių ir funkcijų, kai kurios jų turi įdiegtus apsaugos ir priėjimą lengvinančius mechanizmus. Tačiau tradiciškai žirklės skirstomos į dvi pagrindines rūšis pagal geležčių formas. Tiesių geležčių žirklės kerpa metalo lakštą tiesia linija, jomis taip pat galima iškirpti didesnio spindulio kreivę.

Žirklėmis, kurios turi lenktas kirpimo žiaunas, galima kirpti išorinius ir vidinius lenktus kontūrus. Pastarosios dar skirstomos į kairines – skirtas į kairę palinkusioms kreivėms, ir dešinines – skirtas į dešinę palinkusioms kreivėms. Lenktų žirklių privalumas tas, kad kerpant jomis galima keisti kirpimo kryptį ir nelankstyti lakšto. Galiausiai, reikėtų paminėti universalias žirkles, kuriomis skardą galima kirpti įvairiomis norimomis kryptimis.

Renkantis žirkles reikėtų atsižvelgti į tai, kokiems darbams ir kaip dažnai jas naudosite. Natūralu, kad paprastesniems darbams atlikti pakaks universalių žirklių, o specifiniams reikės parinkti atitinkamą gaminį. Taip pat turėkite mintyje, kad didesnių ir daugiau sveriančių žirklių kirpimo galia didesnė nei mažesnių ar lengvesnių. Kita vertus, mažesnės žirklės patogesnės, jei ketinate jomis dažnai naudotis.

Elektrinės metalo kirpimo žirklės yra mechaninis įrankis, veikiantis panašiai kaip elektrinis rankinis gręžtuvas. Jo gale įtaisytas mechanizmas, kuriuo judinamos trumpos kirpimo žiaunos. Elektrinėmis žirklėmis nesunkiai iškirpsite tiek tiesias, tiek lenktas linijas, tad jei nesate patyręs skardininkas, galbūt vertėtų patogumo dėlei pasirinkti būtent jas.

Kombinuotos jėgos žirklės – puikus pasirinkimas, kadangi jos turi ilgesnes rankenas ir mažesnes geležtes, taigi, jomis pasiekiama didesnė kirpimo jėga.

Shutterstock nuotr.

Priežiūros ypatumai

Skardos žirklėms nereikia jokios ypatingos priežiūros, tačiau kaip ir bet kuris įrankis jos gali atšipti, surūdyti ir atsilaisvinti. Baigę darbus, nuvalykite žirkles sausa pašluoste, kad apsaugotumėte jas nuo dulkių, nešvarumų. Nelaikykite jų drėgnoje patalpoje.

Jei tarp ašmenų pastebėjote tarpelį, o rankenos juda į šonus, teks priveržti sujungimo varžtelį. Jei to nepadarysite, žirklės lankstys skardą, ji įstrigs tarp žiaunų.

Žirklės turi būti aštrios – tik taip jos kirps lygiai ir be pasipriešinimo, nelankstydami ir negadindami skardos ar kitos medžiagos.

Saugodamiesi nuo sužeidimų, metalo kirpimo žirklėmis naudokitės užsimovę pirštines.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis