Kodėl palangės nemažiau svarbios už langą?

Kapitalinį remontą darantys ar naują namą statantys šeimininkai paprastai itin daug dėmesio skiria langams, o palanges laiko antraeiliu dalyku, atliekančiu daugiau estetines nei praktines funkcijas. Tačiau specialistai sako, kad palangės nemažiau svarbus atributas, todėl jas taip pat derėtų rinktis ir montuoti atsakingai.

Tarp medžio drožlių ir PVC

Šiuo metu rinkoje pačios populiariausios PVC, medžio drožlių ir medinės palangės. Nors skiriasi ir jų fizinės savybės, specialistai pirmiausia siūlo jas derinti prie langų.

„Jei turite medinius langus, prie jų montuoti PVC palanges būtų labai nelogiškas sprendimas. Lygiai taip pat prie plastikinių langų keistai atrodytų medinės palangės. Tiesa, kartais nutinka ir taip, kad susidėjus medinius langus, ir neturėdami pinigų žmonės užsisakinėja PVC palanges. Tačiau iš estetinės pusės tai nėra pats geriausias sprendimas ir priimamas jis tik dėl finansinių kliūčių“, - teigia Lietuvoje PVC palanges gaminančios bendrovės „Lėdis“ komercijos direktorius Eugenijus Sipavičius.

Vieni iš pagrindinių faktorių, lemiančių pirkėjų pasirinkimą, yra spalva, kaina ir gamintojas. Tačiau nevertėtų pamiršti, kad renkantis palanges svarbu įvertinti ir erdvę, kurioje jos bus montuojamos. Nuo to priklauso, kaip sėkmingai ir ilgai jos bus eksploatuojamos.

„Iš kokios medžiagos pagamintą palangę rinktis, priklauso nuo kambario, kuriame ji bus montuojama. Jei patalpoje drėgna ar nešildoma, pavyzdžiui, vonia ar įstiklintas balkonas, geriausia išeitis būtų plastikinė palangė, kuri yra atspari temperatūrų svyravimams, drėgmei, mechaniniam poveikiui. Gerai šildomuose ir vėdinamuose kambariuose, miegamuosiuose ar svetainėje, paprastai pakanka ir laminuotos impregnuotų medžio drožlių palangės“, - teigia bendrovės „Varduva“ atstovas Tadas Bartkevičius.

Specialistai pastebi, kad daugeliu atveju PVC turi daugiau privalumų prieš vienas populiariausių medžio drožlių palangių. Jas esą lengviau montuoti ir jos kur kas atsparesnės aplinkos poveikiui už medžio drožlių palanges, kurios dažniau trūksta, išsipučia nuo drėgmės, kuri ypač dažna daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose.

Tiesa, PVC palangių kokybė ženkliai skiriasi. Pavyzdžiui, rinkoje esančios ukrainietiškos ir rusiškos palangės yra pigesnės, tačiau prastesnės kokybės. T. Bartkevičius pastebi, kad kartais kiniškos PVC palangės skaisčiau pašvietus saulei net ima lydytis.

Atsparios drėgmei, bet ne vandeniui

Visgi ekspertai sutaria, kad didelę reikšmę palangės ilgaamžiškumui turi ne tik pačio produkto kokybė, bet ir taisyklingas montavimas. Jei PVC palangės eksploatavimui klaidos daug žalos nepadarytų, medžio drožlių palangės nuo jų gali labai nukentėti, todėl montuojant patartina atkreipti dėmesį į keletą esminių dalykų.

„Pirmiausia, reikėtų atkreipti dėmesį į palangės plotį. Jis priklauso nuo to, ar po langu yra radiatorius. Jei radiatorius yra, palangė neturėtų uždengti daugiau nei pusės radiatoriaus, kitaip gali atsirasti rasos taškas, pridarantis daug žalos“, - teigia T. Bartkevičius.

Atsiradus rasos taškui, medžio drožlių palangę gali išpūsti, ji taps nebenaudojama. Nors PVC palangei fizinių pažeidimų tai nepadarytų, tačiau kambaryje būtų vėsiau.

Tiesa, jei kambaryje nėra radiatorių, pavyzdžiui, sumontuotos šildomos grindys, palangės plotis ir išsikišimas nuo angokraščio yra tik skonio reikalas. Visgi pagal nerašytą taisyklę dažniausiai montuojamos maždaug 3-5 centimetrus nuo angokraščio išlindusios palangės.

„Pasitaiko, kad meistrai, montuojantys palanges, nepalieka nuolydžio arba jį padaro į lango pusę. Tuomet vanduo, atsirandantis, pavyzdžiui, laistant ant palangės pastatytas gėles, bėga į lango pusę. Reikėtų atskirti du dalykus: atsparumą drėgmei ir atsparumą vandeniui. Net ir impregnuota medžio drožlių palangė nėra atspari vandeniui“, - sako T. Bartkevičius.

Specialistas pataria, kad reikėtų daryti bent 1-2 proc. nuolydį nuo lango.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis