Keletas patarimų kaip išsirinkti glaistą plytelėms

Galvodami apie plytelių dangą, daugiausiai mąstote apie pačias plyteles - glaistas atrodo antraeilis dalykas. Iš tiesų, plytelės ir daugiau kainuoja ir yra labiausiai matomos, tačiau būtent glaistas prideda paskutinį žiupsnį estetikos. Ir ne tik estetikos - jis atlieka ir svarbias mechanines funkcijas.

Glaisto funkcija. Glaistas užpildo tarpus tarp plytelių, tačiau jo funkcija tuo neapsiriboja. Taip pat plytelių glaistas sujungia plyteles viena su kita taip sustiprindamas paviršių ir apsaugodamas plytelių kraštus nuo per ilgą laiką atsirandančio trupėjimo ir skilinėjimo. Kokybiškas glaistas taip pat prisideda prie visos dangos ilgaamžiškumo, ypatingai tose patalpose, kur yra dažniau vaikščiojama, taip pat ten kur daugiau drėgmės.

Taip pat glaistas lemia ir estetiką – jo spalva gali pagerinti ar pabloginti grindų išvaizdą. Taip pat svarbu ir tvarkingai nuglaistytos grindys – galbūt jūsų niekas ir nepagirs už tvarkingas plytelių grindis, tačiau sudžiūvusiu glaistu aplipusios ir tinkamai nenuvalytos grindys iškart patrauks akį.

Tad ką reikia įvertinti renkantis glaistą?

Cementinis ar epoksidinis glaistas

Glaistas cemento pagrindu yra pigiausias, geriausiai žinomas ir dažniausiai naudojamas glaistas.
Epoksidiniai glaistai yra brangesni, mažesnis jų pasirinkimas rinkoje, taip pat reikia praktikos jais glaistant. Kita vertus, jų savybės yra itin patrauklios – tradiciškai tokie glaistai laikomi ilgaamžiškesniais, atsparesniais dėmėms, buitiniams valikliams, pasižymi puikiais atsparumo vandeniui rodikliais. Epoksidinį glaistu nuglaistytus tarpelius galite laisvai valyti bet kokiu rūgštiniu valikliu.

Įprastas glaistas geriau sugeria purvą, nes yra porėtas, tuo tarpu epoksidinis glaistas nėra porėtas, todėl atsparesnis. Tiesa, cementiniai glaistai kiek priartėjo prie epoksidinių savo atsparumu, kadangi į juos dedama įvairių savybes gerinančių priedų. Tai geras pasirinkimas namams, kur sąlygos nėra labai ekstremalios. Tuo tarpu epoksidinis glaistas puikiai tinka visuomeninėse patalpose ar tose patalpose, kur drėgmė ar purvo kiekis yra didesni.

Epoksidinis glaistas yra brangesnis, o glaistymas turi būti atsargesnis ir "smulkesnis". Gana greitai džiūsta, todėl dirbant lėtai ar glaistant didelius plotus yra rizika nuglaistyti nekokybiškai. Taip pat epoksidinį glaistą geriau naudoti tuo atveju, jei plytelių paviršius nėra porėtas. Užteptas glaistas gali kauptis porose, o jį išvalyti yra dar sunkiau nei paprastu glaistu padengtą paviršių.

Tad jei norite plytelių grindis įsirengti patys, epoksidinį glaistą reikėtų rinktis tuomet, jei esate glaistę plyteles anksčiau – kadangi žinote kaip tai daroma, procesas nebus naujiena ir dirbti bus paprasčiau.

Tai, kas dar turėtų rūpėti renkantis:

Elastingumas. Glaisto elastingumas itin svarbus plyteles klijuojant lauke, pavyzdžiui, įrengiant plytelėmis dengtą terasą, kadangi lauko paviršiai daug intensyviau veikiami temperatūros pokyčių ir nežymiai, tačiau garantuotai plečiasi.

Ribinis siūlių plotis. Priklausomai nuo plytelių suklijavimo, siūlių plotis kiekvienai dangai gali būti nevienodas. Į tai reikėtų atsižvelgti – prie produkto paprastai nurodoma, kokio pločio siūles juo galima glaistyti. Jei siūlės tarp jūsų plytelių yra didesnės nei 8 mm, dairykitės specifinių, itin plačioms siūlėms skirtų glaistų.

Išeiga. Kaip ir dažant paviršius, taip ir glaistant siūles išeiga gali būti svarbi planuojant kiek glaisto pirkti. Išeiga nurodoma ant produkto ir priklauso nuo siūlių storio.

Kaina. Be abejo, tai vienas pagrindinių veiksnių ir kiekvienas norime įsirengti plytelių grindis ar sieną kuo ekonomiškiau. Vis dėlto, jeigu rinkotės brangesnes plyteles, reikėtų nepagailėti ir glaistui (taip pat ir plytelių klijams) – naudojant kokybiškas medžiagas įrengtas paviršius džiugins kur kas ilgiau.

Glaisto spalvos pasirinkimas

Ūkiškam žmogui svarbiausia, kad apie grindų dangą nereikėtų daug galvoti ir ją keisti nebent tada, kai patalpoje bus atliekamas remontas. Tačiau daugelis mūsų nori kad danga ir gražiai atrodytų.

Jei renkatės glaistą, kuris atkartoja plytelių spalvą, glaistas nustumiamas į antrą planą, o visas dėmesys sutelkiamas į plytelę, ji išryškėja. Tokiu atveju galima specialiai rinktis įmantresnių raštų (ir brangesnes) plyteles.

Kita vertus, galite pasielgti ir priešingai – tegul glaistas ir plytelė sudaro kontrastą (šviesios plytelės ir tamsus glaistas bei panašiai). Tai bene geriausias pasirinkimas, jei jūsų plytelės „netaisyklingos“ formos (tarkime šešiakampės), labai smulkios, ir panašiai. Taip atkreipiamas dėmesys į formą ar smulkių plytelių gausą. Taip pat plytelės su tamsesniu glaistu maskuoja nešvarumus, todėl teoriškai netgi išlieka švaresnės - kitaip tariant, nešvarumai mažiau matomi. Tiesa, kitiems namų savininkams taip neatrodo jie mano, kad toks glaistas pats savaime atrodo kaip purvo sluoksnis.

Jei nenorite daug sukti galvos, geriausias pasirinkimas jums yra rinktis neutralų glaistą. Paprastas baltas glaistas gali vis viena kiek kontrastuoti, tačiau pilkas ar šviesiai rudas gali būti universaliai saugus pasirinkimas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis