Kalėdos: dovanų idėjos ūkiškam vyrui iki 30 eurų

Artėja Kalėdos ir tradiciškai pradedame dairytis dovanų. Nemaža dalis mūsų randame jas likus kelioms dienoms iki švenčių ar net paskutinę dieną, tačiau kartais tai pavyksta padaryti tik po didelių vargų - paprasčiausiai sunku sugalvoti, ką padovanoti. Apžvelgėme 5 dovanas, už kurias mokėsite iki 30 eurų – visas jas galite įsigyti ne tik Lietuvos, tačiau ir užsienio internetinėse parduotuvėse. Šios dovanos puikiai tiks meistraujančiam vyrui - tėvui, broliui, sūnui, sutuoktiniui.

1. Japoniški staliaus įrankiai.

Gal ir niekada nebuvote Japonijoje, tačiau tikrai žinote, jog japonai daug ką daro savaip. Tačiau daryti savaip savaime nereiškia daryti blogiau – šiandien iš Japonijos atkeliauja ne tik inovatyvios elektronikos idėjos, tačiau ir unikalūs medžio apdirbimo įrankiai. Maždaug prieš trisdešimt metų pradėję plisti Vakarų pasaulyje, jie buvo įvertinti medžio darbų mėgėjų ir profesionalų.

Dovana meistraujančiam vyrui gali tapti japoniški pjūklai, japoniškas oblius, kaltai. Šie įrankiai gali būti tokie pat efektyvūs kaip mūsiškiai, tačiau jie atrodo neįprastai, be to, savininkui bus malonu turėti ir išbandyti kažką išskirtinio.

Shutterstock nuotr.

Japoniški pjūklai (nuotraukoje – dviašmenis pjūklas, vadinamas Ryōba), nuo tradicinių skiriasi savo forma, taip pat tuo, kad turi itin ploną geležtę bei yra ilgaamžiai. Daugelis japoniškų pjūklų tinka ten, kur reikia tikslumo, plonumo ir tiesumo. Nors ir nėra galandami, jų tarnavimo laikas už įprastą pjūklą ilgesnis iki kelių kartų. Skirtingai nei mūsiškiai pjūklai, japoniškas pjūklas pjauna traukiamas. Tokie pjūklai dažnai būna su keičiamais ašmenimis, nes išgaląsti tokio tipo pjūklo dantukus yra labai sudėtingas darbas.

Shutterstock nuotr.

Taip atrodo japoniškas oblius (vadinamas kanna) - minimalaus, tačiau išskirtinio dizaino efektyvus įrankis. Kaip ir japoniškas pjūklas, obliuoja traukiamas (skirtingai nuo tradicinių oblių, kuriuos reikia stumti).

Japoniški kaltai savo išvaizda primena mūsiškius, tačiau jie pasižymi didele įvairove, kadangi neretai būna skirti itin specifiniams darbams. Daugiau skirti dirbti su minkštuoju medžiu.

Raktažodžiai perkantiems internetu iš užsienio: "japanese woodworking tools", oblius - angl. plane, jp. kanna; kaltas – angl. chisel, jp. nomi; pjūklas - angl. saw, handsaw, jp. nokogiri.

2. Galąstuvas, galandimo akmuo.

Saugiausias įrankis - tinkamai paruoštas įrankis. Ši taisyklė ypač tinka tiems įrankiams, kurie turi geležtes - tai ne tik peiliai, tačiau ir buitinės ar sodo žirklės, kirviai ir kirstukai. Malonu, kai tavieji įrankiai yra tinkamai pagaląsti, kaip malonu žinoti ir tai, kad jiems atšipus, jūs turite sprendimą po ranka.

Shutterstock nuotr.

Visos šios tezės veda į vieną išvadą - galandimo įrankis yra puiki dovana. Galandimui skirtų įrankių tipų taip pat yra ne vienas - galite aptikti ir stacionarių galąstuvų peiliams, gerai paieškoję galite įsigyti netgi paprastą ir pigų buitinį elektrinį peilių galąstuvą. Tačiau yra kai kas, vyrus visame pasaulyje traukiantis prie elementarių galandimo akmenų. Tai ir galimybė pasigaląsti pagal save, visiškas proceso valdymas, ramus, lėtas ir kiek archajiškas darbas. Puiki dovana kruopščiam vyriškiui, tiesa?

Jų kainos svyruoja, tačiau pasirinkimas iki 30 eurų yra nemažas netgi lietuviškose internetinėse parduotuvėse, ką jau kalbėti apie pasaulinį tinklą.

Papildomai skaitykite: 5 dažnos nepatyrusių galąstojų klaidos

Raktažodžiai perkantiems internetu iš užsienio: knife - peilis, whetstone, sharpening stone - galandimo akmuo.

3. Dėžė įrankiams ar smulkmenoms.

Vinys dėžutėse nuo kavos, medvaržčiai - skardinėje nuo dažų, o varžtai dar nuo sovietmečio likusioje virtuvinėje taškuotoje dėžutėje su užrašu "Grikiai"? Jei bent vienas kriterijus atitinka vyriškio, kuriam renkate dovaną, garažą ar dirbtuves, jam gali praversti tokia dėžė. Jų taip pat būna įvairių - nuo atvirų iki uždarų, didelio tūrio ir mažo tūrio, kai kurios gali būti su "reguliuojamu" skyrelių dydžiu (kaip nuotraukoje).

Shutterstock nuotr.

Jeigu dėžės tvirtinimo elementams norėtumėte sau, tačiau per Kalėdas niekas nesiruošia jos padovanoti, turime gerą naujieną - dėžę, į kurią galėsite susidėti smulkias dalis, galite laimėti dalyvaudami mūsų skelbiamame lesyklėlių konkurse. Iš viso padovanosime net tris dėžes.

Sąlygas rasite čia: Geras darbas meistrą giria: lesyklėlių konkursas

Galbūt namuose su varžtais ir vinimis viskas tvarkoje, tačiau reikia sutvarkyti atsuktuvus, reples ar kitus įrankius? Tuomet galite paieškoti sprendimų laikikliams.

Raktažodžiai perkantiems internetu iš užsienio: toolbox, storage organizer box,

4. Daugiafunkcinis įrankis arba kišeninis peiliukas.

Vargu ar reikia įrodinėti, koks naudingas gali būti šis įrankis. Įrankių rinkinys, kurį gali suimti delne panaudojamas namuose, sode bei stovyklaujant. Rinkinį paprastai sudaro vidutinio dydžio peilis, skardinių atidarytuvas, kamščiatraukis, žnyplės, žirklės, pjūklelis, dildė, pincetas, kryžminis arba/ir plokščias atsuktuvai ir kiti reikalingi įrankiai.

Šių įrankių kainų spektras yra labai įvairus ir neretai perkopia 30 eurų, tačiau galite rasti daug kokybiškų įrankių už panašią sumą, tiesa, tokie peiliukai galimai turės mažiau įrankių. Šis daiktas paprastai turi tarnauti ilgus metus, be to, galbūt net galima pasvajoti, kad jis bus perduodamas ateinančiai kartai? Tad investuoti verta.

Shutterstock nuotr.

Kita vertus, sumaniam vyrui nemažai darbų atlikti užtenka tik aštraus peilio. Daugelis stovyklautojų sutiks, kad jeigu jiems į žygį būtų leista pasiimti vos tris daiktus, vienas iš jų būtinai būtų peilis. Yra daug peilių, kurie perkopia šią ribą, taip pat nemažai tokių, kurie įtelpa į minėtą sumą.

Beje, peilį galima pasigaminti ir pačiam. Toks peilis bus unikali dovana brangiam žmogui.

Kaip tai padaryti, galite paskaityti čia: Kaip pačiam pasigaminti savo pirmąjį tikrą peilį

Raktažodžiai perkantiems internetu iš užsienio: multitool - multifunkcinis įrankis, pocket knife, swiss knife - kišeninis peiliukas

5. Spaustuvai

Du C formos spaustuvai ir spyruoklinis spaustuvas
Shutterstock nuotr.

Šie įrankiai ypatingai naudingi dirbantiems medienos darbus – jie nepamainomi, kai reikia klijuoti medieną ar laikinai pritvirtinti tam tikras detales prie paviršių. Kadangi universalaus, tinkančio kiekvienam atvejui spaustuvo nėra, bet koks papildomas įrankis bus geras papildymas darbinei kolekcijai.

Fotolia nuotr.

Kaip galima matyti, spaustuvų yra daugybė rūšių. Jei turite galimybę apžiūrėti asmens, kuriam dovanosite dovanas įrankinę, tiesiog sutikrinkite, kokio tipo spaustuvų joje trūksta. Tiesa, taip pat turėkite omenyje, kad dovanos nauda labai sumažėja, jei žmogus su mediena nedirba.

Shutterstock nuotr.

Raktažodžiai perkantiems internetu iš užsienio: clamps - spaustuvai, C clamp - c formos spaustuvas, spring clamp - spyruokliniai spaustuvai, quick release clamps - spaustuvas su greituoju paleidimu.

Paskutinis patarimas: būtinai įvertinkite, kiek stipriai asmuo yra susidomėjęs veikla. Jei jis yra srities profesionalas ar labai užsidegęs mėgėjas, saugiausia būtų vengti pirktinės dovanos iš tos srities - rizikuojate nepataikyti. Verčiau ką nors pagaminti pačiam ar orientuotis į kitą jo pomėgį.

Kita vertus, jei jūs gausite įrankį, kurio pats nepirktumėte, atminkite du dalykus. Pirmiausia, svarbu dėmesys, kurį parodo artimas žmogus - matyti, kad jis suvokia, kuo mėgstate užsiimti ir kaip jums tai svarbu. Visų antra - tikras entuziastas ar profesionalas tokiai dovanai anksčiau ar vėliau vis tiek ras paskirtį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis