Kaip užkirsti kelią kondensacijai

Kondensacija gali būti tiek naujų, tiek senų namų problema, tačiau kas ją sukelia ir kokių priemonių vertėtų imtis norint jos atsikratyti?

Kas yra kondensacija ?

Oro drėgmę lemia temperatūra – šiltas oras turi daugiau drėgmės nei šaltas. Kondensacija susiformuoja, kai šiltas oras maišosi su šaltu oru arba paviršiumi, taip šiltas oras nebeišgali išlaikyti to paties kiekio drėgmės ir perduoda ją į vėsesnę terpę. Vandens garus išskiria kasdieniai reiškiniai, tokie kaip šildymas, maisto ruošimas, drabužių džiovinimas ar net kvėpavimas. Ore drėgmė gali būti tik garų pavidalu, nepriklausomai nuo temperatūros. Kai ore yra per daug drėgmės, tuomet vėstantys garai virsta vandeniu - kondensuojasi. Tokia temperatūra, yra vadinama rasos tašku. 

Santykinis oro drėgnis šiame taške yra 100%. Paprastai namų santykinis oro drėgnis yra 50-70%. Problema atsiranda tada, kai struktūriniai pastato defektai sukelia per didelį drėgmės kiekį; jei senesni namai neturi drėgmei atsparaus sluoksnio arba namuose yra įrengta netinkama ventiliacijos sistema.

Senesnės statybos namai dažniausiai neturi drėgmei atsparaus sluoksnio, o tai reiškia, kad drėgmė iš dirvos kyla į pirmojo aukšto kambarius, tuo tarpu kiti namai kenčia nuo pažeisto drėgmei atsparaus sluoksnio ar sugadintų stoglatakių.

Yra keletas skirtingų būdų kondensacijai susidaryti. Vienas būdas, kai drėgmės pertekęs oras ir paviršius liečiasi esant rasos taškui ar žemiau jo. Tai pasireiškia ant išorinių pastato sienų, langų ar ant apatinės stogo dalies. Taip pat kondensacija susidaro, kai šiltas, drėgmės prisotintas oras patenka į namus, kuriuose vyrauja šalta temperatūra. Tai dažniausiai nutinka žiemą, kai nuo Atlanto vandenyno atkeliauja šiltasis frontas. Ši kondensacijos rūšis įprasta neapgyvendintuose namuose.

Drėgmės kondensacija taip pat gali įvykti, kai šiltas, drėgmės prisotintas oras pasklinda po garams pralaidžias medžiagas, tokias kaip pluoštinė izoliacija. Jei ši medžiaga yra šilta iš vienos pusės ir šalta iš kitos, tuomet drėgmės lygis kils. Tai yra ypač didelė problema stipriai apšiltintuose bei kondicionuotuose namuose. 

Ką reikėtų daryti:

Yra trys pagrindiniai būdai šiai problemai spręsti, atsižvelgiant į tris faktorius – drėgmę, ventiliaciją bei apšiltinimą.

1. Kontroliuokite drėgmę savo namuose, vonioje bei virtuvėje įrengdami ištraukimo ventiliatorius. Kol prietaisai veikia, patartina uždaryti visas duris, vedančias į tas patalpas.

2. Užtikrinkite tinkamą ventiliaciją. Tam puikiai tinka vėdinimo angos languose, sudėtingesnis variantas būtų šilumos regeneracijos vėdinimo sistemos. Tokios sistemos išleidžia tvankų bei drėgną orą iš jūsų namų, tuo pat metu per skirtingas groteles įleisdamos vidun šviežią orą, kuris dar yra pašildomas šilumokaityje. Taip pat galite įsigyti centrinę siurbimo sistemą.

3. Tinkamai apšiltinkite vidines namo sienas, kad šios būtų aukščiau rasos taško temperatūros.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis