Kaip prižiūrėti medines grindis?

Medinės grindys – nepamainomas jaukumo namuose šaltinis. Tačiau laikui bėgant, jos natūraliai susidėvi, ypač ten, kur vyksta intensyvesnis judėjimas. Taigi, visų rūšių medinėms grindims reikalinga nuolatinė priežiūra. Pateikiame keletą patarimų, kad ant grindų būtų ne tik malonu vaikščioti, bet ir gražu į jas pažiūrėti.

Kasdienė grindų priežiūra


  • Medinėms grindims labiausiai kenkia drėgmė. Ant grindų paviršiaus išsilieję skysčiai gali pažeisti laką ar alyvą, todėl jei taip atsitiko – kuo greičiau nusausinkite sausa šluoste.


  • Jokiu būdu nevaikščiokite ant medinių grindų su aukštakulniais batais, o jei turite gyvūnų – geriau apkirpkite jiems nagus. Po kėdžių ir stalų kojomis pakiškite veltinio gabaliuką. Stenkitės, kad ant grindų patektų kuo mažiau purvo ir smėlio. Priešingu atveju gali būti pažeista ar net nutrinta grindų apdaila.


  • Jei perstatote baldus, atsargiai juos pakelkite, perneškite ir pastatykite į naują vietą. Jokiu būdu nestumkite ir netraukite sunkių komodų ar sofų – galite subraižyti grindų paviršių.


  • Tinkama temperatūra, vėdinimas ir drėgnumas – būtinos sąlygos gerai grindų būklei išsaugoti. Patalpoje turi būti 18–22 °C temperatūra ir 50–65 % santykinė oro drėgmė. Nepakankamai drėgnoje patalpoje tarp lentų gali atsirasti plyšeliai, o per didelis drėgnumas gali lemti grindų plėtimąsi ir deformavimąsi.


Kuo dažniau valysite, tuo ilgiau džiaugsitės


Siurbkite ar valykite medines grindis specialiu siurbliu ar aukštos kokybės šepečiu keletą kartų į savaitę. Darydami tai ne tik išvalysite paviršių, bet ir pašalinsite tarpuose esančias dulkeles. Tuo pačiu atsikratysite bakterijų – grindys ilgiau išliks geros būklės.


Kartą per savaitę naudokite mikropluošto šluostę ir neutralų pH arba namų gamybos valiklį, prieš tai perskaitę jų naudojimo instrukcijas. Jie padės išvalyti įsisenėjusias dėmes. Žinoma, geriausias būdas užkirsti kelią joms įsisenėti – nuvalyti nešvarumus vos jiems atsiradus.


Pradėkite nuo švelnaus poveikio valiklių, o jei jie nepadeda – rinkitės stipresnius. Kai kurias dėmes išvalysite naminėmis priemonėmis – paprastu muilu ar acto bei vandens mišiniu. Kad ir kuo valytumėte, jokiu būdu nepalikite valiklio nudžiūti – nuvalykite jį šluoste ar medvilniniu skudurėliu.

Shutterstock nuotr.


Lakas ar alyva?


Lakas padengia grindų paviršių plėvele ir jos tampa atsparesnės braižymui, trinčiai. Tokias grindis paprasta prižiūrėti – tam tinka dulkių siurblys ar vos vos sudrėkinta šluostė. Šiukštu nenaudokite šlapių skudurų, o išsiliejus vandeniui kuo skubiau nusausinkite. Lakuotų grindų priežiūrai galite naudoti priemones, skirtas laku padengtiems paviršiams.


Jei parketlentės padengtos alyva, joms reikės daugiau priežiūros. Alyva įsigeria į medienos paviršinį sluoksnį ir užtikrina jos atsparumą, tačiau neapsaugo nuo mechaninių pažeidimų, trinties. Iš naujo alyvuoti medines grindis teks priklausomai nuo to, kaip dažnai jomis vaikštoma. Jas prižiūrėti – sudėtingiau nei lakuotas grindis. Paviršių reikėtų nusiurbti dulkių siurbliu, taip pat galima valyti neutraliais valikliais be amoniako. Svarbu per daug nesudrėkinti grindų – naudokite sausą ar vos sudrėkintą skudurėlį. Kuo anksčiau pastebėsite dėmes, tuo lengviau jas pašalinsite. Taip pat reikėtų naudoti priemones alyva padengtiems paviršiams.


Grindis reikėtų iš naujo padengti laku ar alyva vos pastebėjus, kad jos prarado blizgesį ar spalvą ir atrodo susidėvėjusios. Naudokite šlifuotuvą ir švitrinį popierių. Vieną po kitos nušlifuokite visas lentas, kol paviršius taps lygus. Prieš beicuodami, išbandykite priemonę mažiau matomoje vietoje ir tik tada beicuokite visą grindų plotą.


Shutterstock nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis