Kaip patiems pasigaminti tepalo užrūdijusiems varžtams

Kuo ilgiau varžtams leidžiate rūdyti, tuo daugiau jų tampa nebetinkami naudoti iš naujo dėl žalos, sukeliamos besitęsiančios geležies oksidacijos. Priemonės tepimui gali padėti atpalaiduoti užrūdijusius varžtus ir netgi veikti kaip laikina apsauga naujai pakeistiems varžtams. Nusipirkti tokią priemonę yra paprasta, tačiau kodėl nepagaminus tokio tepalo iš prieinamų produktų?

Universalaus purškiamo tepalo funkcijas puikiai atlieka augalinio aliejaus ir 10 proc. acetono mišinys. Jį pasigaminti gali kiekvienas savo namuose, o išlaidos yra minimalios, be to, šių produktų nebūtinai reikės pirkti specialiai - nepamirškime, kad abu šie produktai naudojami ir kitais tikslais. Acetono turinčiais valikliais moterys paprastai nuvalo nagų laką (tiesa, paprastą nagų laką galima nuvalyti ir beacetoniu valikliu), tačiau derinyje su augaliniu aliejumi juo puikiai nuvalysite bei atsuksite ir užrūdijusius varžtus. Jei įpilsite daugiau acetono, pavyzdžiui, iki 30 proc., šis mišinys veiks atitinkamai greičiau. Dar geresnė naujiena yra ta, kad pasigaminti galėsite tokį kiekį, kokio reikės.

Ši idėja išbandyta ir praktiškai 2012 metais. Ji kilo keliems Drekselio universiteto (Filadelfija, JAV) inžinerijos studentams. Jų tyrimo tikslas buvo rasti pigesnę nekomercinę varžtus atlaisvinančio mišinio alternatyvą. Jie atliko bandymus bei palygino populiaraus aerozolinio universalaus tepalo, augalinio aliejaus bei acetono savybes. Universiteto studentai įsitikino, jog augalinio aliejaus mišinys gali taip pat puikiai pasitarnauti kaip ir komercinis tepalas bei netgi sutaupyti pinigų. Projekto vadovu buvo inžinerijos profesorius Alexandras Mosesonas dirbantis technologijų vystymosi augančios ekonomikos šalių tyrimuose.

Studentai patalpino įvairius varžtus su veržlėmis druskos ir sieros rūgšties tirpale vienai savaitei, kad jie vienodai ir greitai pasidengtų rūdimis. Tuomet jie panaudojo tepalą ir atliko testus, naudodami dinamometrinį raktą. Augalinis aliejus, sumaišytas su 5 proc. acetonu, veikia taip pat kaip šiai paskirčiai naudojami tepalai ir alyvos. Padidinus acetono kiekį nuo 10 iki 30 proc., naudingumas padidėja atitinkamai.

Taip pat šis mišinys yra prieinamesnis daugeliui žmonių bei draugiškesnis ne tik piniginei, tačiau ir aplinkai. Lyginant su tepalais, augalinį aliejų yra lengviau tinkamai išmesti, jis suyra savaime, tuo tarpu tepalams naudojamos cheminės medžiagos gali rimtai pakenkti aplinkai. Acetonas išgaruoja labai greitai ir aplinkai kenkia minimaliai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis