Kaip pasirinkti geriausius dažus

Turbūt nėra geresnio metų laiko dažymo darbams pradėti nei vasara. Tačiau dažnai nenorime pernelyg gaišti rinkdamiesi, kokios rūšies dažus naudoti. Dažnai net nesusimąstome ir puolame dažyti neatlikę svarbių pasiruošimo darbų. Teisingas dažų pasirinkimas yra kelias į idealiai padengtą paviršių.

Dažai paprastai yra skirstomi į dvi stambias kategorijas - aliejinius ir vandens pagrindo dažus.

Aliejiniai dažai dažniau naudojami ant medienos bei metalo paviršių, tuo tarpu vandens pagrindo dažai paprastai yra tepami ant sienų bei lubų. Vandens pagrindo dažus nuvalyti yra kiek lengviau nei aliejinius, pastariesiems pašalinti jums prireiks vaitspirito. Jei skubate ir norite, kad dažai išdžiūtų greičiau, patariama naudoti vandens pagrindo dažų rūšis. Šie dažai ne tik greičiau džiūsta, taip pat jų skleidžiamas kvapas nėra toks aitrus.

Pagal blizgumą, dažai paprastai skirstomi į tris kategorijas: matiniai, pusiau blizgūs ir blizgūs. Matiniai dažai gerai paslepia paviršiaus nelygumus, tačiau juos sunkiau valyti. Jie tinka paviršiams prie kurių retai liečiamasi ir kurie turi mažai galimybių susiteršti. Idealūs luboms. Pusiau blizgūs ir blizgūs dažai yra lengviau valomi, tačiau kuo jie blizgesni, tuo labiau matomi nelygumai.

Žinoma, geriau atkreipti dėmesį ne į blizgumą, o į konkrečius atsparumo šlapiam plovimui ir trinčiai rodiklius, nurodomus ant produkto. Tai itin aktualu, jei namuose yra mažų vaikų.

Dažų išeiga, nurodoma litrais kvadratiniam metrui, pasufleruos jums, kiek dažų turėtumėte įsigyti, o
dažų pralaidumas garams yra aktualus namuose, kuriuose nėra ventiliavimo sistemos - tokie dažai leidžia išeiti garų pavidalu namuose esančiai drėgmei.

Dažus galima rinktis tiesiog pagal paskirtį, kitaip tariant, kurią plokštumą dažysite. Ant talpų neretai parašoma, ar dažai skirti luboms, ar sienoms (būna ir skirtų abiems plokštumoms). Skirtumas tarp šių dažų – skirtingas atsparumas trinčiai ir valymui. Lubų dažai dėl šios priežasties yra pigesni, nes jiems nereikia tokio didelio atsparumo kaip sienoms.

Net jei dažote retai, o gal nedažėte niekada gyvenime, tikriausiai žinote bent pora dažų gamintojų. Žinomesni bei ilgai rinkoje esantys gamintojai stengiasi saugoti savo reputaciją ir nenuolaidžiauja kokybei, todėl dažnai geriau rinktis patikimą, nors ir brangesnį tokio gamintojo produktą, nei pigius, tačiau nežinomos kokybės dažus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis