Kaip pasigaląsti kišeninį peiliuką

Tikras vyras žino, jog kišenins peiliukas yra tiesiog nepamainomas, nes gelbėja daugelyje situacijų. Tad labai svarbu ir mokėti jį tinkamai pasigaląsti, nes geležtė yra nedidelė, galandimas turi būti atitinkamai atidesnis.

Kiekvienas turbūt žinos nors kokį būdą, kaip pasigaląsti kišeninį peiliuką, ir tvirtins, jog jo būdas yra pats lengviausias ir efektyviausias. Neturėtumėte nustebti - tas pats galioja daugelyje sričių nuo šašlykų marinavimo iki pirties kūrenimo. Šiame tekste pristatysime labai nesudėtingą, tinkantį nepatyrusiems galandimo meistrams, galandimo būdą. Jei turite savo galandimo būdą – puiku! Būtinai pasidalinkite juo komentaruose po straipsnio.

Taip pat primename, jog galandant reikia žinoti, kam peiliukas bus naudojamas – maistui, gamtoje, juo bus pjaunami kieti daiktai ar ne. Tiesiog paprastai peiliukas negalandamas taip pat, kaip pjūklas ar virtuvės šefo peilis.

Reikalingi įrankiai

Peiliuko galandimui nereikės daug įrankių: tik galąstuvo bei alyvos.

Galąstuvas. Jei galandate aukštos kokybės, prabangų peiliuką, be abejo, norėsite ir aukštos kokybės galąstuvo. Tačiau jei galandate patį paprasčiausią kišeninį peiliuką, nesukite daug galvos. Galite galąsti ir paprasčiausiu, pigiausiu parduotuvėje pirktu galąstuvu.

Dauguma galąstuvų turi dvi skirtingas puses: grubaus grūdėtumo ir smulkaus grūdėtumo. Paprastai iš pradžių galandama grubaus grūdėtumo puse, paskui – smulkaus.

Alyva. Nemažai ekspertų rekomenduoja galandant naudoti tam tikros rūšies tepalą (alyvą). Alyva gali būti vandeniniu, aliejiniu pagrindu. Tepalas sumažina trinties metu pakilusią temperatūrą, dėl kurios gali deformuotis peilio ašmenų forma. Taip pat alyva neleidžia kauptis dulkėms, nešvarumams. Tačiau sutepimas nėra būtinas, ypač, kai galandate rankiniu būdu. Tad neatidėkite galandimo, jei tiesiog neturite po ranka alyvos sutepimui.

1. Pradėkite galąsti rupiąja, stambaus grūdėtumo puse. Jei peiliukas jau gerokai atšipęs, būtinai pradėkite galąsti stambesnio grūdėtumo puse. Nelabai atskiriate, kuri pusė rupesnė? Perbraukite ką nors abiem galąstuvo pusėm. Kuri pusė labiau sušiauš paviršių – ta ir yra rupesnė. Arba užliekite šiek tiek vandens – ant rupesnės pusės pasiliks daugiau vandens, o nuo smulkesnio rupumo pusės vanduo greičiau nubėgs.

2. Paruoškite patį galąstuvą. Jei naudosite alyvą, užpilkite jos ant galąstuvo. Nepersistenkite, tačiau ir negailėkite, alyva turi padengti visą galąstuvą.

3. Paguldykite peiliuką ant galąstuvo ir pakelkite 10-15 laipsnių kampu. Gero galandimo paslaptis – išlaikyti tinkamą kampą viso proceso metu. Skirtingiems peiliukams reikia skirtingo kampo, bet kišeniniams pakanka 10-15 laipsnių. Tokiu kampu pagaląsti ašmenys bus pakankamai aštrūs kasdieniam naudojimui, bet ne per aštrūs, kad galėtumėte susižeisti. Taip pat netiks chirurginėms operacijos atlikti, tačiau laimei, to jums greičiausiai ir nereikės. Išlaikyti tinkamą kampą nėra lengva, reikės kiek pasipraktikuoti.

4. Galąskite pirmąją pusę. Kai jau pasipraktikavote ir mokate išlaikyti tinkamą kampą, pradėkite galąsti. Įsivaizduokite, jog labai atsargiai drožiate itin ploną sluoksnį nuo akmens. Vieni žmonės braukia nuo savęs, kiti – į save. Abu metodai veikia, todėl ginčus apie tai, kaip reikėtų tai daryti, galite palikti peilių entuziastams, o jūs rinkitės sau patogiausią.

Jei ašmenys yra sulankstyti, nelygūs ar ilgesni už galąstuvą, galąsdami sulyginkite, pašlifuokite. Nespauskite peiliuko stačiai ašmenimis žemyn. Atlikę judesį, grįžkite žemyn ir vėl kartokite. Vienos pusės galandimo judesį kartokite 6-12 kartų, priklausomai nuo to, kiek atbukęs jūsų peiliukas.

5. Apverskite peiliuką ir kartokite tą patį su kita ašmenų puse.

6. Apverskite galąstuvą ir pakartokite viską smulkesniąja galąstuvo puse.

Nenusiminkite, jei iš pirmo karto idealiai to padaryti nepavyks, tokiu atveju, greičiau galima būtų nustebti. Peilių galandimas yra kone atskiras menas, tad reikia laiko ir žinių įgūdžiams susiformuoti. Vis dėlto, jeigu peiliukas aštresnis nei buvo iki tol, vadinasi, didžiąją dalį darbo padarėte tinkamai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis