Kaip pašalinti žymes nuo medienos

Nors senų baldų restauravimą dažniausiai paliekame profesionalui, naudodami tam tikrus taisymo ir restauravimo metodus ir patys galite susitvarkyti su paprastesnėmis problemomis, tokiomis kaip susidėvėjimai ar įtrūkimai.

Vaško šalinimas nuo medinių paviršių

Lengviausias būdas pašalinti sukietėjusį vašką būtų paprasčiausiai pakaitinti jį plaukų džiovintuvu, nustačius mažesnį šilumos pajėgumą, tuomet viską nuvalyti popieriniu rankšluosčiu. Įsitikinkite, kad džiovintuvas įjungtas žemu šilumos pajėgumu, kitaip rizikuojate pažeisti medienos paviršių ar perkaitinti prietaisą. Jei šis metodas neveikia, tuomet plotą nuvalykite universaliu paviršių valikliu arba naudokite pačių pasigamintą sėmenų aliejaus ir vaitspirito mišinį. Šiam darbui gali prireikti vielinės kempinės, tačiau nešveiskite per stipriai, antraip jūsų pastangos gali nepasiteisinti. Pataisę visus defektus, paviršių aptepkite laku. Palikite viską per naktį, kad tirpiklis išdžiūtų, tuomet nušveiskite šluoste.

Kaip nuo medinio paviršiaus pašalinti įbrėžimus

Jei planuojate šalinti tik keletą nedidelių įbrėžimų, tuomet vietas trinkite atitinkamos spalvos batų valikliu ir apvalykite šluoste. Kitas sprendimas būtų įsigyti įbrėžimus maskuojantį pieštuką. Šiuo pieštuku taip pat galite maskuoti plonyčius, mažiau pastebimus įbrėžimus. Tiesiog atminkite, kad norimam atspalviui gauti, gali reikėti keleto tepimų.

Kaip pašalinti įdubimus

Norėdami išlyginti įdubimus, ant paviršiaus patieskite drėgną rankšluostį ir pridėkite karštą lygintuvą. Karšti garai išpučia ir gražina medžio pluoštą į jo pradinę formą. Šis metodas veiks tik tuomet, kai įdubimas nėra gilus ar kai paviršius nėra pažeistas.

Lervų išgraužtos skylės

Maskuojantysis vaško pieštukas idealiai tinka šiam darbui. Paprasčiausiai užtepkite vašką ant paviršiaus, įsitikinkite, kad padengiate visas skyles. Tuomet šluoste viską nupoliruokite.

Kaip paslėpti cigarečių žymes

Cigarečių paliktos žymės yra vienos iš sunkiausiai pašalinamų nuo tokio tipo paviršių. Pirmiausia turėtumėte kruopščiai peiliu apskusti apdegintą plotą, tuomet naudodami specialų užpildą ar jau prieš tai minėtą vaško pieštuką, padengti apskustą paviršių.

Atsipalaidavę sudūrimai

Atsilaisvinusius sujungimus mediniuose balduose galite pataisyti į atsiradusį tarpą pildami klijų ir suverždami sujungimą, kol klijai pradės veikti. Sulūžusiems sujungimams taisyti, peiliu ir kaltu pašalinkite visus senus klijus palikdami tik medieną. Pripilkite medienos PVA klijų ir vėl sujunkite sudūrimus. Jei norite sudūrimui suteikti daugiau jėgos, tinkamu kampu išgręžkite skylę, kuri kirs abu sudūrimus. Medinį kaištį sutepkite klijais ir perkiškite per padarytą skylę. Suveržkite sudūrimus ir leiskite klijams džiūti nors 6 valandas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis