Kaip paruošti butą nuomai?

Esate pasirengę nuomoti savo būstą? Puiku, tačiau pradėkite nuo elementarios tiesos - tai, į ką ranka numojate jūs, gali tapti rimta kliūtimi ar ginčų priežastimi tarp jūsų ir nuomininkų. Šiame straipsnyje pateikiama konkrečių pastabų, į ką reikėtų atkreipti dėmesį prieš priimant naujus gyventojus.

Ar visi įrenginiai veikia? Apžiūrėkite visus įrenginius: duše, vonioje, tualete. Įsitikinkite, kad nei vienas prietaisas nepraleidžia vandens ir veikia taip, kaip ir tikitės. Jei rasite šiokių tokių gedimų, prieš puldami taisyti, pamąstykite – dažnai nauji įrenginiai kainuoja netgi mažiau, negu jų remontas. Juolab, jog keisdami vieną įrenginį kitu, būsite tikri, jog bent kurį laiką tikrai problemų nebus.

Beje, pakeičiant senas detales naujomis kokybiškomis, galite ir pamažinti sąskaitas už vandenį. Jei komunalinių paslaugų išlaidos įskaičiuotos į nuomos kainą, galite daug sutaupyti ir patys.

Ar išvalyti kilimai? Blogas patalpos kvapas ne tik atbaidys galimus nuomininkus, tačiau jis gali būti ir pavojingas. Pelėsis, įsisenėjusios, gyvūnų paliktos dėmės, pavyzdžiui, kačių “pažymėti” baldai, šlapimo dėmės kelia realų pavojų sveikatai. Kruopščiai išvalykite kilimus, o jei matote, kad įsiveisė pelėsis, nepagailėkite pinigų ir pakeiskite kilimą nauju. Jei sudaroma sutartis ilgalaikė, tokio sprendimo sąnaudų nepajusite, o nuomininkai liks patenkinti.

Ar išvalytos visos spintos, spintutės, stalčiai ir sandėliukai? Kandys ir pelėsis gali tykoti bet kuriame balde, ypač, jei baldai nebuvo sandariai uždaromi. Įpuvusias ar supelijusias baldų dalis gali tekti pakeisti.

Daugiau apie pelėsį skaitykite čia: Kodėl pelėsis atsiranda ir ką daryti?

Spintos – tai tos vietos, kur buvę nuomininkai dažnai mėgsta “pamiršti” jiems seniai nebereikalingus daiktus. Tad visuomet peržiūrėkite visas spintas ir lentynas.

Ar sienose nėra skylių, plyšių, trūkimų? Priklausomai nuo to, kiek ilgai gyveno prieš tai buvusieji nuomininkai, gali tekti pagalvoti apie sienų remontą. Bent jau kosmetinį. Skylės sienose turi būti užtaisytos prieš priimant naujus žmones. Jei neplanuojate perdažyti sienų, atidžiai įvertinkite sienų būklę ir aptarkite tai su būsimu nuomininku, geriausia – visada viską fiksuoti sutartyje.

Ar visi elektros prietaisai veikia tvarkingai? Net jeigu labai nenorite pernelyg "lepinti" naujo nuomininko naujai nudažytomis sienomis, elektros prietaisai gali pridaryti bėdos ir jums patiems. Netvarkingai veikiantis elektros prietaisas gali tapti gaisro priežastimi, o tokiu atveju džiaugsmo nebus nei jums, nei nuomininkui. Patikrinkite ar laidai nenutraukyti, izoliacija nepažeista ar prietaisai neskleidžia jiems nebūdingų garsų, ar jie apskritai veikia tinkamai (ar užkaitęs arbatinukas išsijungia ir panašiai).

Ar langai ir durys sandariai užsidaro? Būtinai patikrinkite visus langus ir duris. Jei reikia – sutvarkykite. Vėlgi, jei į nuomos kainą įeina ir sąskaitos už šildymą, taip galite neviršyti nustatytos sumos, o ir nuo nuomininkas daug neišleis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis