Kaip panaikinti rūdžių dėmes klozete, vonioje bei kriauklėje?

Rūdžių dėmės ant balto vonios, klozeto ar kriauklės paviršiaus atrodo itin neestetiškai. Nors tokių dėmių šalinimas nėra pati lengviausia užduotis, tačiau egzistuoja ne vienas būdas, kaip su jomis kovoti. Šiame tekste pateikiame penkias technikas, kaip pašalinti tokias „užsispyrusias“ dėmes.

Rūdžių dėmių šalinimas borakso milteliais ir citrinos sultimis

Boraksas – boro junginys, mineralas, kuris paprastai yra naudojamas biochemijoje, kosmetikos pramonėje, metalurgijoje. Šie milteliai taip pat puikiai gali pasitarnauti naikinant rudžių paliktas dėmes ant kriauklės ar vonios paviršiaus.

Shutterstock

Pirmiausia iš citrinos sulčių ir borakso miltelių reikia pasigaminti pastą. Tada ją reikia įtrinti į dėmę ir leisti išdžiūti. Pastai išdžiuvus, ją reikia nuplauti vandeniu. Jeigu dėmė vis dar matoma, procesą reikia pakartoti.

Rūdžių šalinimas pasitelkus pemzą

Shutterstock

Pemza – lengva, porėta, vulkaninės kilmės uoliena. Šią uolieną populiaru naudoti šalinant nuospaudas ir odos suragėjimas nuo pėdų bei delnų. Tačiau tai nėra vienintelis pemzos panaudojimo būdas, šią medžiagą galima panaudoti ir šalinant rūdžių dėmės nuo porceliano. Šiuo švelniu šveitikliu dėmes reikia mechaniškai nuvalyti. Pastaba: tai daryti reikia labai švelniai, kad porceliano paviršius nebūtų pažeistas.

Rūdžių šalinimas citrinos sultimis ir druska

Citrinos sulčių ir druskos pasta – natūrali kovos su rūdžių dėmėmis priemonė. Kadangi tokia pasta nėra lipni, ja nepavyks valyti klozeto, tačiau ji puikiai tinka vonios bei kriauklės valymui.

Shutterstock

Pasigaminus pastą, ja reikia padengti dėmę ir taip palikti bent jau 15 minučių (galima palaikyti ir kelias valandas). Tada ją reikia nušveisti dantų šepetėliu ir nuplauti vandeniu.

Rūdžių dėmių šalinimas actu

Actas yra efektyvus valiklis, kuris gali pašalinti rūdžių dėmes. Sakoma, kad veiksmingiausias yra obuolių actas, bet galima naudoti ir baltą actą. Acte išmirkius audinį, juo reikia apkloti dėmę kriauklėje arba vonioje ir taip palaikyti per naktį. Ryte telieka paviršių nuplauti kempinėle.

Shutterstock

Rūdžių šalinimas cheminėmis priemonėmis

Jeigu anksčiau išvardinti ekologiški valymo būdai nepadeda, galima imtis cheminių priemonių. Nepasitikėkite įvairiais balikliais, nes ir jie rimtų rūdžių dėmių gali neįveikti. Rekomenduojama rinktis priemones, kuriose yra druskos rūgšties ir kurias yra saugu naudoti kaip vonios ir plytelių valiklį. Pasirinkus chemines medžiagas, atidžiai laikykitės saugos nurodymų, nes šie gaminiai yra pavojingi.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis