Kaip nudažyti fanerą

Fanerą tinkamai nudažyti nėra paprasta. Dažymo savitumus diktuoja pati faneros medžiaga, nes jos gamyboje naudojami klijai. Nuo klijų priklauso fanerų atsparumas drėgmei. Faneros skirstomos į paprastas ir atsparias (arba laminuotas). Paprastos faneros dažymas gerokai prailgina jos tarnavimo laiką, apsaugo ją nuo puvinio, kenkėjų, drėgmės.

Paruošimas dažymui

Paruošimo tikslas – suformuoti labai lygų, puikiai su dažais sukimbantį paviršių.

Užglaistymas

Pradžioje faneros paviršių galima užglaistyti specialiu medienos glaistu. Glaistais išlyginami labai smarkūs nelygumai, užpildomi didesni plyšiai ir pažeidimai, paslepiamos varžtelių, vinių galvutės. Šis paruošimo žingsnis nėra būtinas, nes juo siekiama idealaus lygumo.

Šlifavimas

Faneros paviršių nušlifuokite 80-120 numerių švitriniu popieriumi. Toks šlifavimas gerai pašalina paviršiaus nelygumus.

Švitrinį popierių judinkite skersai ir statmenai medienos tekstūros krypčiai.

Jeigu fanerą planuojate lakuoti, tuomet reikalingas ir papildomas šlifavimas. Smulkaus grūdėtumo 360-600 numerių švitrinis popierius braukiamas medienos pluoštų kryptimi.

Faneros kraštus taip pat reikia pašlifuoti į centrą nukreiptais judesiais.

Jeigu faneros paviršiaus lygumui ypatingų reikalavimų nekeliate, šlifavimo ir išlyginimo galima ir atsisakyti.

Gruntas

Sekantis būtinas paruošimo žingsnis – paviršiaus gruntavimas. Jo tikslas – apsaugoti fanerą nuo grybelių ir užtikrinti kuo geresnį dažų ar lako sukibimą su paviršiumi.
Gruntuoti geriausia voleliu, o sunkiai pasiekiamose vietose – teptuku. Fanerai labai tinka alkidinis gruntas. Dengti pakanka 1-2 grunto sluoksniais.

Prieš dažymo pradžią įsitikinkite, jog fanera nėra pernelyg drėgna. Jeigu fanera buvo laikoma labai drėgnoje aplinkoje, ją padžiovinkite.

Kuo dažyti.

Dažymo medžiagų pasirinkimas priklauso nuo faneros paskirties – kur ir kaip ji bus naudojama. Svarbi ir dažymo vieta. Jeigu dažoma gyvenamojoje patalpoje, reikėtų rinktis dažus vandens pagrindu.

Protingas sprendimas – akriliniai dažai. Už juos balsuoja dauguma meistrų. Paviršius akriliniais dažais dažomas lengvai, o svarbiausia – jie greitai džiūsta ir, skirtingai nuo aliejinių dažų, neturi nemalonaus kvapo.

Tinka ir ekologiški vandens emulsijos ir vandens dispersijos dažai.

Fanerą dažyti galima ir alkidiniais dažais, bet jie džiūsta ilgiau.

Jeigu fanera bus naudojama negyvenamoje patalpoje arba lauke, jai tiks medienai skirti pentaftaliniai emaliniai dažai (žymimi PF). Ant nudažyto paviršiaus šie dažai suformuoja į plėvelę panašią dangą.

Visi minėti dažai gali būti ir matiniai, ir blizgūs. Panorus matinius dažus nulakuoti lukterėkite, kol jie visiškai išdžius, ir tik tuomet lakuokite.

Įrankiai

Didesnius paviršius visada lengviau dažyti voleliu: jis už teptuką platesnis, todėl keliais judesiais galima nudažyti didelį plotą. Specialistai fanerą pataria dažyti poroloniniu voleliu, be kailiuko ir plaukelių.

Ten, kur volelis nepasiekia, reikia dažyti teptuku.

Jeigu dažų sluoksnis turi būti labai tolygus, reikia nudažyti idealiai, rinkitės dažų purkštuvą. Jis dažus paskirstys tolygiu sluoksniu visose vietose.

Kaip dažyti fanerą

Fanera dažoma 2-3 sluoksniais

1. Jeigu dažoma voleliu ar plačiu teptuku, pirmojo sluoksnio dažų kryptis – lygiagrečiai faneros medienos pluoštams. Palaukite, kol dažai visiškai išdžius.
2. Išdžiūvus pirmajam sluoksniui pradėkite antrąjį. Antrojo sluoksnio dažymo judesiai statmeni pirmajam.
3. Kai antrasis sluoksnis išdžius, dažomas trečiasis. Jo kryptis – kaip ir pirmojo sluoksnio, lygiagrečiai medienos pluoštams.

Kaip fanerą lakuoti

Prieš lakavimą reikia paruošti ne tik dengiamą paviršių, bet ir patį laką. Jį patalpoje būtina apie pusvalandį palaikyti atidarytame inde ir labai gerai išmaišyti. Maišymo metu lakas įšils iki patalpos temperatūros, iš jo pasišalins oro burbuliukai.

Fanera lakuojama 2-3 sluoksniais, naudojamas poroloninis volelis, kartais tinka ir teptukas. Kuo daugiau lako sluoksnių, tuo fanera ilgiau tarnaus.

Kai lako sluoksnis išdžiūva, prieš dengimą sekančiu lako sluoksniu jį reikia pašlifuoti labai smulkaus grūdėtumo 400-600 numerių švitriniu popieriumi. Kiekvieno lako sluoksnio šlifavimas garantuos gerą visų lako sluoksnių sukibimą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis