Kaip išsirinkti butą be kenkėjų?

Artėjant mokslo metų pradžiai į miestus sugūžėja studentų, ieškančių laikino ar nuosavo būsto. Patariame, kaip išsirinkti butą be tarakonais dekoruotų sienų ir lovų, kuriose knibžda blakių.

Paiešką pradėkite vonioje

Vonios ir virtuvės patalpose dažniausiai šilta ir yra drėgmės. Tokią aplinką ir mėgsta tarakonai. Kenkėjų kontrolės ekspertų „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas pataria apžiūrą pradėti būtent nuo šių patalpų.

Tarakonai maitinasi naktį, nuo šviesos jie slepiasi, todėl pirmą kartą besilankant bute pastebėti juos sunku. Atidžiai apžiūrėkite vonios kambarį. Jei staiga vonios kambaryje uždegus šviesą išvydote bent vieną sprunkantį tarakoną, tikėtina, kad bute yra užkrėstumas šiais vabzdžiais. Apžiūrėkite plyšius sienose (jei tokių yra), gyvatuką, pertvaras prie šildymo įrenginių – už įtvirtinimo irgi gali slėptis tarakonai“, – pasakoja biologas.

Tarakonus išnaikinti sunku, ypač daugiabučiuose namuose, kur ūsuotieji vabzdžiai gali keliauti iš vieno kaimyno pas kitą. Šie kenkėjai gali išbūti nesimaitinę ir be vandens net iki 70 dienų.

Apžiūrėkite virtuvės spinteles

Spintelėse užsilikę produktai gali slėpti itin nemalonią staigmeną naujakuriams – maistines kandis.

Kandys į namus patenka ne tik su maistu, parsineštu iš prekybos centrų, bet ir pro kambarių vėdinimui pravertus langus, ventiliacijos angas. Radusios miltų, arbatos, riešutų, kruopų, sėklų, makaronų, šokolado ar kito tinkamo maisto, kandys ima veistis“. Tokius produktus dažniausiai tenka išmesti“, – sako L. Grigaliūnas.

Voratinkliniai siūleliai maisto produktuose, kokonai spintelėse, lervos, randamos maiste, skraidantys kandžių drugeliai rodo, kad yra užkratas.

Miegamajame pakelkite lovos čiužinį

Čiužinių siūlėse, medinių lovų rėmų plyšiuose, vietose už lovos, po grindjuostėmis ar atsilupusiais tapetais, kampuose slepiasi patalinės blakės.

„Jei pakėlėte lovos čiužinį ir išvydote 5 mm ilgio, plokščius, ovalo formos ir šviesiai rudos spalvos vabzdžius, kraujo taškelius, tamsios arba juodos spalvos išskyrų dėmes, bute gyvena šios blakės“, – užkrėstumo požymius vardija ekspertas.

Pastebėjus blakes, reikia nedelsiant imtis naikinimo priemonių, kadangi atsiradus dideliam užkrėstumui šiuos kenkėjus išnaikinti patiems praktiškai bus neįmanoma.

Pakelkite galvą į viršų

Jei aplink namą pastebite būrius paukščių, jų lizdų, gyvenant tokiame name gali kilti problemų dėl lizduose knibždančių kailiavabalių, kandžių, blusų, blakių ar net paukštinių erkučių. Vieni iš labiausiai užkrėstų būna kregždžių lizdai.

„Paukščių lizduose besiveisiantys kenkėjai minta plunksnomis, pūkais, krauju ar odos epidermiu. Jei balkone, pastogėje matote paukščių lizdus, tikėtina, kad teks kovoti su kailiavabaliais, blusomis, po namus ropinėjančiomis mažytėmis paukštinėmis erkutėmis, sklindančia smarve, užteršta aplinka. Vietose, kuriose susikaupusios paukščių išmatos, vystosi mikrogrybeliai, sukeliantys kitą infekcinę ligą – histoplazmozę“, – teigia biologas ir perspėja, kad įstatymai naikinti paukščius draudžia. Tikslas yra priversti paukščius pasitraukti iš jiems patogios vietos: balkone nelaikyti senų baldų, dėžių, tvirtinti paukščius atbaidančias priemones.

Venkite namų su šiukšlių vamzdžiais

Butų gyventojai, kurių laiptinėse įrengti šiukšlių vamzdžiai, dažnai kenčia nuo pelių, žiurkių, musių.

„Šiukšlių vamzdžių atsisako vis daugiau namų. Netinkamai prižiūrimi nešvarūs vamzdžiai, o dar labiau pirmame aukšte esančios konteinerio patalpos – patogus būstas žiurkėms, pelėms, musėms ir kitiems kenkėjams. Ant žemės iškritusios, į vamzdį nebetilpusios šiukšlės kenkėjus kviečia užsukti ir į gyventojų namus“, – kalba L. Grigaliūnas ir pabrėžia, kad tokiu atveju problemos turi būti sprendžiamos viso namo sutarimu: naikinami kenkėjai, dezinfekuojami vamzdžiai, sandarinami kenkėjų patekimo keliai.

Jei pastebėjai kenkėjų?

Atlikti inspekciją buitinėmis sąlygomis, t. y. neturint specialios įrangos, biologinių žinių, patirties, nėra lengva, ką daryti, jei nusipirkai ar išsinuomojai būstą ir tik atsikraustęs pastebėjai lakstančius tarakonus, ropinėjančias blakes, besirangančias kirmėles spintelėse?

Kenkėjų kontrolės ekspertų vadovė Margarita Kutkaitė teigia, jei atsikraustėte į butą, kuriame yra už nuomą nemokantis, jūsų maistą ėdantis, naktimis gąsdinantis kenkėjas, reikės apsiginkluoti kantrybe.

„Tarakonai itin bijo švaros: išneškite visas šiukšles, atitraukite baldus kambariuose, virtuvėje, išvalykite visus maisto likučius, ant stalo, kriauklėje, vonioje nepalikite nė lašo vandens, užsandarinkite plyšius sienose, ventiliacijos angas, priklijuokite atplyšusią kiliminę dangą, linoleumą ir kt. Jei naikinsite patys, cheminės medžiagos, kurias naudosite, turi būti legalios, registruotos, nekenksmingos žmogui ir jo aplinkai“, – perspėja kenkėjų kontrolės ekspertė.

Namuose pamačius maistines kandis, svarbu išmesti jų užterštą produkciją, patikrinti spinteles ir kitus plyšelius, kuriuose gali slėptis suaugę vabzdžiai ar būti pridėta kiaušinėlių.

„Atidžiai išvalykite kiekvieną spintelę, kurioje rastos kandys, taip pat reikėtų dažnai ir kruopščiai valyti visų baldų paviršius. Kandims patrauklus maistas turėtų būti laikomas sandariai, supiltas į sandarius ir sunkiai prieinamus plastikinius, stiklinius ar metalinius indelius, stiklainius“, – pataria ekspertė.

Blakės itin greitai plinta po patalpas, jas išnaikinti – iššūkis. Pirmiausiai nustatomi užkrėstumo židiniai, tada tos vietos turi būti kruopščiai išvalomos, išsiurbiamos.

„Patalynę, čiužinių užvalkalus, drabužius išskalbkite 60 Co vandenyje. Tam, kad būtų užtikrintas norimas rezultatas, reikia imtis ir cheminių priemonių – jos turėtų kenkti blakėms, o ne žmogui. Jei blakės išplito po visus namus, baldai ir kiti daiktai turi būti apdorojami karščiu. Pasitaiko atvejų, kai dalį daiktų tenka išmesti“, – pasakoja M. Kutkaitė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis