Kaip išlaikyti savo įrankius tvarkingus ir neleisti jiems rūdyti

Naujas blizgantis įrankis, tik ir laukiantis, kada bus panaudotas gana greitai gali pavirsti apšepusiu, rūdyti pradėjusiu daiktu. Kartais net nesvarbu, kaip dažnai jį naudojate – žala gali būti padaroma net ir nieko nedarant, tiesiog laikant netinkamomis sąlygomis. Tačiau jūsų įrankiai gali visą laiką atrodyti tarsi nauji ir tarnauti ilgiau – užtenka vadovautis keliais elementariais principais.

Vieta. Vienas labiausiai metalinius įrankius neigiamai veikiančių veiksnių yra drėgmė. Todėl pirmoji taisyklė - laikykite įrankius sausoje vietoje. Nors virš darbastalio norisi įsirengti laikiklius įrankiams, kas yra tikrai patogu, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į patalpos drėgnumą. Gali būti, kad geriausia išeitimi teliks laikyti įrankius stalčiuje gulinčioje įrankių dėžėje – ne ant darbastalio viršaus ir tikrai ne ant garažo grindų. Jei galite rinktis, medinė įrankių dėžė yra geriausi namai jūsų įrankiams, nes medis sugeria bet kokią drėgmę, kuri paprastai nusėda ant jūsų įrankių.

Įprotis. Įpraskite nuvalyti įrankius po kiekvieno naudojimosi ir padėti juos į vietą. Darbo metu ant įrankio gali atsirasti dulkių, riebalų, nuolaužų ir panašiai, todėl pravartu turėti senų nebenaudojamų audinių, kad jais galėtumėte įrankius nuvalyti. Labai svarbu pasižiūrėti, ar po darbo neatsirado reikšmingų pažeidimų ar kitų defektų, įskilimų. Taip ne tik nebūsite nustebinti kitą kartą dirbdami. Tokia inspekcija padės greičiau rasti pirminius rūdžių šaltinius.

Rankinius įrankius, turinčius judančias dalis nepakenks sutepti universaliu aerozoliniu tepalu. Taip pat galima patepti ir kitas metalines įrankio dalis, tačiau reikia vengti, kad tepalas nepatektų ant rankenos, nesvarbu, ji medinė ar plastikinė. Vienas kitas lašas nebus lemiamas, tačiau teks įdėti papildomai pastangų ją valant. Prieš padedant įrankį į vietą, būtina kruopščiai sausu skudurėliu nuvalyti bet kokį alyvos perteklių, tai padės išvengti korozijos.

Kai kurie tam reikalui naudoja automobilinę alyvą, kaip vieną pigiausių būdų. Tokiu atveju skudurėlis paprasčiausiai panardinamas į alyvą, tuomet juo nuvalomi įrankiai, padengiant juos smulkiu alyvos sluoksniu. Po bet kokių maudynių, kuriose metalas sąveikauja su bet kokiais skysčiais, svarbu prisiminti, kad proceso pabaigoje įrankis turi likti visiškai sausas. Tad ir šį kartą, svarbu nušluostyti bet kokį alyvos perteklių švariu audiniu. 

Jeigu jūsų įrankiai jau rodo rūdijimo ženklus, rinkoje egzistuoja daug antikorozinių priemonių, iš kurių greičiausiai vieną kitą esate naudoję kitais atvejais. Taip pat galite papurkšti įrankius universaliu tepalu ir rūdis nutrinti plieno viela ar vieliniu šepečiu. Po to nuplaukite juos šiltu, muiluotu vandeniu ir nušluostykite juos dar kartą su drabužiu ar skuduru, kol visos rūdžių dėmės dings. Tada labai kruopščiai nuvalykite su sausu, švariu skudurėliu. Užtepkite ar užpurkškite ploną sluoksnį universalaus tepalo bei galiausiai vėl nuvalykite visą jos perteklių.

Metalas yra porėtas, o rūdys yra paprastos cheminės reakcijos rezultatas, kuri įvyksta, kai vanduo patenka į metalo poras. Jei įrankiai bus sausi ir padengti plonu alyvos sluoksniu, užkirsite drėgmei galimybę patekti į jūsų įrankių medžiagos poras. Paprasta.

Medinės rankenos. Paminkštinkite nusidėvėjusias, šiurkščias medienos rankenas su vidutinio grūdėtumo švitrine juosta, ypatingai šiurkčioms rankenoms patartina naudoti stambaus grūdėtumo švitrinį popierių, proceso pabaigoje pakeičiant jį švelnesniu. Galiausiai užtepkite ant rankenos storą sluoksnį medienai skirto linų sėmenų aliejaus norėdami pagyvinti ir atjauninti medieną.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis