Kaip iš gręžtuvo ištraukti užstrigusį grąžtą

Darbo su gręžtuvu metu kartais tampa sunku ištraukti ir pakeisti įrankio patrone užstrigusį grąžtą. Problemą galima išspręsti įvairiais būdais.

Grąžto traukimui reikalingi įrankiai:


* spaustuvai

* guminis ar medinis plaktukas

* nedidelis metalinis plaktukas

* reguliuojamas raktas

* atsuktuvas

* plokščiareplės

* tvoklelė


Grąžto užstrigimo patrone priežastys


1. Grąžtas patrone buvo pernelyg stipriai užfiksuotas


Tai paprasčiausia ir dažniausiai pasitaikanti priežastis. Tikriausiai patrono konstrukcijoje nebuvo ribojančių mechanizmų, o grąžto fiksavimui buvo naudojama smūginė jėga, naudota tvoklelė arba medinis plaktukas.

Grąžtas galėjo užstrigti ir tuomet, jeigu į patrono lizdą buvo įstatytas neteisingai. Taip dažniausiai nutinka su mažų skersmenų grąžtais.


2. Nekokybiškas grąžtas


Jeigu grąžtas pagamintas iš minkšto metalo, sukimosi metu gali atsirasti metalinių drožlių. Drožlės užkemša ertmes tarp grąžto ir patrono vidinių sienelių bei tarp pačių patrono detalių. Tai gali apsunkinti patrono žiomenų atidarymą.


3. Grąžtas pernelyg giliai patrone


Darbo metu grąžtas galėjo labai giliai įsmukti į patrono lizdą. Tuomet jį ištraukti labai sunku.


4. Gręžimo taisyklių pažeidimai


Grąžtas užstrigti galėjo dėl pernelyg didelės apkrovos. Tai nutinka, jeigu ypatingai kieta medžiaga buvo gręžiama įrankį laikant ir gręžiant vertikaliai. Taip pat kenkia gręžtuvo ašies palenkimas gręžimo metu.


5. Užsikirto ar sulūžo pats patronas


Pašalinės dalelės ar svetimkūniai pateko į reguliuojantįjį elementą ir patrono korpusą jungiančią srieginę zoną. Svetimkūniais gali būti purvas, metalinės dulkės ir smulkios drožlės. Dėl jų nepavyksta pasukti reguliuojančiosios tūtos arba rakto. Galbūt patrone sugedo spyruoklinis blokuojantis mechanizmas. Jis negali atlaisvinti reguliuojančio elemento, kuris spaudžia mygtuką.


Paprastasis grąžto ištraukimas


Šis sprendimas padeda, jeigu užstrigimo priežastis nėra labai sudėtinga. Pasukus reguliavimo tūtą arba raktą prieš laikrodžio rodyklę atidaromas patronas, o iš jo ištraukiamas grąžtas.


Jeigu patrone yra blokuojantysis mechanizmas, paspaudžiamas atrakinimo mygtukas. Tuomet, kai minėti veiksmai nepadeda, galima išbandyti lengvus smūgius guminiu plaktuku. Kalama per raktą vertikaliai arba smūgiuojama per tūtą lietimo kryptimi. Prieš smūgiavimus į patroną reikia įlašinti alyvos.


Spaustuvų naudojimas


Spaustuvai naudojami, jeigu grąžtas užstrigo labai smarkiai.

1. Gręžtuvas ant stalo guldomas horizontaliai. Kyšantis grąžto galas patikimai užfiksuojamas spaustuvuose.

2. Nedideliu plaktuku visas patrono paviršius lengvai pastuksenamas

3. Vėliau lengvais ir tiksliais plaktuko smūgiais smūgiuojama per tūtą iš viršaus lietimo kryptimi.

4. Jeigu tūta pajudėjo, smūgius tęskite, kol patrone pasirodys užstrigęs grąžto galas.

5. Smūgiais stenkitės nepažeisti patrono paviršiaus.


Reguliuojamojo rakto naudojimas


Patogu naudoti ir reguliuojamuosius raktus. Tačiau juos galima naudoti tik metaliniam patronui. Plastikiniam patronui toks įrankis netinka. Gręžtuvas užspaudžiamas spaustuvuose, o patrono tūta – reguliuojamu raktu. Pasukus raktą prieš laikrodžio rodyklę galima pajudinti užsikirtusią tūtą, o grąžtą ištraukti.


Jeigu viena patrono tūta nejudamoji, o kita – judinama ir reguliuojančioji, padėti gali du reguliuojamieji raktai. Nejudamoji tūta vienu raktu užfiksuojama, o reguliuojamoji tūta sukama kitu raktu prieš laikrodžio rodyklę. Tokiu būdu reguliuojamoji tūta atlaisvinama.


Patrono nuėmimas


Ši priemonė taikoma, jeigu grąžtas užstrigo dėl patrono kaltės. Jeigu patronas prie gręžtuvo pritvirtintas sriegiu, patroną galima užfiksuoti spaustuvuose, o vertikaliai įtvirtintą gręžtuvą sukti prieš laikrodžio rodyklę. Nuėmus patroną vidiniai kumšteliais vadinami grąžtą laikantys elementai iš patrono korpuso išmušami lengvais plaktuko smūgiais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis