Kaip geriausia valyti dažymo įrankius po darbo

Nė vienas iš mūsų nemėgsta mėtyti pinigų naujiems įrankiams, tegul ir kainuoja jie nedaug. Vienas iš pavydžių - dažymas teptukais. Absoliuti dauguma teptukų gali atlaikyti ne vieną dažymą, tačiau kai paliekame dažus sukietėti, dažniausiai reikia ieškotis naujo. Skirkime laiko juos tinkamai išplauti ir sutaupysime.

Viena iš dažniausiai kylančių problemų yra laikina teptukų „konservacija“ - dar liko vietų, kurias reikia nudažyti, bet norite padaryti pertrauką. Tam yra pora gudrybių. Jei pertraukėlė bus trumpa, galite paprasčiausiai pamerkti jį į indą su vandeniu. Kitas variantas – suvyniokite teptuką į aliuminio foliją, maistinę plėvelę arba uždenkite plastikiniu maišeliu.

Jei dažote aliejiniais dažais, teptuką galite tiesiog palikti dažuose, tačiau įsitikinkite, kad jis neliečia indelio dugno. Ilgesnės pertraukos atveju teptuką visgi geriau išplauti.

Niekuomet nepalikite teptuko ilgam ir jo nepamirškite (blogiausia yra palikti teptukus išdžiūti panaudojus aliejinius dažus). Ilgam palikti teptukai būna kieti kaip akmuo, visiškai ištepti dažuose, o dažai - išdžiūvę. Dažnu atveju jie keliauja į šiukšliadėžę.

Valymas

Baigę dažyti kiek įmanoma daugiau dažų nubraukite į tą talpą, iš kurios ėmėte dažus (vonelę, skardinę ir panašiai). Taip ne tik sutaupysite dažų, tačiau ir plauti bus lengviau.

Jeigu dažėte vandens pagrindo dažais, jums prireiks mažiau pastangų jiems išplauti. Tam galite tiesiog pakišti po vandens srove vis patikrindami ar už šerelių nelikę dažų liekanų.

Dažant aliejiniais dažais pirmiausia teptuką reikia nuplauti vaitspiritu ar kitu tirpikliu (pvz, terpentinu). Rekomenduojama tirpiklio supilti į indelį ir palikti teptukus bent porai valandų. Tuomet galima plauti muiluotame vandenyje.

Kaip valyti volelius

Juos geriausia valyti padėklus iš karto po darbo. Voleliai dažniausiai naudojami dažant vandens pagrindo dažais, todėl plaunami taip, kaip ir teptukai. Tiesa, paprastai volelis sugeria didelį kiekį dažų, todėl plovimas gali užtrukti ilgiau. Volelius galite valyti ir skiedikliais.

Kiti įrankiai

Mentelių skiedikliais geriau nevalykite - šios medžiagos gali jas pažeisti. Valykite naudodami drungną vandenį bei skalbiklį.

Tapetavimo įrankiai: Tapetams naudojami klijai, kaip ir dažai, turi labai panašią erzinančią savybę kietėti, todėl geriau pabaigus darbą juos nuvalyti ne tik iškart, tačiau kartas nuo karto pavalyti ir darbo metu, jei ant jų patenka klijų. Nuvalykite juos švariu drėgnu skudurėliu. Klijus iš teptukų galite pašalinti skalbiklio ir šilto vandens pagalba.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis