Kaip dažyti spinteles, kad nesimatytų potėpių

Dažų purkštuvai yra itin naudingi dažymo įrankiai. Tačiau jie kainuoja ženkliai daugiau nei paprasti teptukai, o žmonėms, dažantiems kartą per kelis metus pagrįstai nesinori mėtyti pinigų dėl įrankio kuris per gyvenimą bus panaudotas vos keletą kartų. Tad spinteles bei kitus baldus tokiu atveju tenka dažyti teptuku. Dažymas dažų purkštuvu užtrunka daug trumpiau nei dažymas teptuku, be to, dažniausiai lieka teptuko ruoželių. Tačiau yra būdas, kaip šį efektą sumažinti iki minimumo.

Dažant teptuku darbas užtruks ilgiau, tačiau baldus juk dažote savo ne taip jau dažnai, todėl verta paaukoti šiek tiek laiko, kad darbas būtų atliktas kokybiškai.

Nepamirškite šlifavimo

Pirmieji pasiruošimo žingsniai - ypač šlifavimas nepatinka niekam, tačiau šlifavimas yra svarbus žingsnis.

Štai kas vyksta jums šlifuojant medieną:

- Senų spintelių įbrėžimų pašalinimas;
- Nelygumų, senų išdžiūvusių dažų lašelių pašalinimas;
- Medienos paviršiaus tekstūros lyginimas (tą itin svarbu atlikti prieš dažant seną ąžuolinę spintą ar spinteles);
- Įvairių nuolaužų, atsiradusių per ilgus naudojimo metus, pašalinimas;
- Šiurkščių paviršių šlifavimas ar kraštų atplaišų pašalinimas (gryną medieną geriausia iš pradžių padengti gruntu, palaukti, kol išdžius, ir tik po to šlifuoti).

Šlifavimas yra reikalingas tam, kad dažai geriau susigertų. Dėl šios priežasties nereikėtų praleisti šio žingsnio. Įprastai šlifavimas atliekamas rankomis, naudojant 120 arba 150 šiurkštumo šlifavimo popierių. Kai kuriais atvejais, pavyzdžiui, kai sena ąžuolo mediena yra nelygi, su giliais įbrėžimais, naudojamas elektrinis šlifuoklis.

Trijų tipų šlifuokliai medienai - kuris geriausias jums

Naudokite kokybišką gruntą

Kai gruntu dengiate paviršių, gali atrodyti, kad paviršius yra vis tiek nelygus. Norėsite, kad jis pasidengtų kaip įmanoma lygiau, tačiau nesijaudinkite, jei pamatysite teptuko potėpius, kurių šiame etape neįmanoma išvengti.

Nušlifuokite sluoksnį grunto

Kai gruntas visiškai išdžiūvęs, verta dar kartą pašlifuoti paviršių vidutinio šiurkštumo švitriniu popieriumi (ranka). Svarbu įsitikinti, kad gruntas visiškai išdžiūvo. Kai šlifuojate gruntą, jis turėtų virsti sausomis, smulkiomis dulkėmis. Jei taip nėra ir gruntas riečiasi, vadinasi, jis dar neišdžiūvo. Palaukite dar kelias valandas, kol pilnai išdžius ir tuomet vėl mėginkite šlifuoti.

Naudokite kokybišką dažų teptuką

Teptukas, kurį naudosite, turės nemažą įtaką dažomo paviršiaus galutinei išvaizdai. Nebandykite sutaupyti ir nepirkite pigiausio teptuko.Trumpa rankena leidžia lengvai dažyti vidų, o ilga rankena trukdytų. Naudojant kiek mažesnį teptuką galima lengviau nudažyti spintelių stalčių bėgelius bei pačias spintelių duris. 4 cm dydis yra bene optimaliausias sunkiai pasiekiamų vietų dažymui, nes dažant su plačiu teptuku dažai gali netolygiai pasidengti kampuose.

Naudokite dažų kondicionierių

Geriau dažyti spinteles su dažų kondicionieriumi - tai viena iš esminių proceso dalių. Dažų kondicionieriai parduodami kai kuriuose dažų parduotuvėse ir suteikia sluoksniui naudingų savybių - paplonina dažų sluoksnį (tačiau jokiu būdu nemėginkite skiesti juos vandeniu), palengvina dažų „slydimą“ ant paviršiaus, taip pat pailgina dažų džiuvimo laiką. Galbūt kondicionieriaus naudojimas neatrodo itin reikšmingas, bet skirtumas iš tiesų matomas.

Kokį kondicionierių turite rinktis priklauso nuo to, kokius dažus naudosite, nes yra skirtų tiek aliejiniams dažams, tiek lateksiniams dažams. Būkite itin atsargūs maišydami kondicionierių su dažais pagal nurodymus. Jei bandysite nustatyti reikiamą kiekį iš akies, galbūt panaudosite per daug kondicionieriaus, kas sąlygos dažų sluoksnio plonumą, todėl turėsite dažyti papildomus sluoksnius, o tai bus tik papildomas darbas.

Paguldykite dureles horizontaliai, kad išdžiūtų

Niekada nenaudokite džiovintuvo, norėdami pagreitinti džiuvimą. Vienas iš kondicionieriaus naudojimo privalumų yra tai, kad jis pailgina dažų džiuvimo laiką. Tai, kartu nepamirštant durų dažymo padėjus jas horizontaliai, suteiks paviršiui beveik nepriekaištingą išvaizdą.

Jei panaudosite džiovintuvą, visos pastangos nueis šuniui ant uodegos. Be to, turėkite omenyje, jei dažote lauke ir diena yra vėjuota, darbas taip pat nebus sėkmingas.

Visuomet pirmiausia dažykite vidinę durų dalį, o tik po to išorinę. Akivaizdu, kad parodomoji durų dalis yra išorinė, todėl nenorite rizikuoti subraižyti ką tik padažytos pusės, kurią matys žmonės. Norėdami to išvengti, visada pirmiau dažykite vidinę dalį, leiskite jai išdžiūti ir tuomet, apkeitę puses, dažykite ant išorinės.

Dirbant kruopščiai rezultatas bus toks kokio norėjote - beveik jokių teptuko potėpių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis