Kaip atnaujinti ir prižiūrėti židinį

Židinys – ne tik šilumos skleidėjas, bet ir ryški interjero detalė, kurią įrengus ar restauravus kambarys gali pakisti neatpažįstamai. Nesvarbu, ar tai šiuolaikiško dizaino modernus židinys, ar senovinė koklių krosnis, besikūrenanti ugnis namams suteiks nepakartojamo jaukumo. Jei jūsų būsto kampe riogso nenaudojamas židinys, galbūt verta prikelti jį antram gyvenimui. Vienaip ar kitaip, tai dažniausiai atsieis pigiau, nei mokėti už naują įrenginį.

Žinoma, viskas priklauso nuo to, kiek smarkiai židinys pažeistas. Kartais židinio pažeidimai apsiriboja nusidėvėjusia ar apgadinta apdaila, o kartais jie būna tiek morališkai pasenę, kad pakūrus į kambarį pradeda sklisti dūmai. Šie patarimai padės jums nustatyti, kokio lygio yra pažeidimai, ir apsispręsti – ar imtis židinio restauravimo patiems, ar kreiptis į patyrusius specialistus.

Išoriniai pažeidimai

Židinio estetines savybes pakoreguoti įmanoma ir patiems – tačiau to nepatartina daryti paskubomis. Apgalvokite, kokio stiliaus židinys tiks prie jūsų kambario interjero. Tarkime, židinys su medine apdaila tiks sodyboje, bet tikrai nederės prie modernaus interjero. Klasikiniu stiliumi įrengtuose namuose puikiai atrodys akmeninis židinys. Rinktis tikrai yra iš ko – židiniams gaminti naudojamos plytos, akmuo, betonas, metalas. Kartais norėdami pagerinti senos krosnies ar židinio išvaizdą žmonės juos nudažo arba apklijuoja plytelėmis. Žinoma, tam reikia įsigyti specialių karščiui atsparių priemonių.

Shutterstock nuotr.

Židinio elementų keitimas
Žymiai pagerinti estetines židinio arba krosnies savybes galima pakeitus ar atnaujinus išorinius elementus. Pirmiausia įsigykite valymo priemonių ir nušveiskite suodžių, dūmų paliktas dėmes. Tuomet nuspręskite, kokios apdailos norėtumėte. Židinio atbraila gali būti marmurinė, medinė, cementinė. Židinio apvado ir kitų dalių apdailai naudojamas akmens masės arba keraminės plytelės, akmenys – marmuras, granitas, travertinas, kartais ir plieno, žalvario ar vario lakštai. Viskas priklauso nuo jūsų skonio, kūrybiškumo ir finansinių galimybių.

Aptrupėjusį marmurą ar plytas pakeiskite naujomis. Kartais iki tobulo vaizdo pakanka perdažyti plytas, nupoliruoti metalinius dekoro elementus ar atnaujinti apdailą specialiomis valymo priemonėmis.

Vidiniai pažeidimai

Seniai nenaudota krosnis dažniausiai veikia netinkamai. Viena dažniausių problemų – į kambarį besiveržiantys dūmai. Taip nutinka dėl prastos traukos ar mechaninių židinio, dūmtraukio pažeidimų, jei kaminas nevalytas, užterštas suodžiais, yra nepakankamo skersmens ar aukščio, nesandarus. Taigi, jei jūsų židinys dūmija, pirmiausia reikėtų išvalyti kaminą, ugniakurą. Geriausiai pažeidimų priežastį nustatys profesionalūs meistrai. Kartais vidaus kontrukcijų pažeidimai būna tokie rimti, kad krosnį tenka griauti. Tačiau jei pažeidimai nedideli, galima židinį suremontuoti – permūryti ar sutvirtinti konstrukcijas, paaukštinti kaminą, į jo vidų įstatyti įdėklą, užtikrinti kapsulės ir dūmtraukio sandarumą.

Shutterstock nuotr.

Priežiūros patarimai

Kaip ir bet kuris kitas daiktas, netinkamai prižiūrimi židiniai ir krosnys greičiau susidėvi. Tai kenkia jų estetinėms savybėms ir kelia pavojų jūsų saugumui ir turtui. Į ką svarbiausia atkreipti dėmesį, norint to išvengti?

Pirmiausia, židiniui kenkia pelenų sankaupos – jos trukdo laisvam oro judėjimui, trukdo efektyviam degimui. Židinį būtina valyti bent kartą metuose.

Jei ant stiklo susikaupė suodžių, juos taip pat būtina nuvalyti – naudokite specialų valikį ar sudrėkintą šluostę. Tik jokiu būdu nevalykite įkaitusios krosnies – palaukite, kol atvės.
Naudokite tik gerai išdžiovintas malkas ar kokybišką kietąjį kurą – taip židinys ir dūmtraukis ilgiau išliks neužterštas. Beje, ne visoms krosnims tinka vienodos malkų rūšys.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis