Ką reikia žinoti apie privalomą statinio projekto ekspertizę?

Nuo 2018 metų neypatingojo daugiabučio namo kapitaliniam remontui privaloma statinio projekto ekspertizė. Ką reikia apie ją žinoti?

Statinio projekto ekspertizė – įvertinimas, kaip statinio projekte yra įgyvendinti Reglamente (ES) Nr. 305/2011 nustatyti esminiai statinių reikalavimai (mechaninis atsparumas ir pastovumas bei kt.), taip pat kitų Lietuvos Respublikos įstatymų ir teisės aktų, normatyvinių statybos techninių dokumentų ir privalomųjų statinio projekto rengimo dokumentų reikalavimai. Šias ekspertizes turi teisę atlikti tik atestuotos įmonės, kurių visų kontaktus galima rasti VĮ Statybos produkcijos sertifikavimo centro interneto svetainėje www.spsc.lt.

Daugumai statybos dalyvių tikrai ne paslaptis, kad statinių projektų ekspertizės atliekamos dėl naujų ypatingųjų statinių statybos, rekonstravimo ir kapitalinio remonto projektų bei pastatų atnaujinimo (modernizavimo) projektų, kai pastatai atnaujinami (modernizuojami) ne pagal Aplinkos ministerijos ar jos įgaliotos institucijos patvirtintus tipinius statinių projektus.

Nepriklausomai nuo statinio kategorijos statinio projekto ekspertizė atliekama, jeigu statinio projektavimas ar statyba finansuojama Lietuvos Respublikos (įskaitant Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšas) biudžeto lėšomis, valstybės vardu pasiskolintomis arba valstybės garantuotų paskolų lėšomis, valstybės pinigų fondų lėšomis, savivaldybių biudžetų lėšomis.

Nuo šių metų pradžios pasikeistus statybą reglamentuojančių teisės aktų nuostatoms statinio projekto ekspertizė taip pat privaloma planuojant neypatingojo daugiabučio gyvenamojo namo ir (ar) viešojo pastato kapitalinio remonto darbus, kai šiems remonto darbams atlikti neprivalomas statybą leidžiantį dokumentas (SLD).

Statinio projekto ekspertizės atlikimo tvarka ir sudėtis reglamentuota Aplinkos ministro patvirtintame statybos techniniame reglamente STR 1.04.04:2017 „Statinio projektavimas, projekto ekspertizė“.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos informacija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis