Ką būtina žinoti apie skystus tapetus

Šiais laikais egzistuoja daugybė būdų kaip padengti savo namų sienas. Nors nuo seno žinome tradicinius dažymą ar tapetavimą, kartais pravartu į remontą pasižiūrėti naujai ir įvertinti šiuolaikinius sprendimus. Vienas iš tokių - skysti tapetai.

Skystų tapetų savybės

Ši apdailos rūšis, kaip ir sako pavadinimas, yra skystos konsistencijos. Atskiestą mišinį galima tepti ant neparuoštų sienų. Leidžiami reljefo nelygumai gali siekti net 2 – 3 cm. Išdžiūvusi danga suformuoja visiškai lygų paviršių, kuris paslepia įvairius defektus – plyšelius, įdubas, nelygumus. Vienintelis minusas tas, kad padidėja mišinio išeiga.

Šį apdailos būdą galima naudoti paviršiams iš bet kokios medžiagos, tačiau  visada rekomenduojama prieš tai sienas nugruntuoti.

Problemiškiems paviršiams prireiks hidroizoliacinio grunto, siekiant, kad vanduo iš užteptų skystųjų tapetų nesusigertų į sieną. Vanduo gali ištirpdyti sienose esančias medžiagas – pokostą, klijus, cemento priedus. Džiūstant tapetams, jie gali kartu su vandeniu išlįsti į paviršių ir ant tapetų sudaryti dėmes. Gruntavimas padės išvengti šių nemalonumų.

Storas tapetų sluoksnis yra nebloga šilumos izoliacija, o paruoštas paviršius liečiant taip pat atrodo šiltas.Skysti tapetai neblogai sulaiko ir triukšmą. Daugiabučiuose, turinčiuose plonas pertvaras, jų garso izoliacinės savybės yra gana aktualios.

Ateityje pažeidus tapetus, juos lengva perdaryti. Nuo pažeistos vietos nuimamas tapetų sluoksnis ir jo vietoje užtepamas naujas. Jam išdžiūvus, ribų tarp senojo ir naujojo sluoksnių nesimatys.
Dėl aukščiau išvardytų savybių – šilumos, triukšmo izoliacijos, lengvos restauracijos - skysti tapetai tinka vaikų kambariams. Maža to, jie pasižymi ekologiškumu ir pralaidumu garams.
Šį apdailos būdą galima naudoti ir luboms.

Ką pirkti?

Skysti tapetai dažniausiai parduodami paketais sausų miltelių pavidalu. Mišinys būna sudarytas iš popieriaus bei medvilnės dalelių ir surišančios medžiagos. Tačiau ant sienų galima susikurti papildomus efektus. Tam prireiks specialių priedų: žėručio, šilkinių plaušelių ir kt. Juos galima įsigyti ten pat, kur ir mišinį skystiems tapetams.

Daug kas painioja skystus tapetus su floko padengimu. Flokas – tai tekstilinis pluoštas, kuris sausu pavidalu specialiu pistoletu iššaunamas ant klijais padengtos sienos. 

Skystų tapetų užtepimas

Norint paruošti masę tepimui ant sienos, galima naudoti kibirą arba dubenį. Tačiau šiuo atveju ruošti mišinį teks dažniau, nes tapetai tepami storu sluoksniu.Patogiausia naudoti vaikišką vonelę. Tiesa, jums gali tikti ir nuosava vonia, nes suklijuojanti medžiaga lengvai nusiplauna paprastu vandeniu.

Jums reikės plastikinės mentelės. Ji šiuo atveju yra geresnis variantas nei metalinė, nes ant paviršiaus nepaliks jokių žymių. Šiuo įrankiu skysti tapetai užtepami ant sienos ir išlyginami. Sluoksnio storis gali siekti nuo 1 mm iki 1 cm.

Tapetai džiūsta nuo vienos iki keturių dienų, priklausomai nuo sluoksnio storio. Jeigu norite turėti plaunamas sienas, išdžiūvusius tapetus reikia nulakuoti akriliniu laku. Jis gaminamas vandens pagrindu, todėl apdailos ekologiškumas išliks, o ateityje sienas galėsite valyti drėgna šluoste. Be to, lakas sutvirtins gatavą paviršių. Lakuoti tapetus galima voleliu arba dažų purkštuvu.

Skystų tapetų spalvą galima pakeisti universalia tonavimo pasta. Prieš tepdami tapetais visas sienas, atlikite testą. Nudažykite tonavimo pasta nedidelį kiekį vandens ir įmaišykite į jį tapetų miltelius. Šia mase ištepkite kartoną arba faneros lakštą ir jį išdžiovinkite. Jam išdžiūvus pamatysite spalvą, kuri bus ant jūsų sienų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis