Ką būtina atminti ruošiantis taisyti buitinę techniką

Kai įranga yra sena, nebeveikia taip, kaip turėtų, dažniausiai geriausia ją tiesiog pakeisti nauja. Tačiau dažnai įranga sugenda anksčiau, negu pridera, tuomet tenka spręsti klausimą – taisyti ar išmesti? Jei finansinė padėtis nėra tokia puiki, kad galėtumėte ramia galva išmesti sugedusį prietaisą ir nusipirkti naują, teks taisyti. Tačiau, be abejo, visuomet yra geriau įsigyti bei naudoti pačią naujausią įrangą. Yra daug „o kas, jei?“, tad klausimas „taisyti ar išmesti?“ gali tapti galvos sopulį sukeliančia dilema.

Ar tikrai sugedo?

Kuomet prietaisas nustoja veikęs, visų pirma mes pasimetame, nežinome, ką daryti. Prieš pradėdami panikuoti, įsitikinkite, kad elementariausios sąlygos prietaiso veikimui yra užtikrintos.
Pagrindas, ant kurio stovi prietaisas, yra lygus – kai kurie prietaisai, jei jie yra ant nestabilaus pagrindo, saugumo dėlei užsiblokuoja ir neįsijungia, prietaiso angos, filtrai neužsikimšę dulkelėmis ar nešvarumais, neminint to, kad reikėtų patikrinti, ar prietaisas apskritai įjungtas

Ar nepasibaigęs garantinio aptarnavimo laikotarpis?

Be abejo, nusipirkę prietaisą, naudojimo instrukciją ir garantinio laikotarpio knygelę saugote, tad visų pirma pasitikrinkite, ar tikrai pasibaigęs garantinis laikotarpis. Dažniausiai elektros prietaisams suteikiama dvejų metų garantija. Jei prietaisui vis dar priklauso garantinis aptarnavimas – nesukite sau galvos ir skambinkite garantinėje knygelėje nurodytu numeriu.

Ar tikrai jau prietaisas savo laiką „atgyveno“?

Visi pritaisai turi apskaičiuotą vidutinį naudojimo laiką. Kuo arčiau jo numatomas susidėvėjimo laikas, tuo protingiau prietaisą ne taisyti, o pakeisti nauju.
Vidutinis įvairių prietaisų gyvavimo (naudojimo) laikas:

Prietaisas

Vidutinė naudojimo trukmė (metais)

Indaplovė 9

Mikrobangų krosnelė 9

Skalbyklė 10

Gartraukis 10

Šaldiklis 11

Elektrinė viryklė 13

Šaldytuvas 13

Džiovyklė 13

Orkaitė 14

Dujinė viryklė 15

Ar verta taisyti? 50-ies procentų taisyklė

Jei prietaisas iki sugedimo atitarnavo daugiau negu 50 procentų numatyto savo gyvavimo laiko, o jo taisymo išlaidos būtų didesnės negu 50 proc. galimo naujo pirkinio vertės, nesvarstykite – pirkite naują prietaisą.

Kad tai galėtumėte apskaičiuoti, susižinokite vidutinį to prietaiso gyvavimo laikotarpį (žr. skaičius aukščiau) bei galimas taisymo išlaidas.

Taisau pats

Jei turite šiokį tokį supratimą apie tai, kaip naudoti atsuktuvą ar veržliaraktį, paprastesnius gedimus galite pabandyti pataisyti ir patys. Šiais laikas internete galima rasti įvairių filmukų apie bet kokio prietaiso remontą.

Taip pat visuomet reikia perskaityti prietaiso naudojimo instrukciją. Jei jos nerandate, visuomet pagal modelį, pagaminimo metus, gamintoją rasite instrukciją internete. Dauguma gamintojų talpina PDF tipo failus, kuriuos visuomet galite parsisiųsti ir atsispausdinti.

Keli patarimai

Jei taisote prietaisą pats, atkreipkite dėmesį:

Daugumai (elektros prietaisų) keičiamų detalių garantija nesuteikiama, tad, jei neteisingai nustatėte, kas sugedo, galite tiesiog prarasti pinigus.

Didesni elektros prietaisai dažniausiai yra sunkūs. Jei nežinote tiksliai, kaip juos atidaryti ar pernešti, nerizikuokite, galite susižeisti.

Kai kuriems prietaisams netaikomas garantinis aptarnavimas, jei jie buvo atidaryti ir buvo bandoma patiems susitaisyti.

Visuomet, prieš atverdami prietaisą ir pradėdami ieškoti gedimo, įsitikinkite, kad prietaisas yra išjungtas iš elektros maitinimo lizdo. Ardyti įjungtą prietaisą yra labai pavojinga.

Kitos išlaidos

Įrangos atnaujinimo kaštai kartais būna didesni, negu vien pačių prietaisų kaina. Tiesą sakant, taip būna dažnai. Atkreipkite dėmesį:

Naujas šaldytuvas gali netilpti senojo vietoje. Gali tekti pasikeisti ir spinteles, kad įtalpintumėte naują pirkinį, tad būtinai išsimatuokite erdvę prieš pirkdami.
Jei esate naujakurys, geriau rinkitės įrangą pagal esamą situaciją. Net jei esate pripratęs prie dujinės viryklės, jei nėra galimybių maistą gaminti naudojantis dujomis, ekonomiškiau tiesiog nusipirkti elektrinę viryklę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis