Įrankių dėžė: gręžtuvo pasirinkimo kriterijai

Jei niekada prieš tai neturėjote gręžtuvo, teks pasukti galvą, kokį išsirinkti. Gal vertėtų rinktis galingą elektrinį, pajungiamą laidu, o gal - kiek paprastesnį, silpnesnį, akumuliatorinį?

Visų pirma išsiaiškinkite kai kuriuos terminus ir sąvokas, su kuriomis susidursite:

Įtampa. Kuo aukštesnė įtampa, tuo galingesnis gręžtuvas, tačiau ir sunkiau gręžti.
Galingumas. Galingesnis gręžtuvas, be abejo, tiks sunkesniems darbams, bus galima dirbti ilgiau ir neperkaitinti įrankio.
Ah – ampervalandės. Aktualu akumuliatoriniams gręžtuvams. Kuo didesnis Ah, tuo galingesnis akumuliatorius, vadinasi, vienąkart pakrovę, galėsite ilgiau dirbti.
Sukimo greitis. Kuo didesnis sukimosi greitis (Nm), tuo greičiau gręžtuvas gali gręžti.
BPM - rodiklis, kiek smūgių per minutę gręžtuvas gali atlikti gręžiant smūgio režimu.
RPM - apsisukimai per minutę.

Laidinis ar akumuliatorinis gręžtuvas?

Akumuliatoriniai gręžtuvai

Akumuliatoriniai gręžtuvai populiarūs, renkantis įrankį namams – skylių gręžimui ar varžtų įsukimui į medį, plastiką. Jie yra lengvi, nesunku jais dirbti pasilipus ant kopėčių, sunkiai prieinamuose kampuose, nepaliekant daug netvarkos. Svarbu akcentuoti, jog šie gręžtuvai dažniausiai neturi didelės smūgio jėgos, tad jie nėra patys tinkamiausi mūrui ar betonui gręžti.

Rinkdamiesi akumuliatorinį gręžtuvą, atkreipkite dėmesį į jo įkrautos baterijos darbo laiką. Tad – patikrinkite ampervalandžių skaičių, taip pat – įtampą – kuo daugiau voltų, tuo daugiau jėgos (bet tuo pačiu ir įrankis sunkesnis). Visuomet geriausia yra turėti atsarginę įkrautą bateriją.

Laidiniai gręžtuvai

Kai reikia nuolat mąstyti, kaip pasisukti, kad neištrūktų kištukas iš elektros tinklo, nėra patogu. Tačiau tokie gręžtuvai dažniausiai yra galingesni, todėl vis dar labai populiarūs. Jie taip pat labiau tinka gręžti mūrą ar betoną.Kuo daugiau vatų, tuo galingesnis gręžtuvas. Ir – didžiausias privalumas – nereikia pakrauti.

Gręžtuvai-suktuvai

Tai pats universaliausias gręžtuvo tipas, todėl bene pats populiariausias.
Šis gręžtuvas dažniausiai naudojamas skylėms gręžti, tačiau puikiai tinka ir varžtams atsukti ar įsukti. Dažniausiai yra kelių greičių ir reguliuoja spaudimo jėgą, todėl galite nebijoti, jog perspausite ir pergręšite kiaurai. Tinka tiek medienai, tiek metalui ir kitoms interjero detalėms bei vidinėms sienoms. Netiks mūrui ir betonui gręžti.

Gręžtuvai su smūgio funkcija

Kaip jau ir pats pavadinimas nurodo, šie gręžtuvai ne tik sukasi, bet ir, labai greitai besisukdami, kala. Tad atlieka tiek gręžtuvo, tiek plaktuko funkciją. Tai galingas įrankis, puikiai tiks mūrui bei betonui gręžti. Tai ganėtinai sunkus bei triukšmingai dirbantis įrankis.

Suktuvai

Suktuvai ypač populiarūs tarp stalių ir vis labiau ir labiau išsikovoja vietą kiekvienų namų įrankių dėželėje. Kodėl? Na, jis skirtas atlikti tik vieną funkciją – sukti varžtus, ir šiuo įrankiu įsukti galite daug paprasčiau ir lengviau, negu bet kokiu kitu įrankiu. Varžtai, sraigtai lengvai įsukami tiek į metalą, tiek į medieną. Suktuvams naudojami šešiakampiai grąžtai, kuriuos labai paprastai pakeisti.Atminkite, jog grąžtai, kurie puikiai tiko smūginiam gręžtuvui, visiškai netiks suktuvui. Turėkite atskirus grąžtus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis