Internetas vienkiemiuose: įmanoma, bet yra papildomų sąlygų

Į kaimo vietoves ir vienkiemius persikraustantys didmiesčių gyventojai, jaunos šeimos, galvojančios, kad gyvenimas kaime niekuo nenusileidžia miesto rutinai, nes ir ten, ir ten galima įsirengti puikų interneto ryšį, turėtų suklusti. Nors interneto tiekėjai vienkiemių gyventojams turi pasiūlymų, deja, dėl įvairių gamtos sąlygų ir vietovės aspektų turėti gerą interneto ryšį kartais sudėtinga.

Poreikis auga

Operatoriai pastebi, kad norinčių įsivesti internetą kaimo vietovėse, nedidelėse gyvenvietėse ir vienkiemiuose, kuriuose nėra galimybės prisijungti prie laidinio interneto ryšio, nuolat auga.

„Tam yra keletas priežasčių: į užmiestį keliasi gyventi nemažai didmiesčių gyventojų, vasarai į sodus atsikelia senjorai ir šeimos su mokyklinio amžiaus vaikais, kaimo vietovėse intensyviai ūkius plečia ūkininkai, o mažesniuose miesteliuose vystomas smulkusis verslas. Be to, natūraliai auga ir pačių interneto naudotojų: vyresni žmonės nebebijo naudotis kompiuteriais, išmanieji telefonai ir planšetės tapo kasdienybės dalimi. Ir vieni, ir kiti savo gyvenimo ar verslo neįsivaizduoja be interneto“, - teigia bendrovės „Lietuvos radijo ir televizijos centras“ komunikacijos vadovė Vaida Burvienė.

Tokiu atveju yra keletas išeičių. Pirmoji, naudotis mobiliojo ryšio operatorių siūlomomis mobiliojo interneto ryšio kompiuteriuose paslaugomis. Tiesa, tikėtina, kad dažnam vartotojui tokio interneto greičio ir srauto nepakaks. Tuo tarpu, kaimo vietovėse bendrovės „Lietuvos radijo ir televizijos centras“ teikiama paslauga „Mezon“ su paprastu modemu, skirtu naudojimui mieste, nėra prieinama. Tuomet lieka dar viena išeitis – statyti antenas ir mėginti gaudyti interneto ryšį jomis.

Kova su metų laikais

Visgi norintys įsivesti bevielį internetą vienkiemiuose gali susidurti su įvairiomis problemomis. Pirmiausia, sėkmė pagauti interneto ryšį priklauso nuo vietovės reljefo ir augmenijos. Pavyzdžiui, jei sodyba yra dauboje arba miške, turėti internetą gali būti sudėtinga.

Interneto ryšys priklauso nuo atstumo tarp siųstuvo ir antenos bei matomumo nuo sodybos iki artimiausio siųstuvo. Interneto operatoriai pasakoja, kad yra atvejų, kai internetu naudojasi namo, esančio už beveik 30 kilometrų nuo siųstuvo, gyventojai. Tiesa, siųstuvas ir antena yra tiesioginio matomumo ribose.

„Jeigu yra tiesioginis matomumas, jokių problemų turėti internetą nėra. Norintys pagerinti situaciją namų savininkai tiesiog stato aukštą stiebą, ant kurio tvirtina anteną“, - teigia interneto paslaugas Rytų Lietuvoje teikiančios bendrovės „NNT“ vadovas Ernestas Rabeckas.

Be to, kovojant su bevieliui interneto ryšiui nepalankiomis vietovės sąlygomis imamasi ir rimtesnių technologinių sprendimų. Bevielio interneto paslaugas teikiančių bendrovių atstovai rekomenduoja nedaryti skubotų išvadų ir pirmiausia pasikonsultuoti su specialistais, kurie atvykę įvertina situaciją ir parenka tinkamą įrangą. Tai gali būti išeitis iš beviltiškos padėties.

Tiesa, net ir esant tiesioginiam matomumui bevielis internetas, skirtingai nei laidinis, yra veikiamas oro sąlygų. Pavyzdžiui, lietus, sniegas, škvalas trumpam laikui gali susilpninti interneto ryšį. Tačiau tai dar nėra pati didžiausia problema.

„Problemų gali atsirasti, kai dingsta tiesioginis matomumas tarp antenos ir siųstuvo, pavyzdžiui, užaugus miškui, medžiams ar signalo trąsoje pastačius didelį namą, kuris užstoja arba daro įtaką signalui“, - teigia V. Burvienė.

Oras brangesnis nei laidas

Bevielio interneto ryšio įranga ir pajungimas kainuoja brangiau nei laidinio interneto instaliacija daugiabučių namų gyventojams. E. Rabecko teigimu, įranga su pajungimu kainuotų nuo 100 eurų.
„Paslaugos kaina susideda iš įrengimo kainos, įrangos kainos ir pasirinkto interneto greičio.

Priklausomai nuo vietovės yra parenkama atitinkama įranga, pavyzdžiui, nuo to, kokiu atstumu nuo siųstuvo yra namas, gali skirtis įrangos galingumas“, - pastebi V. Burvienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad interneto teikimui „Mezon“ naudoja skirtingas technologijas mieste ir užmiestyje. Priklausomai nuo technologijos ir pasirinkto interneto greičio, skiriasi ir paslaugos kaina.

„Mūsų interneto planų kaina ir laidiniam, ir bevieliam internetui yra tokia pati. Skiriasi tik greitaveika“, - tikina E. Rabeckas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis