Įleidžiami šviestuvai: praktiškumas, verčiantis pasukti galvą

Į lubas įleidžiami šviestuvai daug kam atrodo, kaip paprasčiausias sprendimas, siekiant neapkrauti erdvės masyviais sietynais ir išlaikyti minimalistinį interjerą. Tačiau specialistai perspėja, kad planuojant įsirengti įleidžiamus šviestuvus privalu įvertinti ne tik privalumus, bet ir galimas problemas.

Privalumai – pereinamose erdvėse

Pagrindinė savybė, kodėl įleidžiami šviestuvai paklausūs – jų praktiškumas. Skirtingai nei dideli, sudėtingų formių pakabinami šviestuvai, jie nereikalauja rimtesnės priežiūros, nėra „dulkių kaupikliai“.

„Įleidžiami šviestuvai taip pat paklausūs dėl to, kad gali apšviesti tik dalį erdvės. Todėl tai aktualu erdvėse, kur yra nišos. Be to, jų apšvietimo kampas yra reguliuojamas, todėl suteikia galimybių sugalvoti įdomių interjero sprendimų“, – teigia bendrovės „Ardena“ atstovė Irena Dunovska.

Įleidžiami šviestuvai taip pat nekaba, todėl netrukdo praėjimui. Dėl šios priežasties šis sprendimas itin praktiškas įrenginėjant apšvietimą praeinamosiose erdvėse – holuose, tambūruose, koridoriuose. Drėgmei bei temperatūroms atsparūs įleidžiami šviestuvai gerai tarnauja sanitariniuose mazguose, dušuose ir pan.

Shutterstock nuotr.

Minusai verčia pamąstyti

Svarstant galimybę įsirengti įleidžiamus šviestuvus privalu žinoti, kad tam reikalingos pakabinamos lubos. Minimalus tarpas tarp perdangos ir pakabinamų lubų turėtų būti bent 8 centimetrai, tačiau specialistai rekomenduoja daryti 15 centimetrų tarpą. 15 centimetrų lubų pažemėjimas bus matomas net ir vizualiai.

„Kai kuriose patalpose, ypač viešosiose erdvėse pakabinamos lubos neišvengiamos. Tarp jų ir perdangos vedžiojamos komunikacijos – laidai, vamzdžiai – todėl įleidžiamus šviestuvus ten įrengti nėra sudėtinga. Kur kas daugiau problemų turi individualių namų ir butų savininkai“, – teigia bendrovės „Mazgas“ atstovas Žilvinas Sasnauskas, bendrovėje atsakingas už šviesos dizainą ir architektūrinį apšvietimą.

Norint apšviesti didesnį plotą, reikalingas gana nemažas įleidžiamų šviestuvų kiekis. Skaičiuojama, kad jei naudojamos geros halogeninės lempos, šviestuvų turi būti tiek, kad tarpai tarp jų nebūtų didesni nei 1,2 metro, o tarpai nuo sienų iki šviestuvų ne didesni nei pusė atstumo tarp šviestuvų. Taigi, jei tarpai tarp šviestuvų yra 1,2 metro, tai tarpas tarp sienos ir šviestuvo turėtų būti 0,6 metro.

Shutterstock nuotr.

Nukenčia estetika

Įleidžiami šviestuvai gali būti ir pagrindinis apšvietimas. Visgi nors specialistai teigia, kad yra įvairių apšvietimo variantų ir gyventojų skonių, nepatartina pasikliauti tik šiuo apšvietimo tipu.
„Daug kas šioje situacijoje priklauso nuo žmogaus. Aš gal nepirksiu juodo kampuoto automobilio, nes man jis panašus į „katafalką“, bet yra daugybė žmonių, kurie tokius automobilius perka ir tuo didžiuojasi. Lygiai taip pat su apšvietimu – gal man nepatiktų, jei namuose šviestų tik įleidžiami šviestuvai, bet yra žmonių, kuriems to užtenka. Ir viskas čia gerai – svarbiausia, kad žmogui būtų patogu, o sprendimų galima rasti įvairių“, – teigia Ž. Sasnauskas.

Pasak jo, svarstant apie svetainės dizainą visgi reikėtų pagalvoti, kad erdvėje būtų akcentas. Tai gali būti pastatomas ar pakabinamas šviestuvas.

Shutterstock nuotr.

„Jei įrengiamas paslėptas apšvietimas, lubos nebus apšviestos, didelė tikimybė, kad šviesos trūks ir sienoms. Jeigu esate pasidarę puikų sienų ir lubų dekorą, tai tikėtina, kad jo išryškinti įleidžiamais šviestuvais nepavyks“, – pastebi I. Dunovska.

Ji pastebi, kad yra žmonių, kuriuos tiesiog erzina tiesioginis apšvietimas, todėl tikėtina, kad erdvė su įleidžiamais šviestuvais žmogui gali būti nekomfortiška.

„Žinoma, kiek žmonių, tiek nuomonių, tačiau aš siūlyčiau turėti erdvėje kuo daugiau šviesos šaltinių, kuriais būtų galima susikurti komfortišką erdvę. Pavyzdžiui, norint susikurti poilsio erdvę galima tiesiog pasistatyti toršerą“, – pastebi konsultantė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis