Hermetikai: jų rūšys ir panaudojimas

Naudojantis hermetikais arba sandarikliais, galima nuveikti daug ką, tačiau reikia žinoti, ką geriausia naudoti. Sandariklių yra daugybė rūšių, todėl jų pasirinkimas gali kelti sumaištį ne tik paprastiems žmonėms, tačiau prie įdėmaus etikečių skaitymo pratina ir profesionalus.

Silikoniniai hermetikai

Silikoniniai hermetikai - labiausiai paplitusi ir bene aktualiausia namų darbams statybose naudojamų hermetikų rūšis. Yra trys pagrindinės silikoninių hermetikų rūšys: aukšto elastingumo modulio acetatiniai, žemo modulio neutralūs ir žemo modulio acetatiniai hermetikai. Norėdami pasirinkti tinkamą silikoninį hermetiką, turite atsižvelgti į priemonės rūšį ir ypatingai į modulį.

Priemonės rūšis

Dvi pagrindinės priemonės rūšys: acetatiniai (dar vadinami rūgštiniais) ir neutralūs

Acetatiniai hermetikai skleidžia acto kvapą. Paprastai jų modulis yra aukštas ir jie sustingsta greičiau nei neutralūs hermetikai. Vis dėlto, pažymėtina, kad jie reaguoja su kai kuriomis medžiagomis - metalais, akmens ar statybiniais paviršiais, todėl jų panaudojimo amplitudė siauresnė. Neutralių hermetikų modulis yra žemas ir kvapo jie praktiškai neturi.

Modulis

Yra dviejų tipų modulis: aukštas ir žemas. Žemo modulio hermetikai yra elastingesni – tai akivaizdu, nes jie yra minkštesni, tad geriausiai tinkami išorės darbams. Aukšto modulio hermetikai yra mažiau elastingi, todėl geriausiai tinkami vidaus darbams.

Hermetikų naudojimas

Aukšto modulio acetatiniai silikoniniai hermetikai puikiai tinka vidaus darbams, pavyzdžiui, durų ir langų sandarinimas iš vidaus, virtuvės įrangos ir elektros prietaisų sandarinimas. Be to, jie puikiai tinka vonių, dušo kabinų, kitų santechninių prietaisų sandarinimui. Naudojant šį sandariklį vonioje, svarbiausia rinktis tokį, kurio sudėtyje būtų fungicidų.

Žemo modulio neutralūs silikoniniai hermetikai puikiai tinka lauko darbams, pavyzdžiui, langų ar durų rėmų perimetro sandarinimui, plokščių sujungimui, betono ir kitų porėtų medžiagų (cemento pagrindu) siūlėms, nes šis hermetikas yra atsparus vandeniui, puikiai prilimpa ir yra elastingas.

Žemo modulio acetatiniai silikoniniai hermetikai yra nebrangūs universalūs hermetikai, jie tinka labai daug kur – statybose, santechnikoje (jei juose yra fungicido), išorės ir vidaus įstiklinimo darbuose, nes prisitvirtina prie daugelio medžiagų. Tačiau svarbu žinoti, kad jų eksploatacijos laikas ar sukibimo savybės skiriasi nuo labiau specializuotų alternatyvų, ypatingai skirtų išorės darbams.

Šios rūšies sandarikliai turi ir daugiau kriterijų - atsparumas pelėsiui (aktualu sandarinant sanitarinius mazgus ar paviršius, kurie kontaktuoja su maistu), taip pat temperatūra, kadangi silikonas gali būti atsparus tiek aukštai, tiek žemai temperatūrai. Svarbu ir jo elastingumas bei priedų kiekis - teigiama, kad universalus silikonas su mažiau priedų, ilgiau išlaiko gerąsias medžiagos savybes.

Akriliniai hermetikai

Akriliniai hermetikai yra ekonomiška, dažoma silikoninių hermetikų alternatyva, nes jie tinkami sandarinti ir užpildyti siūles aplink aliuminius, medinius langų ir durų rėmus. Tačiau šio hermetiko naudojimas lauko darbams yra priklausomas nuo oro – jis turi būti sausas ir šiltas. Šis hermetikas nėra toks lankstus kaip silikoninis.

Kiti hermetikai

Sililo polimerų pagrindu pagaminti hermetikai – dar vienas universalus hermetikas. Jie itin ilgaamžiai, lankstūs, puikiai kimba prie neporėtų paviršių, sukimba net su drėgnais paviršiais ir yra dažomi. Jie dažniausiai naudojami kaip klijai arba hermetikai ant tų paviršių, kurie dažnai susiduria su vibracija arba deformacija. Jie taip pat puikiai tinka klijuoti plokštėms, grindjuostėms, langams, veidrodžiams ar izoliacinėms medžiagoms.

Polisulfidiniai hermetikai yra skirti sandarinti nuolat judančius, besiplečiančius susijungimus, kur reikalingas tamprus, lankstus ir vandens nepraleidžiantis hermetikas. Juo galima sandarinti mūro, gelžbetonio, sienas, Jie geriausiai tinka besiplečiantiems sujungimams.

Poliuretaniniai hermetikai yra atspariausi vandeniui, lankstūs įvairiose temperatūrinėse sąlygose ir gerai sukimba su metalu bei stiklo pluoštu. Jie dažniausiai gali būti naudojami įvairiems buities darbams, pradedant stogo latakų jungtimis, baigiant keramikinių plytelių tarpų sandarinimu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis