Grindys – iš medžio, bet ne medinės

Šios grindys dėl savo kilmės nepriskiriamos medinėms, tačiau natūralaus pluošto bambukinės ir kamštinės grindys yra pagamintos iš medžio. Ką reikia žinoti apie šias dangas ir jų panaudojimą?

Kamštis – grindims

Kas tai?

Kamštinė grindų danga – tai kelių skirtingų medžiagų junginys, kurio pagrindą sudaro kamštinio ąžuolo, augančio Viduržemio jūros vakarinėje pakrantėje, žievė. Tai natūrali, ekologiška, "neišsenkanti" medžiaga, nes nulupta žievė maždaug per 9 metus vėl atauga. Kamštmedžio žievė sudaryta iš smulkių porų, o 89 proc. jos tūrio sudaro oras. Dėl tokios struktūros kamštmedis įgauna dangai gaminti tinkamų savybių.

Kur naudojamos?

Rinkdamiesi grindų dangą, turėtumėte žinoti, kur ją galima naudoti, o kur – ne. Kamštinės dangos pasirinkimas yra platus tiek spalvų, tiek raštų aspektu (natūralios faktūros, dažytos, dengtos įvairių medienų lukštais, keraminių plytelių imitacijos), todėl dera prie įvairaus interjero. Ši danga turi daug gerų savybių, dėl kurių ji lengvai pritaikoma įvairios paskirties patalpose: visuomeniniuose pastatuose, pavyzdžiui, ligoninėse, oro uosto laukimo salėse (ten, kur intensyvus naudojimas), gyvenamuosiuose plotuose, taip pat voniose, virtuvėse (nes danga atspari drėgmei bei temperatūrų kaitai).

Įdomu

Kamštinė danga naudojama ne tik grindims, bet ir sienoms. Dėl savitos struktūros tokia sienų danga turi daug privalumų (garso, šilumos izoliacija, antistatinės savybės ir kt.).

Kamštinių grindų privalumai:

•šilta ir švelni danga;
•gerai izoliuoja garsą, šilumą, vibraciją;
•saugios gaisro atveju, nes labai sunkiai užsiliepsnoja, be to, degdamos neišskiria nuodingų dujų;
•tinka alergiškiems žmonėms, nes netraukia dulkių (antistatinė);
•labai elastinga, tampri;
•tvirta, ilgaamžė, atspari aplinkos cheminiam ir mechaniniam poveikiams;
•neatsiranda plyšių tarp plokščių;
•kamštis atsparus gniuždymui (batų kulniukų, sunkių daiktų įspaudimams), po jų "grįžta" į pradinę būseną;
•kamštinių grindų sudėtyje yra vaško ir riebiųjų rūgščių, dėl to jos atsparios drėgmei, nepūva ir nepelija;
•dėl porėtos struktūros danga turi amortizuojančių savybių, todėl žingsniai būna tylūs;
•apsaugo nuo nugaros traumų nukritus;
•nedūžta indai.

Priežiūra

Kaip ir medinėms grindims, taip ir šioms, reikalinga tinkama priežiūra, kad jos ilgai tarnautų ir neprarastų geros išvaizdos. Tad jeigu namuose pasiklojote kamštines grindis, nepamirškite, kad jas būtina nuolat perlakuoti. Tai reikia atlikti kas 5–7 metus. Jei danga laiku neperlakuojama, ji pradeda nuo dėvėjimosi raižytis, pasidaro tepli.

Galite nesibaiminti, lakavimo procesas daug paprastesnis nei lakuojant medines grindis. Nereikia šlifuoti, užtenka tik pašiaušti kamštinės dangos paviršių ir nulakuoti.

Valyti kamštinę dangą taip pat labai paprasta, nes ji netraukia nei dulkių, nei jokių kitų mikroelementų. Sausam valymui naudojamas siurblys, o drėgnam – drėgnas skudurėlis ir švelni valymo priemonė.

Bambukas – maistas, vaistas ir... grindys

Shutterstock nuotr.

Kas tai?

Bambukas, užaugantis iki 40 m aukščio ir 30 cm pločio, nėra medis. Šis labai plataus vartojimo augalas yra tik stiebas, dažnai vadinamas "stebuklinga žole". O kaip kitaip pavadinti augalą, kuris vartojamas maistui, vaistams, statybai, namų apyvokos daiktams gaminti ir dar žaliuoja ant namų palangių? Žinoma, "stebuklinga žolė" yra ir puiki medžiaga parketui gaminti, nes bambukas kietumu nenusileidžia pačiam ąžuolui. Tad bambukinės grindys tarnaus ilgai. Tokia grindų danga skirstoma į karbonizuotą (tamsią) ir natūralią (sviesią), yra vertikali, horizontali ir plėšyta–presuota. Pastaroji yra pati kiečiausia.

Karbonizacija – procesas, kurio metu dėl aukštos temperatūros, drėgmės bei slėgio cukrus ir krakmolas bambuke virsta karbidu. Rezultatas – kakavos spalvos bambuko grindų danga.

Kur naudojamos?

Savo būstui bambuko grindis galite rinktis drąsiai. Ši danga nelabai tinkama tik intensyvaus naudojimo patalpose.

Bambuko grindys, nors ir ne iš medžio, turi ne vieną savybę, kuria pralenkia net medinę dangą. Dėl to, prieš renkantis naujas grindis savo būstui, reikėtų įvertinti bambuko grindų privalumus ir palyginti juos su kitų dangų.

Bambuko grindų privalumai:

- labai stiprios, kietos, gerai atlaiko apkrovas;
- atsparios klimato permainoms;
- tankios ir vienalytės;
- mažo vandens sugeriamumo.

Priežiūra

Rinkdamiesi bambuko grindis, galite nesibaiminti – jų priežiūra reikalauja ne ką daugiau pastangų nei įprastų medinių grindų. Valymui rekomenduojama naudoti specialias priemones, formuojančias apsauginį sluoksnį, nepalikti vandens balų, stengtis, kad grindys nebūtų raižomos žvirgždo, patekusio į patalpą kartu su batais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis