Grindjuostės: kodėl kainos skiriasi septynis kartus?

Renkantis grindų dangą beveik visas dėmesys skiriamas grindlentėms ir dažnai nepagalvojama apie grindjuostes. Tačiau specialistai sako, kad grindjuostės taip pat svarbus elementas, apie kurį verta pagalvoti tuo pačiu metu, kai priimamas spendimas, kokią dangą pirkti.

Grindjuosčių miškas

Nors grindjuostė, atrodytų, yra gana nesudėtingas elementas, jų pasirinkimas rinkoje pakankamai platus. Nors įvairių tipų grindjuosčių kokybė toli gražu nevienoda, o kaina gali skirtis iki septynių kartų, specialistai pastebi, kad pirkėjų, atsiranda visų tipų gaminiams.

„Visos grindjuostės yra geros ir įvairūs žmonės renkasi skirtingų tipų grindjuostes. Net pasirinkę pigias ir dažnai kritikuojamas plastikines grindjuostes žmonės ilgus metus jas eksploatuoja ir nemato problemų“, - teigia bendrovės „Geros grindys“ atstovas Linas Stonkus.

Pardavėjų teigimu, daugelis pirmą kartą su grindjuostėmis susiduriančių pirkėjų žino tik dvi rūšis: medžio masyvo ir plastikines, tai yra pačias brangiausias ir pačias pigiausias. Tačiau rekomenduotina pasidomėti ir kitų tipų grindjuostėmis: faneruotomis, laminuotomis ir PVC. Šių tipų grindjuostės yra tarsi tarpinis variantas tarp medžio masyvo ir plastikinių tiek kainos, tiek technologijos prasme.

„PVC grindjuostės technologiškai panašiausios į plastikines, tačiau jos yra kietesnės, patvaresnės, lankstesnės. Geri meistrai PVC grindjuostes gali sumontuoti taip, kad atrodys kur kas estetiškiau nei plastikinės“, - pastebi įvairių tipų grindjuostėmis prekiaujančio salono „Solum“ atstovas Povilas Jarmala.

Tuo tarpu faneruotos panašiausios į medžio masyvo grindjuostes. Jos gaminamos iš dviejų medienos sluoksnių. Storesnis sluoksnis gaminamas iš minkštos medienos, o plonesnis, matomas sluoksnis iš kietmedžio lukšto. Pardavėjų teigimu, pasidomėję šio tipo grindjuostėmis, pirkėjai paprastai renkasi jas. Šiuo metu jos yra populiariausios rinkoje. Rečiau renkamasi laminuotas grindjuostes – presuotų medžio dulkių grindjuostes, su klijuotu medžio piešiniu.

Turi savų privalumų

Tačiau kiekviena grindjuosčių rūšis turi ir privalumų, ir trūkumų, tad priimti „tobulo“ sprendimo nepavyks.

„Plastikinių grindjuosčių privalumas yra kaina – jos gali būti iki septynių kartų pigesnės nei medžio masyvo ar faneruotos. Tačiau plastikas estetiškai nėra toks patrauklus, be to, jas naudojantys žmonės žino, kad dažnai nusispardo kampai“, - teigia P. Jarmala. Tiesa, L. Stonkus pastebi, kad plastikinių grindjuosčių gamintojai stebi gaminių trūkumus ir stengiasi juos pašalinti, todėl šiuolaikinės plastikinės grindjuostės ir jų kampai yra kur kas patvaresni nei anksčiau.

Lyginant su plastikinėmis grindjuostėmis, laminuotos grindjuostės atrodo natūraliau, tačiau jų montavimas sudėtingesnis, reikalauja kruopštumo. Be to, jos bijo drėgmės, todėl tinkamos ne bet kokios paskirties patalpoms.

Viešosios paskirties patalpoms taip pat tinkamos PVC grindjuostės, mat jos yra tvirtesnės, atsparios mechaniniam poveikiui, smūgiams, įbrėžimams, drėgmei, tačiau jų spalvų pasirinkimas gana nedidelis.

„Lyginant faneruotas ir medines grindjuostes reikėtų pastebėti, kad paprastai pirmasis faneruotų grindjuosčių sluoksnis gaminamas iš minkštos medienos, pavyzdžiui, pušies. Laikui bėgant medis vaikšto, tačiau pušies mediena vaikščiuojimą kompensuoja kur kas geriau, nei uosio ar ąžuolo mediena, iš kurių gaminamos medžio masyvo grindjuostės. Taigi perkantys faneruotas grindjuostes gali būti tikri, kad laikui bėgant neatsivers tarpai. Be to, dėl lankstumo, faneruotos grindjuostės atrodo estetiškiau ten, kur sienos nelygios, nes neatsiveria plyšiai“, - pastebi L. Stonkus.

Pastebėtina, kad medines grindjuostes reikia veržti, o vėliau besimatantys medvarščiai neatrodo itin estetiškai. Faneruotos grindys montuojamos laikikliais arba klijais, todėl jos atrodo estetiškiau.

Pasirinkimas priklauso nuo grindų

Visgi vienas svarbiausių dalykų renkantis grindjuostes yra patalpoje naudojama grindų danga. Būtent su ja derėtų derinti ir grindjuostes.

„Jei patalpoje paklota medinė grindų danga vertėtų rinktis tarp medžio masyvo ir faneruotų grindjuosčių. Jei grindjuostes taikome prie laminuotos grindų dangos, prasminga rinktis laminuotas, PVC arba plastikines grindjuostes“, - pastebi P. Jarmala.

Tiesa, L. Stonkus pastebi, kad dažniausia grindjuostes žmonės renkasi pasitikėdami savo skoniu. Esą kartais ir pigias plastikines grindjuostes klientai montuoja ant medinių grindų. „Kaip kas nori, taip pat daro“, - tikina specialistas.

Ir visgi kainų skirtumas daro įtaką pasirinkimui. Pavyzdžiui, bėginis metras plastikinių grindjuosčių kainuoja apie 1 eurą, PVC – apie 3,5 euro, o laminuotos – 2–3 eurus. Tuo tarpu bėginis metras faneruotos grindjuostės kainuoja 3,5–7 eurus, o medžio masyvo – apie 4 eurus. Tiesa, vertėtų atkreipti dėmesį, kad įsigijus faneruotas grindjuostes, jas galima iš karto montuoti, o medžio masyvo dar reikia papildomai paruošti, pavyzdžiui, nulakuoti. Taigi bėginis metras medinės grindjuostės gali pabrangti iki 2 eurų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis