Girgždantys laiptai: pagrindiniai principai kaip tai spręsti

Girgždantys laiptai namuose naudingi tik vienu atveju - jeigu rengiatės savo namą kuriam laikui išnuomoti siaubo filmų kūrėjams. Visais kitais atvejais girgždantys laiptai daugiau ar mažiau erzina kiekvieną būsto gyventoją. Laiptai gali girgždėti dėl kelių priežasčių: laikui bėgant išdžiuvusi ir susitraukusi mediena arba atsipalaidavę tvirtinimo elementai.

Girgždėjimo priežastis yra pakankamai banali – kai jūs lipate ant laiptų, juda ir liečiasi dvi medinės jų dalys bei skleidžia garsą. Taip atsitinka dėl laiptų amžiaus ir naudojimo intensyvumo – ne veltui girgždančias grindis ar laiptus dažniausiai siejame su senais namais.

Šią problemą galima spręsti pritvirtinant laiptų elementus iš viršaus arba iš apačios.

Suraskite girgždančią vietą. Tai pavyks padaryti tiesiog lipant laiptais. Radę konkrečią girgždančią pakopą pamėginkite vėl ant jos užlipti. Girgždėti gali pakopos šonai, kai užminate jos centrą, arba gali girgždėti jūsų užminama vieta. Jei garsas sklinda iš šonų arba užpakalinės pakopos dalies, tikėtina, kad juda visas galas.

Išgręžkite skylę pakopoje. Jei girgžda pakopos priekis, galite pritvirtinti jį vinimis. Išgręžkite skylę pakopoje, kad pasiektumėte po ja esantį laiptų popakopį. Grąžto skersmuo turi būti šiek tiek mažesnis už vinies, kurią naudosite, skersmenį. Gręžimas palengvina vinies įsiskverbimą ir apsaugo pakopą nuo galimo įtrūkimo.

Shutterstock nuotr.

Įkalkite bent dvi vinis į pakopą ir laiptų popakopį. Palikite apie 5 cm tarpus tarp vinių. Norėdami, kad sukibimas būtų didesnis, kalkite vinis priešingais 45 laipsnių kampais. Kalkite iki galo, kad vinių galvutės neišsikištų pakopos paviršiuje. Pakopą prie popakopio galima tvirtinti ir medvaržčiais.

Užglaistykite atsiradusias skylutes. Geriausiai tam tinka specialios vaško glaisto kreidutės skirtos padengtų medinių paviršių įbrėžimų ar kitų defektų taisymui. Jei niekada nesate to darę, pasipraktikuokite ant kito paviršiaus. Galima rinktis net kelių spalvų kreidutes, jei spalvinis pasirinkimas pasirinkimas jūsų netenkina ir sumaišyti kelias spalvas, atitaikant norimą. Jeigu nutarėte kardinaliai keisti laiptus ir pavyzdžiui padengti pakopas matiniais ar pusiau matiniais dažais, galite rinktis labiau tradicinius glaistymo būdus.

Shutterstock nuotr.

Jei matote nedidelių plyšelių atsiradusių sandūrose, galite pamėginti jas užpildyti naudojant skystas sutvirtinančias medžiagas (pvz. klijus). Tai nėra pagrindinis problemos sprendimas, tačiau gali padėti padidinti laiptų atsparumą naudojimui.

Taisyti laiptus iš apačios yra geriausia išeitis, nes taip matosi mažiau remonto pėdsakų. Jei jūsų atveju pasisekė ir palįsti po laiptais galite, pritvirtinkite nedideles medines pakalas ar netgi gumines kaladėles kampuose, kur pakopa pritvirtinama prie laiptų popakopio. Tam rinkitės ne per ilgas vinis, kad smaigaliai neišlįstų per pakopą. Pakalos turėtų būti ne per didelės (tuo atveju, jeigu laiptai atviri), kad nerėžtų akies žiūrintiems į laiptus, tačiau ir ne per mažos, kad sugebėtų atlikti savo funkciją ir per greitai nenusidėvėti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis