Fasado apdaila ir remontas: ką verta žinoti prieš atliekant darbus?

Pastaruoju metu, privačiai ir įmonėse dirbantys statybininkai vos spėja įgyvendinti interjero remonto užsakymus, tačiau pastebi, kad retai kuris būstą renovuojantis žmogus pasirūpina ir fasadu. Dažnam atrodo, kad namo išorė neturi reikšmės geresnei gyvenimo kokybei, nors pažaliavusios ir sutrūkinėjusios sienos ne tik nepuošia miesto gatvių, bet ir slepia itin sveikatai pavojingą pelėsį. Tad kaip pasirūpinti fasadu, norint džiaugtis estetiška ir sveika aplinka bei užtikrinti ilgalaikę fasado apsaugą nuo išorės veiksnių?

Fasadų įrengimo ypatumai ir didžiausios problemos Lietuvoje

Lietuviškos statybos įpročiai lėmė, jog mūsų šalyje populiariausi yra tinkuoti fasadai. Vis dėl to, toks fasado įrengimo būdas dažnai sukelia nemažai problemų – sienos trūkinėja, apsilupa ar net pradeda žaliuoti.

Nors statytojai ir architektai vis dažniau žvalgosi kitų apdailos būdų, ekspertai pažymi, jog dažniausiai kaltę reikia versti ne šiai medžiagai, bet prastam fasado įrengimui ir net klimatui. Lietuvos klimatas yra nuolat lydimas gausių kritulių, kurie pastatų išorei kenkia taip pat kaip oro tarša ar UV spinduliai ir paspartina fasadų samanojimą bei lupimąsi. Negana to, ant fasadų kaupiasi dulkės, suodžiai, druskos ir tokie sveikatai kenksmingi organizmai kaip pelėsis.

„Fasadų problemos atsiranda dėl kelių pagrindinių priežasčių. Visų pirma, prastas įrengimas ar blogai parinktas tinkas, kuris turi didžiausią įtaką fasado lupimuisi. Antra, šviesos trūkumas dėl per arti stovinčių kitų pastatų ir šalia susodintų medžių, kuris padidina drėgmės ir pelėsio atsiradimą.“, – sako UAB „Knauf“ technikas Kastytis Vaseris.

Užkirskite kelią problemoms

Pasak K. Vaserio, nebūtina išsižadėti Lietuvoje pamėgto tinkuoto fasado, tereikia pasirinkti tinkamas priemones jo įrengimui ar atnaujimui. Tai daryti geriausia naudojant kompleksinius sprendimus fasadų apdailai: mineralinį tinką ir dažus, kurie natūraliai padeda apsaugoti tinkuoto pastato fasadą nuo dumblių, grybelių ir kitų paviršiaus pokyčių. Rekomenduojama naudoti produktus, kurių sudėtyje yra unikalaus mineralinio rišiklio, kuris ilgam laikui užtikrina fasado šarmingumą, kontroliuojamą drėgmės įgėrimą bei išskyrimą ir sudaro apaugimui nepalankias sąlygas.

„Nemažai rūpesčių tinkuotų namų savininkams sukelia samanomis bei dumbliais apaugusios sienos. Atnaujinti tokį fasadą ar parengti dažymui geriausia naudojant vandens su biocidais tirpalą ir dezinfekcines priemones, kurios naikina samanų, kerpių ir dumblių sporas. Jos tinka ne tik įvairaus tinko, bet ir betono klinkerio, silikatinių blokelių paviršiams.“, – sako K. Vaseris.

Fasado įtrūkimus lengvai užmaskuosite patys

Kartais naujakurius ar senesnių namų savininkus gąsdina ant nutinkuoto fasado atsiradę įtrūkimai. Pasak techniko, nedidelius – iki 0,2 mm – ir stabilius įtrūkimus nesunku užtaisyti patiems, naudojant specialius armuojamuosius silikoninius dažus.

„Silikoninės dervos pagrindu pagaminti dažai gerai užpildo smulkius „voratinklinius" fasado trūkius, yra laidūs vandens garams, atstumia vandenį ir apsaugo fasadus nuo samanojimo. Jų neigiamai neveikia dumbliai ir grybeliai, o pastato išorei suteikiama matinė išvaizda. Patogiausia dažus dengti teptuku ar voleliu. Dažniausiai tokie dažai yra baltos spalvos, tačiau, esant poreikiui, gali būti ir pigmentuojami.“, – pasakoja K. Vaseris.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis