Elektrinių įrankių rinkinys tiems, kurie pasakė sau „užtenka!“

Kai kurie po Naujų metų nusprendžia auginti raumenis, mesti rūkyti ar vėl pradėti žaisti šachmatais, kiti nusprendžia išmokti kažko, ko ilgą laiką nesiryžo daryti. Ko nors kas pakeltų pasitikėjimą savimi, ko nors vyriško ir kartu racionalaus. Vienu tokių tikslų gali tapti meistravimas, buities darbai ir darbas su elektriniais įrankiais. Užteks džyrinti pjūklu ar laikyti daiktus ant baldų ar grindų, nes turite mažai lentynų - nuo šiol darbus norite atlikti kuo efektyviau, ar ne?

Net jei niekada rimčiau nedirbote šio tipo įrankiais, nereikia į juos nei nepatikliai žiūrėti, nei tuo labiau bijoti - tai puikus pagalbininkas tiek dirbant su medžiu, tiek remontuojant namus.

Gręžtuvai.

Jei reikėtų išsirinkti tik vieną elektrinį įrankį, kurį reikėtų turėti namuose, tai greičiausiai būtų elektrinis gręžtuvas. Gręžtuvai skirstomi į universalius gręžtuvus, gręžtuvus-suktuvus, smūginius gręžtuvus bei perforatorius.

Universalūs gręžtuvai turi keletą svarbiausių funkcijų - jie gali gręžti skyles minkštesnėse medžiagose, gręžti su kalimo funkcija kietesnėse medžiagose, gręžti skirtingu greičiu. Gręžtuvai-suktuvai yra kiek mažesni, ne tokie galingi, naudojami įsukti varžtams ir gręžti skyles medienoje, MDF plokštėje, faneroje ar gipso kartone. Turi galimybę sukti tiek prieš, tiek pagal laikrodžio rodyklę.

Shutterstock nuotr.

Jei nutartumėte investuoti į gręžtuvą, reikėtų rinktis vieną iš aukščiau paminėtų rūšių - to užteks patiems susirinkti baldus bei dirbti smulkesnius namų darbus. Smūginiai gręžtuvai ir perforatoriai yra puikūs remontui skirti įrankiai, skirti gręžimui betone, tačiau jie naudojami gana ribotai ir neprofesionalams labiau apsimoka juos išsinuomoti.

Daugiau apie gręžtuvus skaitykite čia: Universalaus gręžtuvo paieškos - kaip tokį rasti

Turite daugiau ambicijų? Galbūt jums pravers kuris nors iš elektrinių pjūklų?

Diskinis pjūklas.

Shutterstock nuotr.

Apie įrankį: Itin naudingas, kai reikia pjauti medieną, lentas, plokštes, kur paprastas rankinis pjūklelis nėra toks patogus, nei greitas. Didelis privalumas, kad toks pjūklas gali būti mobilus, kita vertus, jis sąlyginai nelengvas. Skirtas ne tik medienai apdirbti - gali pjauti įvairiausias medžiagas, tokias kaip metalas, mūras, keramika, akmuo.

Keletas aspektų, į kuriuos verta atkreipti dėmesį renkantis:

- Variklio galia yra labai svarbi, kadangi iš esmės galingesnis variklis leis diskui suktis greičiau. Daugiau apsisukimų per minutę leis geriau kontroliuoti veikiantį pjūklą ir tuo pačiu leis pjauti kietesnes medžiagas. Didesnė variklio galia dažniausiai taip pat reiškia, kad galėsite patogiai naudoti didesnio skersmens pjūklus.
- Patogumas ir sauga - tokie pjūklai sveria keletą kilogramų, todėl dirbti reikia abiem rankomis. Kuo geriau valdysite pjūklą, tuo saugesni būsite. Taip pat galima pasidomėti konkretaus modelio gamintojų pritaikytomis apsaugomis.
- Siekiant tikslumo dirbant, geriausia rinktis pjūklą su liniuote.
- Kiekvienai iš medžiagų grupių yra skirti tam tikri specialūs pjūklai.
- Pasidomėkite kokie yra maksimalūs pjovimo gyliai
- Akumuliatorinis ar su maitinimu.

Siaurapjūklis

Shutterstock nuotr.

Apie įrankį: galbūt prisimenate kaip vaikystėje naudodavotės paprasta tokio pjūklo versija, pjaustydami iš faneros savo tada dar mažiems projektams reikalingas detales? Elektriniai siaurapjūkliai yra skirti atlikti panašiam darbui, tačiau yra kur kas spartesni, geresni ir reikalauja mažiau jėgų. Jų pjūkleliai tradiciškai yra smulkūs bei silpnoki, o pjūklelio apačia neturi jokios atramos. Dirbti šiuo pjūklu iš pat pradžių gali būti kiek neįprasta, teks pasipraktikuoti, tačiau juo galima idealiai išpjauti įvairias kreives.

Geriausia žinia, kad sudėtingas formas toks įrankis gali pjauti ne tik medienoje (ką jau bekalbėti apie fanerą), tačiau ir metale, plastike, keramikoje bei stikle. Ypatingai naudingas ne tik tiesiog dirbant su medžiu (priklausomai nuo įrankio, juo galite netgi perpjauti vidutinio storio tąšus), tačiau ir įrengiant grindis.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis.

- Pjovimo greičių pasirinkimas (tai standartinė funkcija daugumoje tokio tipo prietaisų).
- Ar galima pakeisti geležtę nenaudojant papildomų įrankių (rakto)?
- Pado metalas (aliuminis, plienas) ir jo kokybė - tai padės sumažinti vibracijas.
- Ar yra ventiliatorius, nupučiantis pjuvenas nuo pažymėtos pjūvio linijos - nebūtina, bet labai patogu
- Maksimalūs pjovimo gyliai įvairiose medžiagose
- Galia ir ergonomiškumas

Tiesinis pjūklas.

Shutterstock nuotr.

Apie įrankį: Galingas ir bene pats universaliausias įrankis, praversiantis daugelyje situacijų. Juo galima pjauti medieną, metalą, plastiką, plytas bei keramiką, tiek PVC, tiek metalinius vamzdžius, ypatingai praverčiantis ardant konstrukcijas, pjaunant išsikišusias, bet niekaip nenorinčias pasiduoti vinis, ir netgi sode – galite genėti medžius ar netgi nukirsti vieną kitą nedidelio skersmens medelį. Norint efektyviai pjauti reikia specialiai tai medžiagai pritaikytų pjūkliukų. Dėka savo formos, jis taip pat yra "landus" - jį galite neštis į tas vietas, kur kiti įrankiai „įlįsti“ negali. Tiesa, nors tiesinis pjūklas gali perpjauti jei ne viską, tai bent jau labai daug ką, jo stiprybė yra panaudojimo spektras, o ne greitis. Nereikėtų nustebti, kad vieną ar kitą pjovimo darbą greičiau ar geriau atliksite su kitu įrankiu, tačiau jo panaudojimo galimybės greičiausiai bus menkesnės.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis:

- Lengvas, greitas ir paprastas pjūklelių keitimo mechanizmas - pjūklelius keisti tikrai turėsite, kartais netgi dirbdami, todėl daug ramiau, kai tai galite atlikti greitai.
- Įrankio galia ir maksimalus judesių skaičius - reikalingas spartesniam medžiagos pjovimui
- Reikalingų pjūklelių pasirinkimas - kaip ir diskinio pjūklo atveju, skirtingi pjūkleliai yra skirti konkrečioms medžiagoms pjauti.
- Akumuliatorinis ar su maitinimu. Belaidis įrankis leis būti dar mobilesniems ir lankstesniems, kita vertus, pjūklas su maitinimo laidu leis dirbti be priverstinių pertraukų.

Keletas saugos patarimų.

Elektriniai įrankiai yra puikus būdas efektyviai atlikti užduotį, kurią išsikėlėte, tačiau neatsargiai naudojant, jie ir žalos padaryti gali kur kas daugiau nei ant kojos nukritęs plaktukas ar nestipriai odą brūkštelėjęs rankinis pjūklas.

Prie kiekvieno įrankio būna nurodyta, kaip saugiai juo naudotis, todėl šioje srityje būtina įsigilinti į naudojimo instrukcijas. Galbūt pirkdami elektronikos prekes į instrukcijas žvelgiate atsainiai, kadangi galvojate, kad ilgainiui ir pats tai perprasite. Elektriniai įrankiai yra rizikingesni, todėl verta žinoti, kaip dirbant konkrečiu įrankiu užtikrinti saugų darbą.

Keletas bendrų patarimų:

* Dirbkite užsidėję apsauginius akinius, pasiraitokite rankoves, nenešiokite per plačių, itin laisvų drabužių, kurie gali įsipainioti.

* Naudokite įrankį tik tada, kai gerai suprantate kaip jis veikia ir įsigilinote į instrukcijas.

* Stovėkite stabiliai, laikykite pusiausvyrą. Elektrinių įrankių nebūtina smarkiai spausti, jie naudoja savo jėgą.

* Jeigu keičiate dalis, reguliuojate įrankio mechanizmus, ar valote įrankį nuo šiukšlių, įsitikinkite, kad įrankis yra išjungtas.

* Nedirbkite darbų jei esate pavargęs ar labai skubate. Prisiminkite seną lietuvių posakį apie darbą ir vilką – taip tik laimėsite.

* Pilnai susikoncentruokite į darbą, dirbdami nesiblaškykite ir neblaškykite kitų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis