Dūmų detektorius: kodėl jis reikalingas ir kaip jį išsirinkti?

Įsigaliojus priešgaisrinės saugos reikalavimui – visuose gyvenamuosiuose būstuose įsirengti autonominius dūmų detektorius, žmonės vis aktyviau domisi šiais įrenginiais. Tad kuo svarbus yra dūmų detektorius ir kaip jį išsirinkti?

Jauna šeima mano, kad dūmų detektorius – pirkinys ugdantis sąmoningumą

Algirdo ir Marijos šeima su dviem sūnumis (Tomu ir Matu) gyvena keturių kambarių bute Vilniuje. Dūmų detektorių jie įsigijo iškart po gegužės 1 d., kai įsigaliojo priešgaisrinės saugos reikalavimas – visuose gyvenamuosiuose būstuose įsirengti autonominius dūmų detektorius. Jie sako, kad apie dūmų detektorių yra pagalvoję ir seniau, o tokį reikavimą vertina teigiamai, nes su šia praktika jau buvo susipažinę kelionių po Vakarų Europą, kur taikomos didžiulės sankcijos už tokių saugumo reikalavimų nesilaikymą, metu.

Pora butą, įsikūrusį Žvėryno mikrorajone, įsigijo prieš keletą metų ir sako, kad pagaliau jame jaučiasi kaip tikruose namuose. Paklausti, kodėl tokio įrenginio neįsigijo anksčiau, jie sako, kad tai niekada nebuvo pats svarbiausias pirkinys, nes įsirenginėjant būstą ir taip yra daug išlaidų, todėl toks pirkinys nesulaukė savo eilės.

Algirdas ir Marija pasakoja, kad sužinoję apie naują priešgaisrinės saugos reikalavimą, pirmiausia šiuo klausimu padiskutavo su draugais. Pora sako, kad draugų nuomonės buvo kardinaliai skirtingos, vieni buvo už tokį reikalavimą ir dūmų detektoriaus pirkimą, o kiti – griežtai nusistatę prieš.

Visgi pora ilgai nedvejojo ir nusprendė įsigyti detektorių, nes jiems tai atrodo paprasta saugumo priemonė. Jie sako, kad tokį sprendimą palengvino nedidelė dūmų detektoriaus kaina, lengvas įrengimas ir paprasta priežiūra. Algirdas ir Marija sako, kad dūmų detektorius jiems yra sąmoningumo ženklas.

Shutterstock

Eksperto patarimai: į ką atsižvelgti renkantis dūmų detektorių

Dūmų detektoriai gali būti gan skirtingi. Gintaras Juknevičius, Dumudetektoriai.eu vadovas, sako, kad jie būna 4 rūšių: autonominiai dūmų detektoriai maitinami elementais (būna detektorių su integruotomis ličio baterijomis kurios veikia iki 12 metų); autonominiai kombinuoti dūmų ir smalkių detektoriai maitinami elementais; autonominiai kombinuoti dūmų ir temperatūros detektoriai maitinami elementais ir neautonominiai detektoriai (jungiami prie apsaugos signalizacijos pulto).

Ekspertas taip pat išskiria skirtingus dūmų jutiklius, kurie būna dviejų rūšių:

1. Fotoelektroniniai (Optiniai). Optiniai dūmų detektoriai yra tipiniai dūmų jutikliai, kurie reaguoja iškart, kai patalpoje pasirodo dūmai. Dėl didelio jautrumo melagingam signalui (pavyzdžiui, dūmai, kuriuos lemia prisvilęs maistas) optinių dūmų detektorių nerekomenduojama montuoti virtuvėse.

2. Jonizaciniai dūmų detektoriai. Šie detektoriai reaguoja į atsirandančius patalpoje dūmus, kurie sutrikdo jonų srautą tarp dviejų elektrodų. Tokio tipo detektoriai žymiai greičiau aptinka pavojų keliančius šaltinius.

Pasak G. Juknevičius, detektoriaus kaina priklauso nuo šių aspektų: gamintojo suteikiamos garantijos laikotarpio; detektoriaus darbo laiko su baterija; detektoriaus jutiklio tarnavimo laiko; dūmų aptikimo atstumo, ploto; jutiklio technologijos (optinis ar jonizacinis); papildomu funkcijų tokiu, kaip senkančios baterijos signalas ir „Pause“ funkcija, leidžianti pristabdyti signalą; komplekto sudėtis ( pvz., papildomas magnetinis tvirtinimas, kuris klijuojamas ant lubų); prekinio ženklo ir nuo to, kur yra gaminamas detektorius.

5 svarbiausi aspektai, į kuriuos reikėtų atsižvelgti renkantis dūmų detektorių:

1. Gamintojo suteikiamas garantijos laikotarpis.

2. Detektoriaus darbo laikas su baterija.

3. Detektoriaus jutiklio tarnavimo laikas.

4. Dūmų aptikimo atstumas, plotas.

5. Jutiklio technologijos (optinis ar jonizacinis).

Jeigu žmogus planuoja pirkti tik vieną detektorių visam butui ar namo aukštui, tuomet G. Juknevičius rekomenduotina pirkti detektorių su jonizacijos technologija, kadangi tada dūmų aptikimo laikas yra labai greitas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis