Dujų ir vandens skaitiklių apdaila: kaip išvengti nedovanotinų klaidų

Savo būstą nusprendę remontuoti gyventojai dažnai imasi ir vidaus infrastruktūros pertvarkymo. Tačiau neretai pasitaiko atvejų, kai remonto metu po apdaila paslepiami dujų arba vandens skaitikliai. Dažniausiai tai daroma manant, jog šiuos skaitiklius prižiūrinčių ir duomenis tikrinančių infrastruktūros bendrovių specialistams pakaks matyti skaitiklio rodmenis. Toks klaidingas įsitikinimas kartais priveda ir prie nelabai malonių atvejų. Mat skaitiklio plombas norintys patikrinti ar patį skaitiklį pakeisti specialistai būna priversti būsto savininkų prašyti išardyti priėjimą ribojančią apdailą ar baldus.

Slepia spintelėse arba po apdaila

Kadangi elektros skaitikliai paprastai būna įrengti laiptinėse ar kitose bendro naudojimo patalpose, remontų metu dažniausiai paslepiami gamtinių dujų arba vandens apskaitos prietaisai. Tokių atvejų pasitaiko gan dažnai. Vilniaus vandens tiekimo įmonė „Vilniaus vandenys“, per mėnesį pakeičianti apie 4000 šalto vandens skaitiklių, per minėtą laikotarpį susiduria su daugmaž 100 atvejų, kuomet skaitiklio nebūna įmanoma pakeisti.

Naujų statybų daugiabučiuose namuose vandens skaitikliai būna įrengti bendro naudojimo patalpose, todėl tikrinant skaitiklio rodmenis ar keičiant skaitiklius, problemų neatsiranda. Tuo tarpu senos statybos daugiabučiuose skaitikliai įrengti voniose arba virtuvėse. Todėl remonto metu neretai skaitikliai būna paslepiami po apdaila, užstatomi vonia arba dušo kabina.

„Suprantama, kad vartotojai nori paslėpti neestetiškai atrodančius prietaisus, tačiau nepagalvoja apie pasekmes. Dažniausiai skaitikliai yra užstatomi spintelėmis, voniomis, padaromos įvairios gipso kartono sienelės ir paliekamas tik langas skirtas patikrinti skaitiklio rodmenis. Gyventojai nesupranta, kad skaitiklius reikia prižiūrėti, sugedus - pakeisti. Priėjimas prie skaitiklio, turi būti patogus, todėl darant apdailą negalima uždengti skaitiklio prijungimo antgalių ir vandens uždaromųjų ventilių, tvirtinimo veržlių“, - sako bendrovės „Vilniaus vandenys“ Apskaitos prietaisų ir kontrolės skyriaus vadovas Vytautas Baranauskas.

Jo teigimu, vandens skaitiklių ne tik negalima užstatyti, bet ir ardyti, gręžti, deformuoti, naudoti magnetus ar kitaip juos gadinti. Taip pat draudžiama savavališkai nuimti vandens skaitiklius, juos perkelti į kitą vietą, pakeisti ar nuimti plombas.

Su skaitiklių barikadavimo problema susiduria ir gamtinių dujų skirstymo bendrovė „Lietuvos dujos“. Šios įmonės atstovai įspėja, kad dujų skaitiklių užstatymas baldais ar paslėpimas po apdaila gali netgi sukelti pavojų paties būsto gyventojams.

„Dujų skaitiklių sumontavimas neišardomose spintelės ar neišardomai uždengtose nišose dažnai gali sukelti pavojų būsto šeimininkams ar netgi viso pastato gyventojams. Mat, gamtinių dujų nuotėkio atveju nebūtų įmanoma patikrinti dujotiekio ir skaitiklių sujungimo sandarumo“, - tvirtina bendrovės Dujų apskaitos ir metrologijos skyriaus vadovas Evaldas Mazėtis.

Gali brangiai kainuoti

Abiejų infrastruktūros bendrovių atstovų tvirtinimu, susidūrus su tokiomis problemomis, būsto savininkų prašoma pašalinti kliūtis. Prie skaitiklio negalėję prieiti specialistai paprastai surašo defektinį aktą, kuriame nurodo dėl kokios priežasties nebuvo galima pakeisti skaitiklio. Gyventojai būna įpareigojami per atitinkamą terminą pašalinti kliūtis.

„Praėjus tam tikram laikotarpiui, gyventojui siunčiamas laiškas, kuriame įspėjama, kad per 30 d. nepašalinus kliūčių vandens tiekėjas įkainius pradės skaičiuoti pagal vandens suvartojimo normą, atsižvelgiant į tai, kiek tame objekte yra registruota gyventojų. Taip bus skaičiuojama iki tol, kol bus pakeistas skaitiklis. Statybos techninis reglamentas rekomenduoja, kad skaitikliai turi būti įrengiami tokioje vietoje ir tokiame aukštyje, kad būtų patogu ne tik nuskaityti skaitiklio rodmenis, bet ir skaitiklį pakeisti “ – sako bendrovės „Vilniaus vandenys“ atstovas.

Pasitaiko ir tokių atvejų, kuomet gyventojų prašoma išardyti visiškai naujai įrengtą apdailą ar baldus, po kuriais būna paslėptas skaitiklis.

„Žinoma, tokie atvejai nieko nedžiugina. Todėl prieš imantis remonto darbų, būtina iš anksto pasidomėti taisyklėmis, kurios nustato skaitiklių apsaugos zonas.“, - sako E. Mazėtis.

Svarbu atsiminti

Svarbiausi reikalavimai rekonstruojant ar naujai įrengiant dujų skaitiklį patalpoje (daugiabučiuose namuose):

-Atstumas nuo grindų iki dujų skaitiklio apačios ne mažesnis kaip 0,9 m.
-Vertikalus atstumas nuo grindų iki dujų skaitiklio jungčių su dujų vamzdžiais ne didesnis kaip 2,5 m.
-Horizontalus atstumas nuo dujinės viryklės, dujinio šildytuvo ir dujinio šildymo katilo turi būti ne mažesnis kaip 0,2 m.
-Vertikalus atstumas nuo dujinio prietaiso iki dujų skaitiklio apačios turi būti ne mažesnis kaip 0,5 m. Jei yra įrengtas apsauginis skydas arba garų surinkimo gaubtas, dujų skaitiklį galima įrengti virš jo.
-Jeigu dujų skaitikliai įrengiami spintelėse arba uždarose nišose, jų viršuje bei apačioje turi būti įrengtos ne mažesnio kaip 5 cm2 ploto vėdinimo angos ir langelis, kad būtų galima patikrinti skaitiklio rodmenis. Šis reikalavimas netaikomas virtuvės baldų spintelėse montuojamiems dujų skaitikliams.

Draudžiama:

-Dažyti, braižyti, ardyti, gręžti, deformuoti ar kitaip gadinti dujų skaitiklius, plombas ar apsauginius lipdukus, pažeisti dujotiekio sujungimus.
-Užgriozdinti, užstatyti, ar kitaip neprieinamai slėpti dujų skaitiklius, kuomet neįmanoma jų patikrinti ar pakeisti.
-Dujų skaitiklius ir dujotiekius naudoti ne pagal paskirti t. y. kabinti baldus, dėti daiktus ir pan.
-Savarankiškai remontuoti, ardyti, perkelti dujotiekių, dujinių prietaisų, dujų kiekio matavimo priemonių ar keisti juos kitais, montuoti dujotiekius arba tuos darbus patikėti reikiamos kvalifikacijos neturinčiam asmeniui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis