Du būdai, kaip efektyviai įkurti ugnį židinyje

Iš pirmo žvilgsnio užkurti židinį, nesvarbu ar namų, ar lauko, gali pasirodyti juokingai paprasta: į židinį prikraunate malkų, užkuriate ir mėgaujatės šiluma bei jaukumu, tiesa? Na, nevisai.

Naudojant vien tik sausą, išlaikytą medieną, degtukus ir pakuras gali tekti nemenkai paplušėti. O jei dažnai kuriate ugnį ir jau pabodo kaskart baksnoti sunkiai rusenančias pliauskas arba tiesiog rūpi, kiek šilumos išskiria jūsų židinys, galbūt jums padės šie paprasti, laiko patikrinti metodai.

„RĄSTINĖS TROBELĖS“ METODAS

1. Dvi nužievintas malkas padėkite lygiagrečiai galinės židinio sienelės, maždaug 15cm atstumu vieną nuo kitos.
2. Į tarpą tarp malkų prikraukite pakurų – laikraščių ar šakelių.
3. Ant pirmųjų malkų kraukite dar dvi. Taip turėtumėte gauti dviejų aukštų keturkampę konstrukciją, kuri savo išvaizda primins primityvią rąstinę trobelę.
4. Esant reikalui galite uždėti dar vieną aukštą malkų. Jas kraukite taip pat kaip pirmąsias.
5. Uždekite pakuras.

Galima ir kita šio metodo variacija, teigiama, leidžianti gauti daugiau šilumos: iš pradžių pakuras sukraukite į ugniavietės vidurį, tada dvi malkas padėkite lygiagrečiai šoninių židinio sienelių. Malkų galai turėtų liestis su galine židinio sienele. Dabar, kaip ir aukščiau aprašytame metode, dvi papildomas malkas kraukite skersai pirmųjų. Tarpas tarp viršutinių pliauskų turėtų būti kur kas mažesnis nei 15cm. Galų gale uždekite pakuras ir mėgaukitės ugnies skleidžiama malonia šiluma.

„AUKŠTYN KOJOM“ METODAS

1. Ant židinio grotelių į eilę sudėkite didžiausias turimas malkas.
2. Ant jų surikiuokite dar vieną eilę, šįkart smulkesnių pliauskų.
3. Uždėkite dar vieną ar daugiau sluoksnių, kaskart vis smulkesnių nei prieš tai buvusių.
4. Viršutinį aukštą suformuokite iš pakurų.
5. Uždekite pakuras ir mėgaukitės ugnimi, kuriai nereikės jokios priežiūros.

Kol smulkesnės malkos dega , karštos žarijos krenta žemyn, taip palaipsniui uždegdamos ir apatines malkas. Be to, toks piramidės išdėstymas sukuria geresnę trauką, kurios pagalba ugnis gauna daugiau deguonies – tai leidžia jai degti ilgiau ir stipriau. Būtent todėl šis būdas yra pranašesnis nei anksčiau minėtas „rąstinės trobelės“ metodas.

Bet kodėl gi nepabandžius abiejų būdų ir pačiam nenusprendus kuris iš tiesų yra geresnis?

Svarbu nepamiršti: 

Įsitikinkite, kad jūsų kaminas išvalytas tinkamai ant sienelių neprisikaupęs storas suodžių sluoksnis. Laikui bėgant, kreozonas kaupiasi židinio dūmtakyje, taip sukurdamas grėsmę kamino gaisrui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis